Kan Ivar Sånna vinna SM 2016?

47

ivar sånna

Ska en svensk numera norsktränad häst vinna Svenskt Mästerskap?
När Åby på lördagen bullar upp med den årliga SM-dagen – kryddad av en superjackpot på 69 miljoner – är Ivar Sånna rysaren i det stora loppet med en halv miljon till vinnaren.
– Ett SM-tecken tackar vi inte nej till, säger norske travprofilen Jomar Blekkan.

I december i fjol kom svenske topptravaren Ivar Sånna i norsk ägo. En storaffär som fram till i somras såg ut att inte bli allt för lyckad.
Kolbjörn Selmer – vän till tränarprofilen Jomar Blekkan – hade satsat pengar för att få en häst för de stora loppen i Europa men resultaten uteblev.
Ivar Sånna halsopererades och det blev lösningen. Den i Sverige lovande femårige travaren har börjat stapla segrar sent på säsongen som sexåring i sitt nya hemland.
– O ja, han blev som en annan häst efter operationen och nu kan vi börja fantisera igen, säger Jomar Blekkan som inför det här året hade utsett Oslo Grand Prix som huvudmål för hästen.

Utdelningsrekord på V75?
Sedan början av augusti har Ivar Sånna hunnit med fyra raka segrar. I Svenskt Mästerskap (V75-7) på lördagen blir sexåringen en outsider att se upp med bakom favoriterna Mosaique Face och Alfas da Vinci.
ATG lyfter fram en superjackpot till lördagens tävlingar på Åbytravet. En redan kryddad sjurättspott förblev orörd i lördags i Skellefteå vilket innebär att en ensam vinnare bli runt 69 miljoner kronor rikare nu på lördag.
Om så sker blir det den högsta utdelningen någonsin på V75.
Ivar Sånna rensar bra i kuponghögen vid seger i SM. En numera norskägd och norsktränad häst som stortränaren Frode Hamre tog över träningen av i mars.
Jomar Blekkan blev  då sparkad av en häst och sjukskriven och kollegan Hamre fick rycka in.
– Ivar ska tillbaka till mig i Trondheim sedan. Meningen var att jag skulle ta med honom hem efter derbyhelgen men eftersom hästen var i så fin författning och formen var på rätt väg ville vi inte göra några förändringar. Hästen är väldigt bra och fungerar fint hos Hamre. Samtidigt är det lättvindigt för mig nu när jag varit skadad att bara ta flyget och köra hästen! säger Jomar Blekkan och fyrar av ett av sina bullriga skratt under intervjun.
Vad hoppas ni av Ivar Sånna framöver?
– Utgångspunkten när vi köpte hästen var att vara med i de större loppen på Solvalla och hemma på Bjerke. Det blir förhoppningsvis nästa år nu i stället. Vi kör till det blir hårt och broddföre i banorna och då tar vi hem honom för vinterpaus.
Fyra raka segrar och hästen har höjt sig för varje start. Vad säger du om SM-starten?
– Det är svårt för mig att sätta in honom i sällskapet på Åby. Han har fått några fina lopp i enklare sällskap nu och det har gjort gott för psyket tänker jag. Och hästen har varit helt okörd på de tolvtiderna han gått de två sista gångerna. Jag har då suttit med propparna kvar och inte kört en meter. Så hästen är på rätt väg.
Ni fick spår nio och argaste konkurrenterna ses från framspår. Vad anser du om läget?
– Han har gått i ledningen några gånger nu och jag sa direkt efter helgens lopp att nu ska vi köra i rygg nästa gång. Det blev perfekt med ett niondespår och 2640 meter går bara bra. Han går utan bakskor igen och trots att han möter tuffare hästar tror jag att han kan vara med där framme med lite tur på vägen. Ett SM skulle sitta fint!

SPELA V75 & V86 MED OSS!
SPELGUIDEN AB som har levererat grymma tips till Spelbutiker i över 30 år
samt innehavaren av VINSTREKORDET på V86 (22,6 miljoner):
https://www.atg.se/cigarrmagasinet
Föregående artikelEftersnack till Europaderbyt 2016
Nästa artikelV75 resultat lördag 15 oktober från Åby

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.