Eftersnack V75 Åby – Perfect Spirit och Dibaba

86

Eftersnack V75 Åby - Perfect Spirit och Dibaba

Perfect Spirit och Dibaba blev fyrbent kung och drottning av Åbytravet.
Daniel Redén och Roger Walmann var tränarna som jublade högst när finalerna av Konung Gustaf V:s Pokal och Drottning Silvias Pokal avgjordes på lördagen.
Dessutom fick Nadal Broline en inbjudan till Elitloppet och Handsome Brad notera ett världsrekord under den händelserika dagen i Mölndal.

På lördagen avgjordes finalerna av kungakannan för hingstarna och valackerna och drottningens pokal för stona.
Platsen för miljonloppen var ett Åby i strålande sol och runt 18 grader under dagen.
En dag då hårdsatsande hästägaren Lennart Ågren (SRF Stable) tog hem båda unghästloppen. Vardera vinnare belönades med ett förstapris på en miljon kronor.
I Konung Gustav V:s Pokal var det inget snack om vart segern skulle gå. Örjan Kihlström tog ledningen mycket enkelt med långklivande favoriten Perfect Spirit från innerspåret och stannade där hela vägen.
Hambletonianvinnaren från fjolåret flyttades från Åke Svanstedts träning för att få testa storloppen i Europa hos Daniel Redén och starten i det nya landet har varit flygande.
Örjan Kihlström fick jobba lite med en småhetsig Perfect Spirit under vägen. Ändå blev det en lekande lätt seger på 1.11,1 över 2 140 meter. Med råge ett rekord för loppet.
– Så här långt har jag inte hittat några brister på honom. Att vara så pass startsnabb som han är och samtidigt ha styrkan att springa 1.11 full väg är ingen vanlig kombination på en häst, kommenterade Örjan Kihlström.
Solvallatränaren Daniel Redén tränar nästan uteslutande Stall Zets hästar. En Hambletonianvinnare kunde han emellertid inte tacka nej till när ägaren Lennart Ågren erbjöd honom hästen.
– Det är en ruggigt spännande häst inför framtiden. Elitloppet? Absolut inte. Nu har vi kämpat för det här och nu ska han få en liten pust. Han har lopp längre fram om allt är bra, sa Daniel Redén.

Dibaba fick sin storvinst
Örjan Kihlström satt bakom vinnaren även i Drottning Silvias Pokal.
Roger Walmanns Dibaba hade där en lätt uppgift ”på pappret” som man brukar säga och den här gången stämde förhandstipsen även när det blev allvar.
Men det blev ett mycket speciellt lopp. Björn Goop fick en het Feed Your Head i händerna efter att ha laddat iväg henne från start och hästen rusade undan i stor ledning. 1.06,1 klockade första 500 till och varvet gick på hiskeliga 1.08,5 över medeldistansen.
Örjan Kihlström satt lugn utvändigt många längder bakom ledarinnan men var alltså först fram till mållinjen med urstarka Dibaba..
Loppet tog ytterligaren en vändning när ledarinnan kroknade. Peter Untersteiner passade då på att jaga undan med Global Upper Styles genom den sista kurvan i en satsning som nästan höll på att resultera i seger.
Dibaba segrade på ett nytt svenskt rekord över distansen, 1.11,4 över 2140 meter – endast tre tiondelar över Lisa Americas världsrekord!
– Det är en fantastisk prestation. Att det gick så fort första tusen var ju både ett problem för Örjan och säkert en fördel för oss att hästarna blev trötta runt omkring. Men hon har ju en uthållighet som är lite utöver det vanliga och i sista sväng var jag ändå relativt säker när jag såg att Örjan bara tittade på de andra och inte hästen som ledde, sa Roger Walmanm.
Dibaba hade inte turen på sin sida i storloppen som treåring. Efter lördagens miljonseger laddas hon nu vidare mot Stochampionatet och Derbystoet.
– I fjol var vi tvåa ett par gånger i år har vi fått börja med tre ettor. Vi kör fyraåringsloppen i år om allt känns bra, sa en nöjd Roger Walmann.

Liljendahl erbjuden elitloppsplats
I Algot Scotts Minne delades en plats i Elitloppet ut till segrande häst. Segern gick till åttaårige Nadal Broline som avgjorde över den engelska milen från positionen utvändigt ledaren.
Reijo Liljendahls springare har faktiskt aldrig förlorat någon årsdebut i karriären. Även den här gången hade tränaren gjort jobbet över vintern och presenterade Nadal Broline i ett strålande skick.
Kommer Solvallatränare att tacka ja till Elitloppet?
– Vi får ta en diskussion med ägaren men jag skulle tro att det blir jag som får bestämma i slutändan. Det är hedersamt att bli inbjuden till världens största sprinterlopp Elitloppet och det ska mycket till för att jag ska tacka nej. Det här är en riktig kompis som aldrig har gjort mig besviken. Jag blir faktiskt lite rörd, sa Reijo Liljendahl.

Världsrekord! sa Stenstömer
Sportsliga höjdare var det gott om den här dagen. I Lyon Grand Prix lopp för femåringar nämndes Ulf Stenströmers springare Handsome Brad inte med så många ord i förhandstipsen.
Men efter att Lutfi Kolgjini hållit vråltempo i ledningen med Rajesh Face slutade det faktiskt med ett världsrekord på distansen!
Carl Johan Jepson släppte ledningen när Kolgjini kom farande och vek ut en frisk Handsome Brad i den sista kurvan, som avgjorde enkelt.
Segertiden 1.11,7 över distansen 2640 meter med bilstart är ett värdsrekord Axevallahästen nu delar med stjärnor som On Track Piratens och Readly Express.
Betrodda hästar i loppet var Rajesh Face (trea) medan Muscle Hustle galopperade i starten och Diamanten svarade för en blek figur långt bak i kön.

I övrigt noterade vi att…
…hemmatränaren André Eklundh återigen fick låna Machiavelli av danske Kent Friborg och körde enligt skolboken.
… i silverdivisionen fick Robert Bergh bestämma en del med Coktail Fortuna. Storfavoriten hade å andra sidan lekstuga i loppet.
…Robert Bergh har många topphästar i stallet. Vinnaren av bronsdivisionen Explosive Merlot är en av dem. Bergh körde upp utvändigt ledande storfavoriten Magic Gwin och Kaj Widell och trots ett högt tempo klarade femåring av att bemästra både en smygkörd och storfavoriten i de allra sista stegen över de 2640 meterna.
– Han löper mera avslappnat utvändigt ledaren, sa Bergh.
…sju rätt denna omgång delade ut 11 909 kronor, sex rätt blev värt 127 kronor och fem 16 kronor.

SPELA V75 & V86 MED OSS!
SPELGUIDEN AB som har levererat grymma tips till Spelbutiker i över 30 år
samt innehavaren av VINSTREKORDET på V86 (22,6 miljoner):
https://www.atg.se/cigarrmagasinet
Föregående artikelMånprinsen A.M. är anmäld till ett V86-lopp på Bergsåker
Nästa artikelInför V75 Charlottenlund – Copenhagen Cup

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.