Dopingfall i tre länder

52

dopingfall

Fyra positiva dopningsprov i Norge: Lionel, Un Mec d’Heripre, Timone Ek och Your Highness.
Ett positivt dopningsprov i Sverige: Un Mec d’Heripre.
Ett positivt dopningsprov i Frankrike: Lover Face.
Svensk Travsport har med omedelbar verkan, under utredningen, stängt av den franske travtränaren Fabrice Souloy sedan flera av hans hästar påvisat mycket höga värden av kobolt i A-prov. I ett av fallen är även B-provet konstaterat positivt.

Svensk Travsport och det Norske Travselskap hade gemensam presskonferens på fredagen där man bekräftade att flera hästar från franske travtränaren Fabrice Souloys framgångsrika stall, lämnat positiva dopningsprov.
Proven var från Elitloppet (29 maj) och Oslo Grand Prix-dagen (12 juni).
Un Mec d’Heripre, vinnare av ett av försöken i Elitloppet och trea i finalen, är en av hästarna som lämnat positivt dopningsprov.
Your Highness, etta i Oslo GP, Un Mec d’Heripre, trea i Oslo GP och Lionel, sexa i Oslo GP, samt Timone Ek, som segrade i ett av ramloppen på Bjerke, är de andra.
Om även A-proven visar sig positiva kommer samtliga dessa hästar fråntas sina placeringar och prispengar från respektive lopp. Det innebär till exempel att Nuncio kan flyttas upp som vinnare av Oslo GP.
På torsdagen och fredagen besökte representanter för förbunden Svensk Travsport och Det Norske Travselskap Fabrice Souloys gård Haras de Ginai i Frankrike för att ytterligare utreda fallen. Då berättade den franske travtränaren att även Lover Face lämnat ett positivt dopingprov efter ett lopp i franska Cabourg 22 juli.

A-prov visar extrema värden av kobolt
I samtliga fall handlar det om kobolt, ett grundämne som naturligt förekommer i kroppen och tillförs via fodret men även med diverse fodertillskott och mediciner. Då kobolt är en kroppsegen substans har den ett gränsvärde som inte överskrids med normala foder, tillskott eller läkemedel. Kobolt är känt inom humanidrotten som en bloddopningsmetod för att öka uthållighet och minska trötthet.
Samtliga A-prov samt även Lionels B-prov har visat på extremt höga värden. Gränsvärden för kobolt för hästar är satt till 25 ng/ml plasma eller 100ng/ml urin.
A-proven på hästarna har visat följande värden:
Lionel 468 ng/ml plasma.
Un Mec d´Heripré 521 ng/ml urin.
Your Highness 395 ng/ml urin.
Timone Ek 271 ng/ml urin.
På presskonferensen visade man även upp kobolt-resultatet för Nuncio som hade 1,22 ng/ml urin i kroppen.
Un Mec d´Heripre testades både på lördagen elitloppshelgen (400 ng/ml plasma) och efter Elitloppet på söndagen (371 ng/ml plasma).

”Har en bloddopningseffekt”
Anne Wangen, chefsveterinär på Det Norske Travselskapet, förklarade på länk från Oslo hur kobolt påverkar kroppen:
– Höga halter av kobolt är giftigt och kan skada olika organ hos häst. Stora mängder kobolt ger en ökad produktion av EPO, detta har då en bloddopningseffekt och har visat sig ha prestationshöjande effekt, bland annat på människor.

”Intensifierat arbetet mot dopning”
Johan Lindberg, generalsekreterare på Svensk Travsport, inledde presskonferensen med att bland annat berätta att han fattat beslut om att stänga av Fabrice Souloy.
– Jag har i egenskap av generalsekreterare rätten att omedelbart stänga av Fabrice Souloy i Sverige och den rätten utnyttjar jag och kommer stänga av honom från nu och tills vidare under utredningens gång. Det innebär att han inte kan anmäla hästar till Sverige, det innebär även att per automatik, utifrån det samarbete vi har i Nordisk Travkommité att det också kommer att gälla de övriga nordiska länderna. Beslutet kommer även meddelas den Europeiska Travunionen, UET, för verkställighet inom UET, men det är UET:s beslut.
Johan Lindberg berättade även lite om bakgrunden till att man för första gången i Europa i travsammanhang lyckats upptäcka kobolt i dopningsprov.
– Detta är en följd av att vi, både i Svensk Travsport och Det Norske Travselskap, tillsammans i Skandinavisk Dopningskommité, de senaste åren intensifierat arbetet mot dopning, vilket gör att det bland annat finns möjligheter att frysa in prover för senare analyser, vilket har utnyttjats i detta fall, sa Johan Lindberg.
Först att fastna i A-prov var hästen Lionel som testades brett och då ingick även test för kobolt. Efter det positiva provsvaret fattade man sedan beslut att testa även övriga hästar från Fabrice Souloys stall som startade de aktuella tävlingsdagarna för kobolt.

Föregående artikelHan var tränaren i Nybrinks krönika
Nästa artikelMinst rutinerad men favorit på V75

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.