Eftersnack till Europaderbyt 2016

72

europaderbyt 2016

Europa – skåda en ny travkung.
Readly Express tog hem Grand Prix de l’.U.E.T. på Vincennes efter en makalös duell med Tobin Kronos.
– Det var hästens bästa lopp i karriären, sade körande Jorma Kontio.

Sent på fredagskvällen i ett regnigt Paris avgjordes loppet som i Sverige brukar kallas Europaderbyt.
Det var också kvällen då den svenske kulldominanten skulle presentera sig på den europeiska scenen.
För Readly Express levde upp till alla förväntningar med råge – även om han fick sig en rejäl match av en heroisk Tobin Kronos.
Den förre kördes tidigt till ledningen medan storfavoriten fick harva länge i tredjespår innan han nådde fram utvändigt.
Inget dåligt scenario för någon av hästarna om det inte vore för det mördande tempot.
1.11,1 första 1 100 meterna är brutalt snabbt på Vincennes lilla bana med de dåligt doserade svängarna, speciellt sett till de ogynnsamma yttre förutsättningarna.
Men trots detta stod det tidigt klart att övriga hästar skulle spela statistroller.
I en tvekamp upploppet ner plockade Readly Express fram den råstyrka som gett honom den högsta status en unghäst haft i Sverige på många år och tvingade en vilt kämpande Tobin Kronos att kapitulera.
– Det var det bästa loppet hästen gjort i karriären. Han fick en mycket tung resa hela vägen. Att köra i tredjespår i en kilometer och sedan dödens, det är inte många hästar som skulle komma i mål med det loppet, sade körande Jorma Kontio.
Det bästa loppet i en karriär som gett segrar i såväl det svenska kriteriet som derbyt, båda i förkrossande stil.
Tränaren Timo Nurmos mös i ösregnet, men avfärdade de franska spekulationerna om att den blågule uppstickaren skulle gå i franske travkejsaren Bold Eagles fotspår och försöka vinna Prix d’Amerique som femåring.
– Nej, nu ska han hem till stuteriet och betäcka under vintern. Känns hästen bra kanske vi går ut i Breeders’ Crown innan vi avslutar säsongen. Men jag hoppas komma tillbaka hit ett annat år.

Kihlström trodde på seger
För italienskfödde Tobin Kronos blev loppet det definitiva genombrottet i kulltoppen.
Hade det inte varit för den omöjlige vinnaren hade han vunnit i utklassningsstil.
– Som han stred, Readly Express är en överjävlig häst och att ge honom en match… All heder åt Tobin, han kämpade till sista blodsdroppen. Jag är så stolt över hästarna, det är tuffa pojkar, konstaterade tränaren Daniel Redén som fick se stallkamraten In Vain Sund ta hem klungspurten och tredjepriset.
Även förlorande kusk Örjan Kihlström var imponerad.
– Tobin Kronos kändes väldigt fin och i och med att Readly Express inte var med från början tyckte jag det var värt att svara ledningen. Faktum är att i sista sväng trodde jag vi skulle slå honom, men det är en riktig champion, han bet ihop och slog sig förbi oss.
Nappa Scar och Breidabliks Nubbe fullbordade prislistan och såg till att hela potten på nästan fyra miljoner kronor hamnade i Sverige.
Segertiden 1.12,0/2 100 meter autostart är blott tre tiondelar från Bold Eagles banrekord.

Storslam för Ready Cash
Och apropå Bold Eagle.
Frankrikes superstar är inte van att spela andrafiolen under en tävlingskväll, men behövde inte visa mycket av sitt kunnande i Europeiskt Femåringschampionat. Uppgivna konkurrenter gjorde att favoriten kunde jogga första 1 600 meterna på 1.14,9 innan han åkte undan i speedkörningen före stallkamraten Bolero Love.
I motsvarande lopp för treåringarna stod franske kullettan Django Riff i en klass för sig medan det blev norsk succé där bakom genom tvåan Phantasm Soa och trean Moni Viking.
Svenskfödde Cash Gamble tog hem ett ramlopp värt cirka 300 000 kronor och gemensamt för samtliga dessa fyra vinnare är att de är efter den franske avelsgiganten Ready Cash.

SPELA V75 & V86 MED OSS!
SPELGUIDEN AB som har levererat grymma tips till Spelbutiker i över 30 år
samt innehavaren av VINSTREKORDET på V86 (22,6 miljoner):
https://www.atg.se/cigarrmagasinet
Föregående artikelStor svensksuccé – i Europaderbyt
Nästa artikelKan Ivar Sånna vinna SM 2016?

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.