”Det här är ingen fajt som vi valt”

22

ATG och ett nystartat spelbolag som kallar sig ”Legolas” är mitt i en namntvist.

Det Malta-baserade bolaget hävdar sin rätt till namnet – medan ATG säger att de varumärkesskyddat det i EU.

– Vi har sagt till dem att Legolas är en del av trav-Sverige, där ska det stanna, det ska inte till Malta, säger Sten Andersen, marknadschef på ATG till Trav365.

– Det här är uppenbart gjort i ond tro för att sätta käppar i hjulen för Legolas, säger Jesper Sellin, juridiskt ombud för Legolas.bet.

Det var under måndagskvällen som spelbolaget ATG skickade ut ett pressmeddelande (som du kan läsa i faktarutan nedan i sin helhet) om en pågående namntvist med ett nystartat spelbolag, baserat på Malta, vid namn Legolas.bet, ett bolag som vill konkurrera med ATG vad gäller spel på hästar i Sverige.

ATG accepterar inte att det nystartade spelbolaget ska profitera på ikonhästen, som var svenska speljättens reklampelare på 80-talet, ett namn som ATG varumärkesskyddade i höstas.

– Det här är här är ingen fajt som vi valt, eller som vi trodde att vi skulle hamna i, men nu är det som det är, säger Sten Andersen, marknadschef på ATG, till Trav365.

Han fortsätter:

– I höstas så handlade vi upp en juridiskt samarbetspartner i immaterialrätt, för vi måste komma förberedda till 1 januari 2019, då det väntas bli en omreglering på spelmarkanaden. Då tittade vi igenom samtliga varumärken. Vad är registrerat? Vad är inte registrerat? Vad borde registreras? Det var och är en stor process. Ett av de varumärken vi passade på att registrera var Legolas. Ansökan förberedes under oktober, lämnades in och registrerades den 10:e november.

– Den 22:a december fick vi ett brev där det stod att vi skulle dra tillbaka den rättighet till Legolas, som vi får när vi sökt Legolas. Om vi inte skulle göra det så hotade de med rättsliga åtgärder.

”En del av trav-Sverige”

Efter jul- och nyårshelgen tog ATG tag i vad som hänt.

– Vi gjorde en juridisk bedömning, tog kontakt med såväl hästens kusk och ägare, för att kolla att vi verkligen hade torrt på fötterna, och nej, vi kommer naturligtvis aldrig lämna tillbaka ett varumärke som vi (ATG) investerat många, många miljoner i medan Legolas var aktiv, och även efter Legolas aktiva år. Det är en häst som vi även hyllar i V75 på Åby i december varje år.

– Vi har sagt till dem att Legolas är en del av trav-Sverige, där ska det stanna, det ska inte till Malta. Sen har vi sagt, omvänt, att de ska upphöra med all marknadsföring av Legolas i alla sammanhang.

Ni skyddade varumärket Legolas juridiskt 2016. Var det på grund av att ni hörde talas om det här nya spelbolaget?

– Mycket av det där hände samtidigt. Vi var igång med att titta över alla varumärken, och eftersom Legolas är så tätt förknippat med trav-Sverige var det naturligt att ansöka om varumärkesskydd för det namnet.

Är inte det här gratisreklam ni ger till Legolas?

– Det här är att försvara ett varumärke som man äger, som tillhör hela trav-Sverige. De får skaffa sig ett annat namn. Det här är en varumärkesfråga.

Svarat med motkrav

Varför går ni ut med det här?

– Det finns två skäl. Det ena är att detta är offentliga handlingar, det hade kommit ut i alla fall. Det andra, man ska komma ihåg att vi har två miljoner kunder, vi har en bred ägandebild, med travsällskap och hästägare, de vill sannolikt veta hur vi agerar. På så vis ser de vi försvarar rätten i det spelbolag de faktiskt äger. Därigenom angår det många i trav-Sverige.

Vad kommer hända nu, vet ni?

– Nej, det vet man inte. Nu har vi svarat dem med ett motkrav. Nu får vi se vad de svarar. Förhoppningsvis drar de tillbaka sina krav och namnet Legolas, det finns hundra andra bra namn att välja på.

”Förts förhandlingar”

Jesper Sellin är juridiskt ombud för Legolas.bet. Han för det nya bolagets talan i tvisten angående namnet ”Legolas”.

– ATG utelämnar mycket relevant information i pressmeddelandet som skickades ut.

Vad?

– Man har ju känt till Legolas.bet under en lång tid, det har förts förhandlingar med Legolas.bet om ett samarbete och under den tiden har man inte framfört att det ska vara några som helst problem att Legolas.bet använder just namnet Legolas. Samarbetsdiskussionerna var mellan Legolas och Svensk Travsport, som till 90 procent äger ATG. De och ATG:s styrelse har sedan ett år tillbaka känt till Legolas, men nu går man ut i media med det här, i stället för att ta en diskussion med Legolas.bet.

Enligt Sellin gör ATG det här för att förhindra uppstarten av spelbolaget.

– ATG har aldrig tidigare registrerat ett skydd för namnet Legolas, och det registrerade skyddet är inte slutligt beviljat än, det är en pågående ansökan.

Har inte Legolas.bet ansökt om skydd?

– Jo. Legolas har ansökt om skydd för Legolas.bet, som är firmanamnet. Man har medgivande av tränare och ägare till hästen, om det är någon som haft rätten till namnet tidigare så är det ju dem, inte ATG.

– Det här är uppenbart gjort i ond tro för att sätta käppar i hulen för Legolas.

Varför tror du ATG gör så här?

– Det är lite märkligt, kan jag tycka. Men de inser väl att de inte har en juridisk rätt till namnet, därför går de till media för att vinna poäng den vägen, vilket är märkligt, som sagt, när det är ett statligt monopolbolag. Det kan jag ifrågasätta.

Legolas var en folkkär häst som ATG använt mycket i reklamkampanjer tidigare. Kan du förstå deras irritation att ett nytt bolag nu kommer och vill ta det namnet?

– Jag förstår att ATG känner sig hotade av det, men de har ingen grund till att hävda ensamrätt på Legolas. Man kan inte likställa ett statligt spelbolag med svensk travsport, säger Jesper Sellin.

Legolas blev känd för den breda massan i Sverige då han vann sina första 19 lopp i karriären. Han räknas som en av de hästar som betytt mest för svensk travsport genom tiderna.

Legolas gjorde 93 startar i sin karriär, vann 35 lopp och sprang in tre miljoner kronor. Stjärnhästen föddes 1978 och dog 2004.

Läs mer hos Trav 365 på Aftonbladet
”Det här är ingen fajt som vi valt”

Föregående artikelHan har riktigt bra chans på V86
Nästa artikelAbrivard petas – bakom Lionel

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.