Eftersnack från V75 på Örebro

38

Eftersnack V75 och Olympiatravet

Fjolårstrean och 25-oddsaren On Hold stal showen när Örebro International med 400 000 kronor i förstapris avgjordes på lördagen. På bilden ser vi också skötaren Sofia Hansson, kusken Magnus Jakobsson och tränaren Berne Gustafsson.Foto av LARS JAKOBSSON

När krutröken lagt sig stod en bortglömd duo kvar. Före Örebro International var amatörtränaren Berne Gustafsson och hedershästen On Hold inte på någons läppar. Efteråt var de på allas.
– Det är fantastiskt. Herregud vad stort, sade en mycket tagen Berne Gustafsson, som knappt visste vart han skulle ta vägen efter loppet.

Att åttaårige On Hold skulle vinna stayerloppet Örebro International, V75-7, med 400 000 kronor i förstapris var det inte många som trodde. Förhandssnacket handlade i stället om den förmodade duellen mellan Frozen och det åländska fenomenet Jeppas Maxi. Och till viss del om Indigious eller den regerande mästaren Mellby Viking kunde ge dessa två en match.
Hur gick det då? Jo, visserligen fick vi se de två förhandsfavoriterna strida sida vid sida en större del av loppet. Jeppas Maxi i ledningen och Frozen utvändigt. Men Frozen kroknade tidigt och Jeppas Maxi räckte inte till seger. När mållinjen skulle korsas var det fjolårstrean och 25-oddsaren On Hold med kusken Magnus Jakobsson i sulkyn som stormade fram över det korta upploppet och satte nosen först.
– Det är länge sedan jag vann ett sådant här stort lopp. Som sagt, det här var verkligen stort, sade Färjestadstränaren Berne Gustafsson.
Kusken Magnus Jakobsson var mera samlad.
– Vilket lopp. Det var många bra hästar med i dag. Vi fick en fin resa i rygg på Indigious och i sista sväng tyckte jag att min häst kändes väldigt stark. Han är alltid lite trög under loppets gång, men det här är en häst som kämpar ända in till linjen varenda gång.
Härnäst väntar troligtvis Harper Hanovers Lopp på Solvalla i samband med elitloppshelgen.
– Jag och Berne har pratat lite om det loppet och det är nog vår målsättning nu, sade Magnus Jakobsson.
On Hold, som under karriären vunnit 18 av 46 lopp och sprungit in 1 957 750 kr, noterade kilometertiden 1.13,4 i mål. Tvåa blev Mellby Viking och trea slutade Jeppas Maxi.

Stärkte sina elitloppschanser
I gulddivisionen, V75-3, stod Roger Walmanns Magic Tonight för en riktig kanoninsats och vann säkert trots ett långt ifrån optimalt lopp. Från ett snävt startspår tvingades kusken Örjan Kihlström inledningsvis backa långt bak med hästen innan ekipaget, efter ett halvt varv, avancerade upp utvändigt ledaren Nothing But Class. Därifrån kopplade Magic Tonight sedan greppet och på upploppet var det aldrig något snack.
– Det är inte ofta man vinner i gulddivisionen på det här sättet. Att först runda fältet och sedan slå dem från ”dödens”. Men hästen har visat att han är kapabel till det, sade kusken Örjan Kihlström i vinnarcirkeln.
Roger Walmann var nöjd och drog en lättnades suck efter loppet.
– Det har strulat lite på senaste och det var verkligen jätteroligt att han fick vinna i dag. Nu är vi där vi ska vara. Jag är jätteglad.
På frågan om han tycker att Magic Tonight är värd en plats i Elitloppet behövde tränaren inte många tiondelar på sig att svara.
– Jag tycker det. Jag tror att han platsar i Elitloppet. I dag gjorde han ett jäkla bra lopp och visade vad han går för.
Det var någonting som även ägaren Lennart Ågren höll med om.
– Vi hoppas på en inbjudan. Så är det. I höst kommer Magic Tonight sedan att flyttas till USA där han ska få tävla på, om allting stämmer då.

Trippel för Stenströmer
Axevallatränaren Ulf Stenströmer var utan tvekan en av lördagens stora vinnare på Örebrotravet då han, från stallbacken, kunde njuta av en trippel på V75. Först vann Don Incantatore V75-1 efter att, lite överraskande, ha försvarat ledningen från innerspåret.
– Han öppnade bra i dag och har börjat trava ut bättre på senaste, sade kusken Björn Goop, som inte använde sig av en eller två utan tre provstarter före loppet.
– Ja, men ibland måste man känna efter hur hästarna är och i dag gjorde vi tre provstarter. Hästen har helt klart mognat.
I V75-5 tog sedan Othello C.D. och Carl Johan Jepson en säker spetsseger och i loppet därpå fullbordade Greenleaf Slim och Björn Goop Ulf Stenströmers tränartrippel.
– Det är ju helt sinnessjukt. Vilka djur alltså. Herregud. En trippel på V75 smäller högt. Det smäller verkligen jättehögt, sade en rörd Ulf Stenströmer.
Då övriga vinnare var Shiraz Brodde i V75-2 och Chivas Boko i V75-4 delade sju rätt denna gång ut 15 228 kronor. Sex rätt gav 107 kronor och femrättspotten gick vidare till nästa omgång.
Det betyder att det är jackpot på V75 från Umåker på lördagen med 44 miljoner kronor i sjurättspotten.

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.