Hemmatränaren kan överraska!

26

doldis axevalla

Två finalister i Stochampionatet.
Axevallatränaren Pär Hedberg är minst sagt laddad inför helgens travfest på hemmabanan.
– Det här är det största hittills i min tränarkarriär. Jag tror mina kan överraska, båda två håller hög klass, säger Pär Hedberg.

Stall Palema är Axevallas kanske mest kända travstall drivs av takpanne-kungen Karl-Erik Bender. Två gånger har Stall Palema vunnit Stochampionatet: Kristina Palema (1985) och Emelie Palema (1987) i regi Bosse Näslund.
I år kan det vara dags igen. Stall Palema har två finalister med i Stochampionatet och tränaren Pär Hedberg är både stolt och laddad inför söndagens miljonlopp.
– Stochampionatet är speciellt och vårt största lopp här på Axevalla. För mig var det en dröm att få med en häst i finalen och nu har vi två, säger 33-åringen.
Pär Hedberg är bördig från Örnsköldsvik. Efter skolan fick han jobb hos Åke Svanstedt på Bergsåker och när sedan stjärntränaren flyttade söderut följde Pär med. Efter några år på Bjertorp flyttade Pär sedan vidare några stenkast till Stall Palema.
– Åke var ansvarig tränare och jag tog över 2013.
I dag har Pär Hedberg 23 hästar på sin träningslista. Tre av dem provade att kvala till Stochampionatet.

Kvalade tre ston
Helga Palema blev fyra i sitt kval från rygg ledaren, fick aldrig fritt och hade hel del sparat i mål.
– Men två finalister är godkänt, säger Pär Hedberg.
Jetta Palema satt tredje utvändigt, klev fram utvändigt ledaren varvet kvar, kopplade greppet men blev snuvad av den i rygg.
– Hon gjorde ett riktigt bra lopp i försöket. Hon hade haft problem med en halsinfektion och hade inte kunnat förberedas optimalt. Jag tycker att hon höll farten bra till slut senast och bör gå framåt med det loppet. Drömmen för henne är att hon får sitta med i ryggar och speeda till slut. Då är hon riktigt vass.
Evelina Palema var också tvåa i sitt försök. Hon tog ledningen men tvingades ge sig efter 500 meter i en tuff öppning. Hon klev ut i andra utvändigt 550 kvar och utmanade den stora favoriten Some Summit.
– Hon gjorde ett fantastiskt försök, fick öppna tufft och hade ändå ork att utmana till slut. Hon hade stått över efter en halsoperation inför den starten och bör absolut gå framåt med det loppet i kroppen. Hon har sett jättefin ut i lugnt jobb efteråt. Hon är kvick ut och får prova mot ledningen. Kan hon komma till ledbingen är det ändå närmsta vägen till mål, säger Pär Hedberg.
Finns det något du skruvar på för att de ska bli ännu bättre nu i finalen?
– Ja, Jetta kommer eventuellt gå med ett norskt huvudlag för första gången, hon har bara gått med öppet huvudlag tidigare. Evelina kommer för första gången gå med rycktussar. Kan det göra två meter är det bra, det är så små marginaler i de här loppen.
Vad säger du annars om årets finalfält?
– Jag tycker att det ser intressant ut. Veijos Some Summit ser väl ut som klart favorit men bakom är loppet öppet. Jag tror att positionerna avgör. Jag tror mina kan överraska, båda två håller hög klass, säger Pär Hedberg.

”Fantastiskt fin i jobben”
Förutom två finalister i Stochampionatet (V75-6) har Pär Hedberg ytterligare en häst till start inom V75-spelet. Bethel Hanover (V75-3) som kommer till start i Stoeliten med två raka segrar.
– Hon har pausat efter Solvallsegern och blivit uppfräschad. Nu har hon gått på rejält och hon känns fantastiskt fin i jobben. Det ser ut som en jämn stoelit. Min är effektivast på rulle till 300 kvar och det är drömscenariot. Hon ska kunna vara med lite.

SPELA V75 & V86 MED OSS!
250.000 i nettovinst för TIPSAREN 2020!
Inbjudan till andelslaget hittar du HÄR:
https://www.atg.se/cigarrmagasinet

Kommentera artikeln

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.