Dopingavstängning hävd i USA

208

Den skandalomsusade amerikanske trav- och passgångartränaren Lou Pena får starta hästar igen.
Pena stängdes i maj i fjol av på obestämd tid då han anklagades för 1 719 fall av otillåten medicinering.
En domstol har upphävt avstängningen med hänvisning till att fallet tagit ”orimligt lång tid” att reda ut.

Det var 24 maj i fjol som dåvarande New York State Racing and Wagering Board slog till mot Luis ”Lou” Pena och redovisade dokument som sades bevisa inte mindre än 1 719 fall av otillåten medicinering.
Dokumenten bestod av veterinärjournaler som pekade på att Pena tillfört sina hästar hormoner, anabola stereoider och smärtlindrande medel och brutit mot karenstiden inför 675 olika lopp mellan januari 2010 och april 2012.
Däremot fanns inga uppgifter om att någon av de aktuella hästarna hade fastnat i någon dopingkontroll.
Förutom omedelbar avstängning och förbud att vistas på någon travbana i staten New York riskerar Pena även böter på upp till 180 000 kronor per fall, totalt över 300 miljoner kronor.
Lou Pena hördes i augusti och överklagade avstängningen, men sedan har inget beslut tagits i frågan – trots att regelverket säger att detta ska ske inom 30 dagar.

Byter till galopp?
Det är med anledning av detta som en lokal domare på onsdagen upphävde avstängningen och gav Pena tillbaka sin tränarlicens.
– För tillfället är Lou ”back in business”, vilket han ska vara. Med det sagt måste jag poängtera att det är tillfälligt, säger Penas advokat Andrew Turro till drf.com.
I en längre intervju med harnesslink.com hävdar Pena sin oskuld och säger sig vara utsatt för en häxjakt. Han öppnar även dörren för att byta sport och börja träna fullblod.
– För mig verkar det som att om man lyckas inom sulkysporten blir man stämplad som fuskare. Medan om du fortsätter att vinna inom galoppsporten så blir du kallad ”champion”, säger Pena som förnärvarande befinner sig i sin hemstat Kalifornien där han planerar att söka licens på banan Cal Expo.
New York Gaming Commission, som myndigheten heter numera, har möjlighet att blockera beslutet eller komma med sin egen dom. Talesmannen Lee Park säger till drf.com att man ”tittar på situationen”.
Domaren som upphävde avstängningen ska ta en ny titt på ärendet 15 mars.
Lou Pena har sedan 1992 vunnit 2 770 lopp och tränat in drygt 150 miljoner kronor, varav mer än hälften under säsongerna 2010-2011.

Robin Johansson

Föregående artikelHultman om framtiden för Maharajah
Nästa artikelInför V75: Kajsa jagar ledningen med två

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.