Fyra starter.
Ett femtepris.
Maharajah har haft en motig vinter i Frankrike och nu har Stefan Hultman bestämt att hästen återvänder till Sverige.
– Just nu är framtiden osäker och egentligen kan jag inte säga varken bu eller bä. Det jag vet med bestämdhet är att han ska börja betäcka 1 mars, säger Stefan Hultman.
Vi träffar Stefan Hultman i samband med torsdagens fortkörningar inne på Solvalla. Tolv treåringar har precis luftats på banan.
– Vi har kört 1.20 i stort sett med allihop. Det var några galopper hit och dit, men de känns förbannat fina. Det här är underbara dagar, säger Stefan Hultman.
Om treåringarna är utropstecken så är stallets stora stjärna Maharajah för dagens ett stort frågetecken.
Vad händer med publikfavoriten? Hur ser framtiden ut? Har han tävlat färdig?
Frågorna är många efter den misslyckade vintern i Frankrike.
Långt samtal med kusken
Kusken Örjan Kihlström var inte nöjd efter femteplatsen i Prix de Paris i söndags och det blir ingen start för Maharajah i sprinterloppet Criterium de Vitesse i Cagnes-sur-Mer 10 mars.
– Jag hade ett långt samtal med Örjan i måndags och han tyckte inte att det var det rätta klippet i hästen som vi vill att det ska vara. Då kan man ju fundera på om det loppet ska göra att det för fram honom, eller inte? Men hur som helst kom vi fram till, både Örjan och jag, att vi inte tycker att vi ska ta ut han nu på 1 600 meter när han inte är i den form som vi hade hoppats på, så vi tar hem honom.
– Han går hem nu i helgen och så får vi ta en övercheckning och se hur det ser ut. De första rapporterna efter loppet var att han var väldigt fin i måndags när veterinär gick igenom honom.
Hur ser framtiden ut?
– Egentligen kan jag inte säga varken bu eller bä. Nu vill jag se hur hästen ser ut när han kommer hem och framför allt vill jag köra honom i jobb i hemmamiljö. Sedan fattar vi ett nytt beslut. Det jag vet med bestämdhet är att han ska börja betäcka 1 mars.
Sportcheferna vill ha Maharajah
Altenativen är väl en ny satsning mot Frankrike nästa vinter, eller att tävlingskarriären är över?
– Så drastiskt känns det väl inte. Sportcheferna på banorna vill ha honom i vår till olika banor. Men jag vill inte fatta några beslut ännu, jag har en liten åsikt om att det där med att betäcka och tävla samtidigt, det är inte så lätt alltså, speciellt inte på den här nivån.
När kommer ni att bestämma hur det blir?
– Om 14 dagar ska man väl veta om han bara ska avla eller om han ska träna och starta. Ska han satsas mot en ny vinter i Frankrike ska han vila oavsett.
För en månad sedan i Paris var du inne på att det här inte var sista vintern i Paris?
– Så känner jag nu också. Fast jag tycker inte att det är något kul när det går så här. Vi har startat fyra gånger i Paris och han har varit oplacerad, oplacerad, oplacerad och femma.
”Ett misslyckande”
Om du skulle sammanfatta den här tredje vintern i Paris?
– Han var ruggigt fin i Prix de Belgique. När Örjan och jag pratade, när inte NI hörde, var vi väldigt optimistiska på något sätt. Vi tyckte att vi låg bra på det. Vi tyckte att hästen kändes väldigt fin. Med det upplägg vi hade, och hur jag känner Maharajah, så borde han gått framåt formmässigt ganska rejält till Prix d’Amerique, men det gjorde han inte. Han såg smällfin ut och Örjan var ruggigt nöjd efter värmningen och han såg jättefin ut första 1 700 meterna men så tog allting slut.
– Och varför fick vi bevis på. Blodproverna var inte bra på honom. Det var en infektionsbild, det kan också vara virus men det vet man inte. Men blodproverna blev bättre på en vecka och därför valde vi att starta i Prix de France, men där någonstans blev allting fel. Och när han galopperade i Prix de France fick jag inte den värdemätaren och det lopp jag ville så jag kunde ta ställning till var jag hade honom. Jag hade svårt att bedöma formen inför Prix de Paris som annars var det mest spännande loppet för honom, det lopp som han skulle ha chans att slå Ready Cash i. Men så blev han bara femma och det får man se som ett misslyckande, så är det ju.
Åttaårige Maharajah har vunnit 26 av 49 lopp och tjänat nästan 16,7 miljoner kronor.
Lars-Ove Pettersson