Efter Stjärnkusken – startar eget stall

163

Cecilia ”Amazon” Benjaminson och Runar Sögaard blev riktigt travbitna när de var med i TV4-serien Stjärnkusken.

Nu startar de ett eget stall – RC-racing with Friends.

– Vi är ödmjuka till det faktum att vi är nybörjare men ambitionen är att vara med på absolut toppnivå, säger Runar Sögaard.

Får man prova på att köra travhäst är det bevisligen lätt att bli biten av djuren, farten och spänningen. Efter första säsongen av Stjärnkusken satsade deltagarna Patrik Sjöberg och Kee Marcello vidare och tog kusklicens. Det gör även Cecilia Benjaminson och Runar Sögaard, som var med i årets säsong. Men de nöjer sig inte där. Under namnet RC-racing with Friends satsar de stort på att bygga upp ett stall med både tävlingsverksamhet och avel.

– Jag satt på hästryggen nästan innan jag kunde gå men jag trodde aldrig att jag skulle fastna så för trav. Jag känner att jag vill förmedla det intresset och dra mer människor, framför allt tjejer, till sporten, säger Cecilia Benjaminson.

– Jag har ingen ambition att dra norrmän till sporten, skämtar Runar Sögaard innan han fortsätter.

– Men det vore fantastiskt att få bidra till ett ökat intresse för travsporten.

”Extremt intresserad av avel”

Än så länge ingår tre hästar i satsningen – Stefan P Pettersson-tränade treåringen Hot Hot Hot samt ettåringarna The Rising och Pleasure and Pain.

– Nu letar vi efter högkvalitativa starthästar och planen är att öppna upp och sälja andelar i hästarna, max 30-50 andelar per häst, säger Cecilia Benjaminson, som har stor erfarenhet av avel med hundar, driver en kennel och har utsetts till Årets uppfödare.

– Jag är extremt intresserad av avel och nu har jag börjat fördjupa mig i travsportens stamtavlor. Jag vill satsa på att få in mer franskt blod.

Minst ett fölsto är knutet till RC-racing with Friends men satsningen är fortfarande i sin linda och än så länge ganska ”hemlig”. Till exempel vill inte kändisduon berätta vilka som gömmer sig bakom benämningen ”Friends”.

– Vi kan inte gå ut med några namn än men vi har lyckats få med personer med enorm erfarenhet, kunskap och kapital, säger Sögaard.

Tar amatörlicens

Kommer hästarna spridas ut bland flera tränare?

– Initialt kommer hästarna att tränas av en tränare.

Är tanken att ni ska köra stallets hästar i framtiden?

– De kommer att köras av olika kuskar. Vi företräder stallet och ska eventuellt vara med och köra hästarna i framtiden, men nu håller vi på att ta amatörlicens så det dröjer innan vi kör i V75, säger Benjaminson med ett skratt.

– Även om vi är tävlingsmänniskor har vi ett väldigt ödmjukt förhållningssätt till det här, men vi är ambitiösa och har högt satta mål. Vi har också ett par ess i rockärmen att spela ut längre fram, säger Sögaard.

Läs mer om trav hos Trav 365 på Aftonbladet

SPELA V75 & V86 MED OSS!
250.000 i nettovinst för TIPSAREN 2020!
Inbjudan till andelslaget hittar du HÄR:
https://www.atg.se/cigarrmagasinet