”Det här är det största jag varit med om i travet”

105

Det här är det största jag varit med om i travet

Järvsöfaks skötare i slutet av dennes karriär.
På söndagen fick 29-åriga Hanna Edvinsson toppa den egna karriären som skötare till helbröderna Eld Rask och Tekno Eld som vann norska kriteriet och derbyt.

Som anställd lärling och hästskötare i Jan-Olov Perssons stall på Hagmyren har hon fått vara med om det mesta i kallblodsväg.
Helbröderna Eld Rask och Tekno Eld har hon exempelvis haft hand om sedan de var föl. På söndagen var de favoriter till att vinna sina respektive årgångslopp i Oslo.
Och det gick vägen för båda.
Lennart Bäwerholm äger och har fött upp brödraduon och kusken Ulf Ohlsson såg till att segrarna kunde bärgas.
– Eld Rask vann trots att han inte travade som bäst och det måste vara något som stör hästen som annars alltid haft så lätt för sig. Tekno Eld var överlägsen i sitt lopp, summerar Hanna Edvinsson, som tillsammans med övriga teamet kunde stänga stalldörrarna och gå och lägga sig vid fyratiden på måndagsmorgonen efter söndagens dubbelseger i travklassikerna Norskt Kallblodskriterium och Norskt Kallblodsderby.
– Efter ett par timmars sömn var vi på jobbet igen. Men det är inget man direkt känner av sådana här gånger.

En fantasi på förhand
Eld Rask och Tekno Eld är helbröder (Tekno Odin och Eldsiri) med var sin seger i det svenska kallblodskriteriet på meritlistan.
– Men att båda skulle vinna samma dag och ta en sådan här dubbel – jag kanske fantiserade om det innan loppet. Det här är det största jag varit med om i travet. Jag tror att det blir svårslaget även i framtiden för mig, säger Hanna Edvinsson.

”Nästan felfria”
Tekno Eld och lillebror Eld Rask beskriver hon som ganska lika till sättet. Lugna hästar som aldrig hetsar upp sig och vet vad de ska göra i tävling.
– Det är inga konstigheter alls med dem. Så himla snälla – ja, de är nästan felfria.
Hanna Edvinsson hade hand om Järvsöfaks i slutet av dennes karriär. Kallblodskungen som vann 201 av 234 starter har kommit upp i en ålder av 24 år.
Även avelskarriären är över sedan några år för Järvsöfaks som bor kvar hemma på Jan-Olov Perssons gård i Hudiksvall.
– Han står fortfarande i sin gamla box och hage och mår bra. Han är faktiskt väldigt pigg och glad för dagen, säger Hanna Edvinsson, som även har hand om Järvsöfaks som pensionär.

SPELA V75 & V86 MED OSS!
250.000 i nettovinst för TIPSAREN 2020!
Inbjudan till andelslaget hittar du HÄR:
https://www.atg.se/cigarrmagasinet

Kommentera artikeln

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.