Eftersnack och resultat V75 Boden

49

kolgjini norrbotten

Adrian Kolgjini satte färg på miljonloppet Norrbottens Stora Pris.
Vågade – och den här gången vann han.
I fjol förlorade den 22-årige skåningen efter en offensiv satsning utvändigt ledaren. Nu blev det seger med minsta möjliga marginal med stallets El Mago Pellini med samma recept.
– Det här är klart min största seger – ruggigt stort för mig.

I 30 år, sedan 1985, har Norrbottens Stora Pris körts i Boden. Årets upplaga målades på förhand upp som den kanske mest kvalitativa och jämnaste loppet med några av Europas bästa hästar bakom startbilen.
Det b l e v också en jämn och spännande historia. Fem hästar på linje och en segrare som korades först efter att domarna synat målfotot. Detta inför rekordpubliken 11 075 åskådare.
Adrian Kolgjini är en friskus som fått mer och mer ansvar av pappa Lutfi och tagit över sysslan som förstekusk i stallet. På lördagen återvände han till Boden för sitt andra försök att vinna Norrbottens Stora Pris med en miljon kronor till vinnaren.
I fjol satt Adrian Kolgjini bakom Raja Mirchi och bjöd vinnande Nahar och Robert Bergh strid ända till linjen. I årets upplaga rundade han fältet direkt med El Mago Pellini och såg till att få närkontakt med storfavoriten Panne de Moteur redan efter 700 meter.
Under slutrundan fick El Mago Pellini gå i närkamp och gav Panne de Moteur och
Örjan Kihlström mangel.

”Grym över upploppet”
El Mago Pellini föll tillbaka någon längd i den sista kurvan men kom tillbaka och ordnade segern med nos, närmast före Panne de Moteur och störtdykande On Track Piraten.
– Jag blev tvungen att plocka upp honom i den sista kurvan där han började fara och ställa i travet vilket alltid varit hans akilleshäl. Men han har sin bästa bit över upploppet där han är grym. Jag hade en tanke i huvudet till slut och det var att jag inte skulle torska det här loppet en gång till.
Adrian Kolgjini slog igenom i fjol med seger i Jämtlands Stora Pris tillsammans med Mosaique Face.
– Det var min mest känslomässiga seger i Östersund, men det är klart att det här smäller högre. El Mago Pellini är ständigt underskattad i stallet, han har inte fått sätta pricken över i här hemma men gått väldigt bra i Frankrike, sa en överlycklig Kolgjini Jr.
Söndag morgon klockan 08.10 sätter sig Adrian Kolgjini på flyget i Luleå med destination
Oslo. Målet är att försöka vinna Norges största lopp Oslo Grand Prix med Mosaique Face.

Nilsson ordnade hemmadubbel
Annars artade sig kvällen till den bästa yrkesmässiga för travtränaren Roger Nilsson från Piteå. Det blev en dubbel till stallet med hästarna Dialog In och Raz Mackenzie. Och som en extra fjäder i kuskhjälmen – 44-åringen satt dessutom bakom båda hästarna.
– Folk pratar om att Elitloppet är stort – de har inte varit i Boden på midnattstrav. En dubbel på V75 på hemmaplan…det blir inte större för mig i alla fall, sa Roger som bar in hustrun och kollegan Ingela i vinnarcirkeln.
Raz Mackenzie, en väldig rese till häst med sina 1,73 över manken, fick kliva på från andraparet utvändigt 700 meter från mål och var bara, bara bäst i bronsdivisionen.
Sjuåringen ägs av tränarparet Nilsson. Annat var det med Bodentränarens första vinnare på V75. Dialog In köptes in som sjuåring i fjol av ett stort ägargäng från Piteå, Boden och Skellefteå och valacken började genast stapla segrar för Roger Nilsson. Under lördagen blev det en riktig klang och galaföreställning för gänget.
Roger Nilsson hade steppande hästägare omkring sig i vinnarcirkeln efter loppet och var klart tagen efter segern med Dialog In.
– Vilket fantastiskt gäng som äger och hästen släpper ju ogärna någon förbi sig, sa Roger Nilsson, som valde att lämna positionen i rygg ledaren varvet från mål för att låta sin häst vandra i ”dödens” resten av loppet.
Dialog In, som nu segrat sju gånger på tio starter för sin nye tränare, var tapper och kopplade tidigt grepp om ledande Juno F. Men vinnaren var faktiskt bara tvåa över mållinjen. Robert Bergh störtdök med Real Dream efter ett lopp i rygg ledaren men diskades för trängning när han skapade sig luckan snävt mot Tycko Star och Erik Adielsson.
I övrigt noterade vi att…
…kallblodsloppet blev en uppgörelse mellan de tre förhandsfavoriterna. Starkast till slut var Hulte Magnus, tränad av Hudiksvallsamatören Leif Jonsson som vann loppet för andra året i rad. Åttaåringen är en sköning som verkar springa och halvsova i loppen och tar inte i vissa bitar. När värste konkurrenten Mel Odin placerades utvändigt ledaren var det fara på färde för Hulte Magnus som satt några hack bakom i tredjeparet utvändigt. 700 meter från mål lyfte Ulf Ohlsson ut sin häst i spåren och då var det ett annat bett. Segern blev faktiskt ganska säker till slut, närmast före starkt spurtande Art Kjarvald.
…silverdivisionen slutade med en skrällseger i form av Aristocat Boko och Ulf Ohlsson, endast spelad på fyra procent. Favoriten Mondore var tapper utvändigt ledaren men förpassades till andraplatsen när Ulf Ohlsson fick full fart på Solvallatränaren Reijo Liljendahls häst över upploppet.
…duon Ulf Ohlsson och Reijo Liljendahl tuffade på och vann också klass I-försöket med femåriga stoet Unique Julia. Storfavoriten bombade till ledningen i den första kurvan och var aldrig i förlustfara. Överlägsen seger på nya banrekordet för äldre ston, 1.11,5 över 1 640 meter med bilstart.
Le Lahar infriade det stora favoritskapet i det så kallade ”Lördagsloppet” efter ledning från start till mål. Två starter i Bergsåkerstränaren Per Linderoths regi har slutat med lika många segrar.
… sju rätt på V75 delade ut 32 550 kronor, sex rätt 265 kronor och fem rätt 25 kronor.

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.