Drivningar i italienska storloppet Lotterian upprör

139

Drivningar i italienska storloppet Lotterian upprör

Italienska kuskars drivningar i italienska storloppet Lotterian upprör.
Solvallas Daniel Redén, en världens just nu mest framgångsrika travtränare, fördömer scenerna i onsdagens lopp.
– Vi måste sträva efter att öka respekten för våra djur – de måste behandlas som våra vänner.

Gran Premio della Lotteria avgjordes på onsdagen i Neapel med försökslopp och final samma dag. Samtliga lopp – inklusive en tröstfinal  – kablades ut direkt över en hel värld.
Sättet som några av de italienska kuskarna behandlade sina hästar på har kritiserats i mycket skarpa ordalag.
Daniel Redén försöker få till stånd en förändring genom att fördöma drivningarna på twitter,
Solvallatränaren har fått hjälp med att översätta sin kritik till italienska och skriver med adress till travförbundet i Italien att hårdare regler måste införas.
”Gör allt som står i er makt för att stoppa de fruktansvärda och skamliga användningarna av körspöet vi såg i dag i Neapel. Det här är inte bra och borde inte få fortsätta. Vi lever för och tack vare våra hästar”, skriver Daniel Redén.

”Avskyvärda bilder”
Svensk Travsports ordförande Marjaana Alaviuhkola kallar scenerna för avskyvärda. I en artikel på travsport.se kommenterar hon onsdagens drivningar.
– Gårdagens tv-bilder från Neapel är avskyvärda och långt ifrån de värderingar vi står för i svensk och europeisk travsport. Enligt den svenska lagstiftningen hade de aktuella kuskarna blivit föremål för polisutredning för djurplågeri. Drivningarna är också mycket långt ifrån vad europeiska medlemsländer i UET har kommit överens om att lyda, säger Marjaana Alaviuhkola.
– Som ordförande i UET kommer jag att ta upp frågan på nästa styrelsemöte den 9 maj för att få till ett samarbete på europeisk nivå för att få bort liknande drivningar från våra travbanor. Då Sverige också är värd för travsportens världskonferens i slutet av maj kommer vi att kunna driva frågan internationellt, säger Marjaana Alaviuhkola bland annat i artikeln publicerad på travförbundets hemsida.

Norge vill utesluta kuskar
Det norska travförbundet vill utestänga fyra av de italienska kuskarna. Generalsekreteraren Svein Morten Buer namnger kuskarna han inte tycker ska få köra en rad inbjudningslopp i Norden det kommande året.
– Det är kuskarna som vi vill utesluta, inte hästarna. Vi ska prata med övriga nordiska länder och hoppas att få med oss dem på att utesluta de här kuskarna, säger Buer till travsajten tgn.no.
En av de aktuella kuskarna har hästar uppstallade i Sverige och tävlar här. Svensk Travsports ordförande Marjaana Alaviuhkola kommenterar saken på travsport.se
– Från Svensk Travsports sida ser vi givetvis med oro på att en person som är aktiv i Sverige agerar på det här sättet. Under tiden han och hans hästar befinner sig i Sverige kommer vi självklart, som med alla aktiva och hästar som startar i svenska lopp, att noga kontrollera hälsostatus på häst, kuskens beteende i lopp och övriga förhållanden, säger Marjaana Alaviuhkola.

SPELA V75 & V86 MED OSS!
250.000 i nettovinst för TIPSAREN 2020!
Inbjudan till andelslaget hittar du HÄR:
https://www.atg.se/cigarrmagasinet
Föregående artikelTrebol förbi Järvsöfaks
Nästa artikelV75 Analys till V75 Örebro med JACKPOT på över 50 miljoner!

Kommentera artikeln

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.