Drömmer om en repris efter 12 år

33

image-15

2004 vann brorsan Max Sigel. Nu tolv år senare hoppas Sten O Jansson att lillasyster Zahara Goj ska upprepa triumfen i Active Bowlers lopp.
– Hästarna är första och sista avkomman till Melinda Sigel. Det vore kul att sluta den cirkeln, säger Visbytränaren.

För fem och ett halvt år sedan fick Sten O Jansson chansen att köpa sitt drömställe hemma på Gotland, Hejde Hajdgårde som ligger nästan mitt på ön.
– Vi köpte stället av en gammal kompis, han som har Some Summit. Han lovade en gång vi hade första tjing och när vi fick chansen slog vi till, säger Sten O Jansson.
Vad betyder namnet på gården?
– Förr sa man att Gotlandsrussen går på hajden, vad jag vet betyder det skog på gammal gutemål. Det var tidigare en skogsgård, innan man styckade av den.

Medveten satsning på ston
Tillsammans med sin Ingela bestämde sig Sten O Jansson att satsa.
– Ja, vi tänkte att det får bära eller brista. Vi ändrade upplägg förra våren-sommaren, skar ner på antalet hästar, inga anställda och jobbar istället bara själva. Och vi har fått resultat också.
I dag har Sten O Jansson ett mycket intressant stall där han äger de flesta hästarna själv tillsammans med Ingela och det handlar nästan uteslutande om unghästar och ston.
På träningslistan finns tolv hästar: två tvååringar, åtta treåringar, en fyra- och en femåring.
– Jag skulle vilja ha bort ett par och helst bara ha tio häst, men vi har ingen jag direkt vill skicka i väg. Att tio av hästarna är ston är en medveten satsning. Jag vet hur svårt det är att få fram en hingst som räcker mot det äldre.
– Jag tycker även att stona har lite mer att tävla om. Ston alltid fungerat bra för mig. Jag tränar hårt och det fungerar bättre med ston. De kan samtidigt vara svårare att hålla på humör, men det gäller att pyssla om dem så att de trivs. Det är jätteviktigt för dem att känna livsglädje. Hästar är skapta för att gå ute året runt och det får de göra här. Därför kanske de är lite långhåriga och så…, men de trivs med livet, säger Sten O Jansson.

Besviken trots endast pallplatser
Zahara Goj är ett treårigt sto som inlett karriären mycket starkt och hon har på sju starter aldrig varit utanför prispallen. Tre segrar har det blivit och i pengar räknat drygt 555 000 kronor.
– Ändå är jag är lite besviken, hon har haft en jäkla otur och det kunde varit ett par segrar till. Hon har suttit fast någon gång och i fjol i Silverstoet var hon sjuk och fick vila efteråt. Men det är klart att jag är jättenöjd, säger Sten O Jansson.
När förstod du att Zahara Goj var något extra?
– Jag haft alla avkommor till mamman och alla har varit riktiga travare. Redan andra eller tredje gången jag körde henne sa jag till Ingela att: ”Det här är en riktig häst”.

Perfekta förutsättningar
Zahara Goj startar i V86-6 på onsdagen på Solvalla och efter att ha inlett året med två raka 100 000-kronorssegrar blir hon troligen favorit.
– Hon är väldigt lik sin bror Max Sigel som vann just det här loppet för tolv år sedan. De är första och sista avkomman till Melinda Sigel. Det vore kul att sluta den cirkeln. Det var Jim Frick som körde då och nu kör Torbjörn Jansson, två levande legender.
Vad säger du om uppgiften?
– Det kunde väl inte bli bättre, läget är perfekt. Även om det någon annan startsnabb så har de sett henne, att hon har form. Jag tycker ingen ska behöva köra mot henne första biten, säger Sten O Jansson.
Gör du några balansändringar?
– Om det blir fint väder blir det barfota fram. Jag vet inte om hon blir så mycket bättre, men hon får i alla fall mer plats då, hon slår sig lite på kotorna annars.
Om du skulle beskriva Zahara Goj?
– Jag tycker att hon är ganska komplett, både speedig och stark. Många tror att hon är het, men det var i början när hon var lite vinglig som vi körde med helstängt huvudlag och då blev hon vass. Nu kör vi med öppet huvudlag, då ligger hon på perfekt hela vägen och jag tror att hon är lika bra över 2 640 meter som över 2 140 eller 1 640 meter.
Hur ser planerna ut för henne framöver?
– Egentligen hade vi siktat på hon skulle gå till vila efter det här för att slippa de snabba loppen i april och maj, men nu är jag osäker. Hon känns bara finare och finare och om hon fortsätter att utvecklas för varje start så kanske det kan bli en start till innan ett litet uppehåll. Vi kommer att prova för långa E3 och sedan vore det så klart kul att gå ut kriteriehelgen. Men än så länge är målet Active Bowlers lopp på onsdagen. Det vore som sagt var kul om hon kan upprepa brorsans seger från 2004.

SPELA V75 & V86 MED OSS!
SPELGUIDEN AB som har levererat grymma tips till Spelbutiker i över 30 år
samt innehavaren av VINSTREKORDET på V86 (22,6 miljoner):
https://www.atg.se/cigarrmagasinet
Föregående artikelFem tippar V75 till Kalmar 12 mars
Nästa artikelFrozen gör comeback på V86

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.