Eftersnack Jubileumspokalen och V75

20

image-1

Det blev ingen av de rivigare upplagorna av Jubileumspokalen.
Spelfavoriten Nimbus C.D. anförde miljonloppet från start till mål på onsdagsvällen och behövde inte förta sig.
Ett lämpligt inträde i eliten för fuxen som ägs av hockeystjärnan Mats Sundin.
– Jag tror han kan vara vinnaren av Elitloppet nästa år, sa tränaren Stefan Hultman.

7 164 personer hade letat sig ut till Solvalla för en festkväll med femåringsloppet Jubileumspokalen som huvudattraktion.
Några av Europas bästa femårig travare fanns med bakom startbilens vingar och starten togs som väntat hand av innerspårets Nimbus C.D. och kusken Örjan Kihlström.
Björn Goop gick fram för en bra position utvändigt ledaren med Tumble Dust och avlöstes varvet från mål då Thomas Uhrberg avancerade med betrodde Ivar Sånna.
Andrahandsfavoriten Papagayo E. satt i ledarens rygg och tredjehandaren Creatine harvade längst bak i kön.
Nej, Örjan Kihlström behövde inte köra särskilt fort.
Upploppet ner gick det desto snabbare och Nimbus C.D. var aldrig hotad och kunde gå undan med en gäspning. Segertiden skrevs till 1.11,7 över 2140 meter med autostart.
– Det var bra hästar runt överallt och Papagayo E. är ju en superhäst som jag inte ville skulle få fritt i ryggen. När Ivar Sånna kom upp på utsidan förstod jag att det var bra chans att det inte skulle bli någon lucka. Han redde ut det på ett bra sätt och kan nog vara något för de stora loppen nästa år, sa Örjan Kihlström.

Sundins drömhäst?
Före detta hockeyproffset Mats Sundin köpte Nimbus C.D. i fjol för en stor summa pengar av hästägare i Jägersrotränaren Per Nordströms stall.
Sundin har legat bakom stora hästköp i travet tidigare och hoppas nu ha hittat hästen han drömt om så länge.
– Det är lite upp och ner. Men i dag är det jäkligt mycket upp. Skitkul! Hästen är ett råämne som vi hade tur att få bli ägare till i höstas och Hultmans stall har gjort ett fantastiskt jobb med hästen. Jag hade en klump i magen i morse inför det här. Det var lättare när man spelade hockey själv och kunde påverka resultatet. Man är mer nervös nu som hästägare då man inte kan inte påverka så mycket längre, kommenterade Mats Sundin med ett skratt.

Hultman showade
Storpubliken på Solvalla krävde slängkyssar och show av tränaren Stefan Hultman. Och Hultman levererade.
– Fan vad glad jag är! Kanske låter det kaxigt men jag tror han kan vara vinnaren av Elitloppet nästa år. Det är en fruktansvärd talang det här och bland det värsta jag kört. Tar han bara loppen på rätt sätt och kan vara med och få lite hårdhet – ja, då kan han gå hur långt som helst, sa den nöjde Solvallatränaren.
I ledarens rygg gick norske hästen Papagayo E. i mål med krafter sparade som tvåa, Ivar Sånna höll bra till tredjeplatsen. Sauveur spurtade starkt till femteplatsen och var loppets stora utropstecken.

EM-loppet  till Johanssons
En europamästarinna korades under kvällen i loppet European Championship for Mares.
650 000 kronor var förstapriset i EM för ston och seger gick till västkusten.
Youana och Erik Adielsson tog enkelt hand om ledningen och favoriten Your Highness lyckades aldrig få grepp om ledarinnan från positionen utvändigt ledaren.
Erik Adielsson menade att han hade suttit med segerfeeling redan varvet från mål med Youana som fick tävla barfota för andra gången i karriären.
Youana gick i mål med krafter sparade och segertiden skrevs till 1.11,9 över 2140 meter med autostart.
Karriärens höjdpunkt för Åbyamatörerna Catharina och Calle Johansson.
– Man lever ju för det här hela tiden och det är så kul. Nu var det hennes tur, verkligen, summerade Catharina,

”Verkligen superläcker”
En attraktion för publiken var Nuncios lek med sina motståndare i lopp för fyraåriga travare på V75. Solvallatränare Stefan Melanders jänkare var trea i Elitloppet och bollade med kullkamraterna i Sprintermästaren i Halmstad i början av juli.
Stefan Melander körde sig tidigt till ledningen med hästen – en av världens bästa travare – och lät honom lunka undan.
Segertiden skrevs till 1.11,3 över 2140 meter med autostart.
– Han var verkligen superläcker och hade jättemycket krafter kvar, sa Melander.

Svenska rekord
Veijo Heiskanen triumferade i Stochampionatet i juli tillsammans med Some Summit. Stoet är efter onsdagen obesegrad efter fem starter i Åbytränarens regi.
Some Summit fick göra loppet mer eller mindre på egen hand och var totalt överlägsen på nya svenska rekordet 1.12,0 över 2140 meter – märk väl med voltstart!
Loppet var finalen av Diamantstoet med 200 000 kronor i förstapris.
Även Björn Goops nyförvärv Fortune Boko var fin vid seger på nytt svenskt rekord för treåringar, 1.12,1 över 2140 meter med autostart.
Sju rätt på V75 denna onsdag delade ut 7 701 kronor, sex rätt betalade 75 kronor, medan utdelningen för fem rätt omvandlas till en jackpot i Gävle på lördag där en ensam vinnare med sju rätt kan kamma hem 30 miljoner kronor.

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.