Dryga böter och avstängning

87

image-20

30 000 kronor i böter och körförbud i sex månader.
Svensk Travsports Disciplinnämnd dömer travtränaren Magnus Dahlén för felaktig hantering av mediciner och behandlingsjournaler.

Det var i våras som Svensk Travsport gjorde ett oanmält besök hos Halmstadtränaren Magnus Dahlén.
I ett pressutskick förklarar Göran Åkerström, chefsveterinär på Svensk Travsport, vad de fann vid besöket.
– I stallutrymmena fann vi i strid mot reglementet bland annat italienska läkemedel, DMSO, sprutor och kanyler och även bikarbonat.
– När vi kom till stallet blandade Dahlén en vätska med bland annat alkaliserande citrater och som senare framkommit även bikarbonat. Dahlén uppgav då att vätskan skulle ges till Calvados In att dricka direkt i hinken. Intill hästen i en box med täckt fönster och färska spår av brun vätska hittade vi en väl inoljad sond och tratt i en hink med varmt vatten. Höger näsborre var insmord med en salva som fanns i boxen med sonden. Utifrån dessa fynd bedömde jag att det var sannolikt att Calvados In blivit dopad och strök därför hästen från V75-loppet.

Under gränsvärdet för dopning
Magnus Dahlén kunde inte ge någon förklaring till den iordningställda sondningsutrustningen vid det oanmälda besöket, men berättade att medicinerna och en del utrustning tillhörde en italiensk veterinär. I senare förhör har Dahlén däremot kommit med olika förklaringar. Han har också medgett att hästarna i hans stall regelbundet får en blandning av alkaliska preparat och bikarbonat.
– Syftet med att tillföra alkaliserande substanser såsom bikarbonat eller citrat i en så kallad milkshake, är att höja hästens mjölksyratröskel. Tillförsel mäts i den totala koldioxidhalten i blodet hos häst och anges i mmol/liter plasma. I dagligt tal kallar vi detta värde TCO2. Vid provtagning av Calvados In uppmättes ett värde om 36,1 mmol/liter. Det internationella gränsvärdet för TCO2 är i dag satt till 39 mmol/liter för den mätmetod Sverige använder och Calvados In låg därmed under gränsen för vad som betraktas som dopning, förklarar Göran Åkerström.
– Vi tog också under ett dygn in hästen för att under kontrollerade former mäta Calvados Ins naturliga TCO2-värde. Detta visade sig ligga mellan 31 och 32 mmol/liter.

Nya regler införs direkt
Ärendet har även påvisat en brist i Svensk Travsports regelverk, vilket nu leder till en omedelbar förändring för tillförsel av alkaliska ämnen före start.
– Vår strävan är givetvis att alla hästar ska tävla utan att det naturliga TCO2-värdet är påverkat genom tillförsel av olika preparat. En omedelbar förändring av regelverket kommer därför att ske. Den innebär att all tillförsel av alkaliska ämnen 24 timmar före start förbjuds. I slutänden handlar det här, liksom allt vårt arbete, om att bibehålla vår höga standard avseende hästvälfärd och att alla i vår sport ska tävla på lika villkor, säger Göran Åkerström.

SPELA V75 & V86 MED OSS!
250.000 i nettovinst för TIPSAREN 2020!
Inbjudan till andelslaget hittar du HÄR:
https://www.atg.se/cigarrmagasinet

Kommentera artikeln

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.