Eftersnack Axevalla V75 18 juli 2015

21

eftersnack v75 axevalla 18 juli

Ny vagn, ny kusk och barfota runt om.
Timo Nurmos hade vässat Mellby Viking inför debuten i gulddivisionen.
Styrkefenomenet imponerade inför 14 859 besökare på Axevalla.

Trav- och publikfesten Trippeltravet på Axevalla fortsatte på lördagen med V75-tävlingar och det blev en dag med Timo Nurmos i fokus.
Solvallatränaren kunde räkna in en tränardubbel trots att bästa chansen på förhand, Coldtown, fick nöja sig med ett fjärdepris från spets i V75-7.
Mest imponerade Mellby Viking som debuterade i gulddivisionen på bästa sätt. Sjuåringen, som i fjol travade väldsrekord när han vann Harper Hanovers lopp på Solvalla, är urstark och över 2 640 meter var han bara bäst och plockade ner spetsälskande Truculent i ledningen ganska bekvämt.
Trots sämsta utgångsläget såg det mycket säkert ut från sidan. Erik Adielsson valde att gå fram utvändigt ledaren varvet kvar och utnyttjade Mellby Vikings bästa egenskap.
– Jag tror inte många tränat en starkare häst, sa Timo Nurmos som hade laddat rejält för debuten i gulddivisionen.

Ny sulky
Erik Adielsson fick chansen när Jorma Kontio istället tävlade i Finland. Och med Erik Adielsson var det läge att testa en ny sulky, en så kallad jänkarvagn och den passade Mellby Viking perfekt.
– Vi har funderat länge på jänkarvagn och i dag passade det när det var autostart. Han gick även utan skor. Det här är en otroligt fin häst och vi har siktat på det här loppet några veckor och han har varit jättefin hela tiden, fortsatte Timo Nurmos.
Mellby Viking har styrkan som bästa vapen men det har tagit tid att slipa diamanten.
– Vi har byggt hästen i lugn och ro. Det är mycket franskt i gången på honom och dessutom var han stänkrädd i början, sedan har han alltid varit mycket trög.
– Han gick världsrekord i fjol elitloppshelgen. Hästen är bra och jag tycker att han har stor framtid, sa Timo Nurmos.
Timo Nurmos kunde räkna in ytterligaren en V75-seger på Axevalla och det var Only One Winner som överraskade i V75-1. Kusken Torbjörn Jansson hade inga problem att försvara innerspåret med Only One Winner som sedan ledde varje meter av loppet.

Adielsson dagens kusk
Om Timo Nurmos var lördagens tränare så var utan tvekan Erik Adielsson lördagens kusk. Totalt blev det tre V75-segrar. Förutom triumferna med Mellby Viking vann Erik Adielsson även med Stig H Johanssons Lotuscherie i V75-2 och Sofia Aronssons Star Advisor Joli (V75-5).
Med Lotuscherie hittade Erik Adielsson rygg på favoriten Elma Lane och det innebar sedan draghjälp och ryggresa ända tills upploppet.
– Kul, hon är inte helt på topp men Erik gav henne ett perfekt lopp, sa tränaren Stig H Johansson.

Två hemmasegrar
Bakom Star Advisor Joli handlade det om ledningen från start till mål och hemmatränaren Sofia Aronsson, som såg loppet från stallkurvan, kastade hjälmen i marken i en härlig känsloyttring.
– Att få vinna V75 denna helgen på hemmaplan, dessutom den första V75-segern. Fan vad gött!
V75-omgången bjöd på ytterligare en hemmaseger sedan Anna Forssell-tränade Sheer Bliss överraskat i lärlingsloppet. Fredrik Berg hittade luckan från tredje invändigt och sedan avgjorde 33-oddsaren enkelt. Axevallalärlingen slängde körspöet i spontan glädjegest och var utan tvekan gladast av lördagens segrare.
– Jag kan inte förklara…det här är jävligt stort. Det största jag varit med om än så länge. Det är stort får oss som jobbar här på banan. Det här betyder allt. Känslan är obeskrivlig, sa 25-åringen.
I V75-4 hade Joakim Lövgren inga problem att försvara ledningen från innerspår bakom Xlnt Chili Tripel och han hade sedan full kontroll från start till mål.

Ny V75-omgång på söndagen
En häst som imponerade lika mycket som Mellby Viking i gulddivisionen var Montdore i silverdivisionen. Robert Berghs hårding avgjorde V75-avslutningen på råstyrka sedan han klivit fram utvändigt Coldtown två varv från mål.
– Han är överlägsen, han är grym. Stenhård varje vecka, sa Robert Bergh.
39,40 rader med sju rätt belönades med 477 140 kronor. Sex rätt gav 2 073 kronor och fem rätt 145 kronor.
Lördagens travfest på Axevalla lockade 14 859 besökare. De och alla andra har chansen till sju rätt även på söndagen då Trippeltravet avslutas med en ny V75-omgång som kryddas av miljonloppet Stochampionatet.

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.