Dubbla chanser i Stochampionatet

20

Dubbla chanser i Stochampionatet

Han har kvalat in fem egentränade hästar till Stochampionatet de senaste fyra åren.
För två år sedan blev det seger med Blended Scotch.
På söndag har Per Linderoth två hästar med som båda räknas som outsiders bakom storfavoriten Some Summit.
– Det är hårda hästar som tål mycket och det ska bli spännande, säger Linderoth.

Bergsåkerstränaren har varit lyckosam i landets största lopp för fyraåriga travston. Han skrällde med Blended Scotch för två år sedan till 43 gånger pengarna. Året innan dess blev han sexa med Ariel Boko och i fjol kvalade han in Magic Number till finalen som dock blev utan pengar. I årets upplaga, som körs på söndag på Axevalla med en miljon kronor i första pris, har Linderoth kvalat in Maya Gold och Olympia Gold som båda vann sina försök.
– Det är kul att det har gått bra. Fem finalister från stallet på fyra år är jag såklart jättenöjd med. Det har slagit väl ut i de här loppen och hästarna som vann försöken i år är båda bra i ordning, säger Per Linderoth.
– Segern med Blended Scotch är utan tvekan min största i karriären. Jag har inte varit i närheten av att vinna ett så stort lopp varken före eller efter. Den dagen kommer man aldrig att glömma.

Finalisterna är kompisar
Per Linderoth gör ett nytt stabilt och bra år med snart tre miljoner kronor inkörda till stallet. Det fattas i skrivande stund bara en seger för att nå hela fjolårets resultat på 54 segrar. I söndagens Stochampionatet tillhör Linderoths hästar outsiderskaran bakom den stora favoriten Some Summit. Maya Gold är andrahandsfavorit i nuläget och Olympia Gold är sjättehandare.
– Det var många hästar som gjorde bra prestationer i försöken och mina två hästar kan man stoppa in i den kategorin. Nu är det ett helt nytt lopp och det är alltid några hästar som går bakåt efter försöken och några som går framåt. Det är ett helt nytt race på söndag, menar Linderoth.
Hur har dina hästar känts i träningen efter försöken?
– De gick ett lätt jobb i tisdags och ska gå ett till under fredagen. Så här långt verkar allt normalt. Det var en lång resa för båda med nio timmar ner och nio timmar hem. Men det är hårda märrar som tål mycket.
– Båda stona står i stamma stall, har samma skötare i Susanne Andersson och går i samma hage. Det gör för övrigt även Ariel Boko. Alla tre är kompisar så det är kul.

Maya Gold ännu finare i tisdagsjobbet
I Stochampionatet kör Per Linderoth själv Olympia Gold medan Ulf Ohlsson sitter upp bakom Maya Gold som han har kört tidigare.
– Det var inte självklart först men sedan tänkte jag att Ulf kanske kan få iväg Maya Gold bättre från start samtidigt som jag har känt en liten oro när jag har kört henne att inte kunna lita på henne från början. Jag tror det är bäst för Maya att Ulf kör henne och att han går in med andra ögon än mig i starten.
– Det var inte helt oväntat att Maya Gold (V75-6) skulle vara bra senast. Hon sträckte på sig till slut och svarade väldigt ärligt och visade jättefin moral. Faktum var att hon gjorde sig lite illa i boxen efter starten näst senast på Dannero och fick vila helt i tio dagar. Så egentligen hade vi bara en och en halv vecka på oss att köra efter den starten.
– Som det kändes i tisdagsjobbet så var hon finare nu än hon var inför försöket. Hon var lite rostig i försöket trots att hon vann, men nu var hon spänstigare och hade gått framåt med den genomköraren i kroppen, säger Linderoth.
Vad säger du om Olympia Gold som du själv kör?
– Hon avgjorde lätt i sitt försök och det krävdes inte samma prestation av henne som av Maya att vinna. Jag var lite orolig innan för hon galopperade bort sig i midsommar i Rättvik och hade inte fått ett riktigt lopp i kroppen sedan hon vann i Östersund i början av juni. Hon fick det ganska serverat och gick i mål på pigga ben.
– Jag tror att hon kan öppna betydligt bättre än hon gjorde i försöket, så känns det i alla fall. Jag hoppas att hon får en vettig position och i så fall är hon med långt framme. Det är en häst med bra kapacitet och hon kvalade ju in till E3-finalen i fjol och kvalade även in till Oaks men där fick hon tyvärr strykas.
– Vi gör inga ändringar på hästarna, båda tävlar barfota runt om igen. Men däremot så gick Olympia Gold med urryckare för första gången senast men jag behövde aldrig dra dem då. Så jag hoppas att det är en liten pollett.

Vem är bäst av dina hästar för dagen?
– Jag vill inte ranka dem inbördes utan tycker att båda är jättefina för dagen. Hoppas att båda löper på topp och att de stämmer för då kan de blanda sig i den främre träffen.
– Den som vinner Stochampionatet behöver mycket tur med löpningsförloppet. Det krävs att man har en häst i kanonslag, så var det när jag vann med Blended Scotch. Det är 2600 meter och fyraårsmärrar och långt upplopp. Får man bränna en speed lite för tidigt så är det lätt att få soppatorsk.
– Men det ska bli spännande och jag ser fram emot söndagen. Vi åker ner lördag förmiddag och övernattar. Det blir första övernattningen för Maya Gold medan Olympia Gold har övernattat borta en gång tidigare i samband med E3-kvalen i Örebro.

Du har även med Esprit Boko i den femte avdelningen som kommer från seger. Chanserna där?
– Esprit Boko (V75-5) har varit en överraskning under året tycker jag. Jag hade inte så höga tankar om henne när året började men hon har högt sig överlag och överraskat hela tiden. Hon var fin vid segern senast även om hon ger ett lite småtrögt intryck. Det är en häst som gör så gott hon kan och hon står bra inne i loppet.
– Det är alltid tufft och svårt att stå med 20 meters tillägg på sommarbanor men hon har visat gott kunnande i förhållande till de pengarna hon har på sig. Sedan är det svårbedömt för mig hur långt hon räcker här. Jag vet inte riktigt vilka hästar hon möter, det är flera som jag aldrig har sett. Men hon kommer att göra ett bra lopp tror jag och det blir barfota fram igen.

SPELA V75 & V86 MED OSS!
250.000 i nettovinst för TIPSAREN 2020!
Inbjudan till andelslaget hittar du HÄR:
https://www.atg.se/cigarrmagasinet

Kommentera artikeln

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.