Petri Salmela inför V86 30 juni 2014

80

image-2

Tränaren bara skrattar åt Dance Photos nästan obegripliga form.
Meningen var att hon skulle gå till avel lite i förtid.
Då började det tioåriga stoet rada upp den ena toppinsaten efter den andra.
Onsdag Xpress med V86 är tillbaka på Solvalla och i den sista avdelningen hoppas Petri Salmela bjuda upp till dans igen.

Spelet V86 har turnerat runt på några av landets mindre travbanor i sommar. Nu på onsdag är det Solvalla som arrangerar igen i en omgång som delas med Bergsåker.
Petri Salmela ställer upp med en häst. Att Dance Photo är äldst i det 94 hästar stora stallet märks inte alls.
– Nej, hon är rent otrolig! En stenhård häst som många trodde var i slutet av sin karriär då hon kom till mig och att det var avelsboxen som gällde. Så fin vid tio års ålder…ja, ibland händer fantastiska saker.
Stoet var på gång redan under elitloppshelgen som en potentiell 58-oddsare. I det loppet satt hon fastlåst och slutade femma.
I mitten av juni blev det istället en skrällseger i silverloppet i Boden V75 där Dance Photo travade de sista 600 meterna först i tredjespår.
Lätt seger utan att vara särskilt tagen efteråt. En mäktig insats.
– Stilen och sättet hon vann på var otroligt. Att en tioårig märr kunde vinna på det sättet med krafter kvar under sitt sista år på tävlingsbanan trodde man ju inte var möjligt, säger Petri Salmela.

Samma jävlar anamma
Inget tyder heller på att formkurvan är på väg neråt. Inför onsdagens uppgift, Iata Källs stolopp (V86-8) med 75 000 kronor i förstapris, tror stallet på chans trots hårt motstånd och ett uselt spår åtta bakom bilen.
Dance Photo besvärades troligen av en hovböld i V75-finalen på Bergsåker. I finska Mikkeli var det samma jävlar anamma igen. Det tioåriga stoet satt fast i ett lopp på lördagen under tvådagarstravet. Seger på söndagen i Mikkeli på topptiden 1.11,0 över 1 609 meter.
– Hennes prestation då var något alldeles speciell. Från ett åttondespår på Mikkelis nästan runda bana hamnade hon i femte ytter och fick gå först i tredjespår hela sista varvet – och hon landar på 1.11,0.

Kanske föl 2015
Det USA-födda stoet importerades till Sverige 2007 och kom i Petri Salmelas träning i slutet av 2011. Det handlar om en dam som alltid tävlat bra och hann med 13 segrar för sina två första tränare i Sverige.
När Dance Photo kom till Petri Salmela befarades att hästens framknän inte skulle hålla. Men det har blivit åtta förstaplatser till.
– Jag skulle få prova henne om jag ville och något hände. Vi har aldrig behandlat hennes framknän, tvärtom är hon mycket fräsch och glad. Varmblodiga ston får bara tävla säsongen som tioåring och fortsätter hon tycka att det är roligt ska hon få det också. Sedan får hon ta det lugnt en period och i mars-april nästa år väntar ”mammatider” för henne. Vi har inte bestämt hingst men någon av topparna får det bli. Ägarna har redan bokat sig för hennes första föl.
Onsdagen då? V86-8 innehåller en hel del tuffa ston och hon blir inte mer än outsider på spelet. Läget är heller inte bra. Vad tror du?
– Efter Mikkeli kan jag inte annat än fortsätta tro att hennes hysteriska form fortsätter. Ett åttonde är inget önskeläge men det är bättre än ett spår ett för henne då hon inte är startsnabb. Hon behöver nog lite draghjälp och tempo – men då ska hon vara med i striden. Utrustningsmässigt blir det samma: barfota runt om och helstängt huvudlag, säger Salmela.
Äldst i onsdagens lopp. Men tio år är ingen ålder om man heter Dance Photo.

Fotnot: V86 Direkt från Solvalla och Bergsåker sänds 18.30-20.30 i TV12.

Mikael Wikner

 

SPELA V75 & V86 MED OSS!
SPELGUIDEN AB som har levererat grymma tips till Spelbutiker i över 30 år
samt innehavaren av VINSTREKORDET på V86 (22,6 miljoner):
https://www.atg.se/cigarrmagasinet
Föregående artikelDramatik när Ed You vann Hugo Åbergs 2014!
Nästa artikelFem tippar V75 Rättvik 2 augusti 2014

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.