Dramatik när Ed You vann Hugo Åbergs 2014!

116

image-1

Det blev stor dramatik i Hugo Åbergs Memorial.
Favoriten Un Mec D’Heripre var först i mål men efter att regelvidrigt ha tagit sig loss mitt på upploppet blev fransmannen diskad för trängning.
Segern istället till Ed You, ägd av hockeytvillingarna Sedin och körd av sin tränare Robert Bergh.
– Det är som att man får nypa sig i armen, sa Bergh efter att ha tagit hem förstapriset på en miljon kronor.

Temperaturen visade 27 grader när Hugo Åbergs Memorial brakade igång strax efter klockan 21 på Jägersro. Det blev också stor dramatik i ”Sommarens Elitlopp” och ett efterspel med hetlevrade känslor ur det franska lägret och burop från delar av den 13 780 stora publiken som visade sitt missnöje över diskningen. Den var dock korrekt och måldomarnämnden på Jägersro var enhälliga om att diska Un Mec D’Heripre för trängning. Körande Franck Nivard inledde i tredjespår runt första sväng med sin häst innan han hittade ner utvändigt om ledaren efter ett halvvarv, för att kort senare bli avlöst av Commander Crowe och få andra par utvändigt. Nivard valde sedan att sitta kvar över sista bortre långsidan när attackerna kom ifrån kön.

Gav Magic Tonight en bredsida
Men mitt på upploppet så tryckte han sig bryskt ut mot och gav den utvändige Magic Tonight en bredsida. Han började redan trycka sig ut litegrann hundra meter tidigare. Hästen spurtade vasst och var klart först i mål men det franska jublet fick bara vara några minuter. Måldomarnämnden ville studera körningen på upploppet och resultatet dröjde. Sedan kom beskedet att man diskvalificerat Un Mec D’Heripre och segern gick istället till Ed You och Robert Bergh. Detta fick hästens tränare Fabrice Souloy att bli helt rasande och han viftade och skrek på banan och vägrade att låta sig intervjuas av några journalister.

”Frankrike har inte samma regelverk som vi”
Robert Bergh körde ett perfekt lopp och valde även han att sitta kvar över sista bortre långsidan när attackerna kom. I sista sväng såg det mörkt ut där han satt instängd men när Mosaique Face galopperade i utgången av slutkurvan fick han fritt spelrum och Ed You speedade sylvasst in som tvåa.
– Jag såg ju situationen och det kändes konstigt att han skulle lyckas med det där. Jag har själv varit diskad några gånger så jag vet vad som gäller. Det är hårda krav. Sedan är det en annan körkultur i Frankrike och där hade han säkert flyttats ner ett pris. De har inte alls samma regelverk som vi har, sa Robert Bergh.

”Solklar diskning”
Lennart Forsgren, expert i Vinnare V75 i TV12, tyckte att diskningen var solklar.
– Det är för dåligt att de inte kan lära sig vårt regelverk när de har varit här så många gånger tidigare. Vi får ju anpassa oss efter de regler som finns i Frankrike när vi kommer dit. Hur många gånger har inte svenska hästar blivit diskade för orent trav när de har varit i Frankrike, utan att vi har kunnat förstå varför. I Frankrike kan man köra så där som Franck Nivard gjorde men det kan man inte här. Det var en solklar diskning, sa Lennart Forsgren.

”Hoppas att de inte buade åt mig”
Under elitloppshelgen i år, i ett försök till Sweden Cup, var det Ed You som blev diskad som etta i mål efter en trängning vid upploppets början.
– Jag gjorde en tabbe då och det är helt fantastiskt att det kan hända att han nu får tillbaka det och kan dra nytta av andras motgångar, menade Bergh.
– Det är mycket känslor av alla som är här och det är klart att publiken som har spelat tycker att det är felaktigt. Men jag gjorde vad jag kunde och jag hoppas att publiken inte buade mot mig.

”En tropisk atmosfär”
Bergsåkerstränaren är Sveriges ledande travtränare och har gjort succé med Ed You efter att han köptes av Daniel och Henrik Sedin för precis ett år sedan. Ed You, som vann på tiden 1.10,1/1609a, såg nu till att Robert Bergh fick sin första fullträff i Hugo Åbergs Memorial.
– Han är stor och jag har hela tiden trott att tekniken ska bli bättre. Det har hänt mycket och som han var idag, det var verkligen så bra han kan bli nu. Jag får vara nöjd om han kan vara så här en gång till i år.
– Jag hade ju Nahar med i fjol och hade aldrig varit på Hugo Åbergs innan dess. Jag sa direkt efteråt att vi måste vara med igen för det var så fantastiskt kul och att nu få vinna är otroligt stort. Den här kvällen är som att köra stortrav i Spanien, det är en tropisk atmosfär och det känns verkligen som att vara vid Medelhavet och raca. Det är som att man får nypa sig i armen och det ska bli kul att åka hem och titta på loppet igen, sa Robert Bergh och log med hela ansiktet.

Occhione Jet inte långt ifrån segern
Tvåa i Hugo Åbergs blev Occhione Jet, som inte alls var långt ifrån segern och bara var centimetrar efter Ed You. Trea blev Oasis Bi och fyra Magic Tonight som drog upp spurten från kön ut på den sista bortre långsidan. Femma blev de två senaste årens vinnare av Åbergs, Commander Crowe, som höll strålande efter en tuff resa via tredjespår runt första sväng och sedan resten av loppet utvändigt om ledaren. Hårt betrodde Orecchietti galopperade i första kurvan och blev diskvalificerad.

Michael Carlsson

 

SPELA V75 & V86 MED OSS!
SPELGUIDEN AB som har levererat grymma tips till Spelbutiker i över 30 år
samt innehavaren av VINSTREKORDET på V86 (22,6 miljoner):
https://www.atg.se/cigarrmagasinet
Föregående artikelEXTRA V75-tips Jägersro 29 juli 2014
Nästa artikelPetri Salmela inför V86 30 juni 2014

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.