Eftersnack – Elitloppet 2015

103

image-4

Solvallatränaren Roger Walmann stack ut hakan rejält före Elitloppet.
Han lovade seger med Magic Tonight – och han fick rätt.
– Travet är förtjänt av att vi sticker ut lite grann, vi måste vara lite mer färgrika vi som håller på med det här…att man törs ta lite stora ord i sin mun.

Elitloppet 2015 bjöd på ett flertal fantastiska prestationer och det var Magic Tonight som kvitterade ut förstapriset på tre miljoner kronor inför 26 842 besökare på Solvalla.
Högsta betyg även till tvåan Mosaique Face som gick hela loppet utvändigt ledaren. Frågan är väl sedan vilket betyg trean Nuncio ska ha? Hästen gick hela loppet utvändigt i tredjespår.
Det var tre hästar nästan jämsides på mållinjen men Magic Tonight höll farten bäst tillsammans med kusken Örjan Kihlström och vann knappt men säkert.
Det var andra segern i Elitloppet för Örjan Kihlström som vann även 2003 med From Above. För hemmatränaren Roger Walmann var det första segern i Elitloppet.
– Det har varit ett av mina mål. Nu har vi kriteriet kvar, sa Roger Walmann.

Glad inombords
Norrmannen såg väldigt lugn ut på ytan efter storsegern.
– Man blir rätt varm inombords. Inombords är jag mycket gladare än jag ser ut. Det är fantastiskt. Jippie.
Vad är det som gör Magic Tonight till en vinnare av Elitloppet?
– Det är en fantastisk häst att jobba med och i dag klaffade allt. Vi vinner försöket, Örjan drar sedan boll ett och får välja spår ett. Det är sådana små ting som måste klaffa, icke bara ha en bra häst. Och Örjan kör kyligt, det är så många, många ting som måste stämma. När man står här känns det otroligt, sa Roger Walmann framför den stora Solvallapubliken.
Kusken Örjan Kihlström var som alltid lugn men såg rörd ut efter karriärens andra fullträff i hemmabanans största lopp.
– Elitloppet är något alldeles speciellt. Jag har stått på e-läktaren själv i jättemånga år och att få stå på den här sidan är grymt.

Äger 80 hästar hos Walmann
Ägaren Lennart Ågren har satsat hårt på Elitloppet och var den i fjol som gick in och räddade nivån på förstapriset via ett av sina bolag. Han är också en av landets största hästägare med 80-talet hästar i träning hos Roger Walmann.
– Det här har man drömt om som hästägare sedan 1983, det är några år. Det är helt magiskt, fantastiskt.
Att den framgångsrike affärsmannen valt att satsa på travet har en enkel förklaring.
– Jag gillar ju hästar. Det är väl därför…och så tycker jag hela grejen med travet, allting runt omkring, är kul. Det är mycket trevliga människor och mycket upplevelser. Det här är en upplevelse, sa Lennart Ågren.

Många besvikna
Lika glada som vinnarna var lika besvikna var förlorarna. Andrapriset på 1,2 miljoner kronor var inget som Lutfi Kolgjini tänkte på i besvikelsen över att ha varit så nära sin första seger i Elitloppet tillsammans med Mosaique Face.
– Jag är ruggigt besviken på resultatet. Han borde fått vinna hästen. Men han bröt ner lite över upploppet och när jag skulle korrigera honom tappade vi lite fart. Det var de decimetrarna som skiljde i mål. Det kändes som att segern var hemma hela upploppet utom sista biten, sa Lutfi Kolgjini.
Stefan Melander var också besviken efter tredjepriset.
– Nuncio är en fantastiskt häst. Jag tror inte någon av de andra hästarna i loppet skulle kunna gått ett sådant lopp som han gjorde, sa Stefan Melander.
Royal Fighter och Jennifer Tillman vann försöket övertygande men satt fast i mål i finalen som fyra efter en resa i rygg på ledaren.
– Det blev fel ändå. Jag hade tussarna kvar i mål. Jag hade gärna kört om loppet. Om luckan kommer hade jag aldrig torskat, sa Jennifer Tillman.
Även femman i mål B.B.S.Sugarlight hade en hel del sparat i mål.
– Det är tråkigt att sitta fast i en elitloppsfinal så klart, sa kusken Peter Untersteiner.
Fjolårsvinnaren Timoko och Björn Goop slutade åtta och sist i finalen.

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.