Eftersnack V75 Bergsåker 31 okt

27

eftersnack bergsåker v75

I november kommer hon att ingå i Bergsåkers färskaste proffsstall.
Karin Nilsson, motor hos tränaren Markus Pihlströms, skrällde till i lärlingsloppet på V75 med Magic Number och fick ägargänget från lokalklubbarna Timrå IK och Giffarna Sundsvall över sig efter mål.
– Hemmaplan och en seger med den här hejarklacken…fantastiskt! sa Nilsson efter den populära och högst lägliga segern.

När 43-årige amatören Markus Pihlström om ett par veckor öppnar som proffs på Bergsåker gör han det med en färsk V75-seger i bagaget.
Karin Nilsson är känd som den av hans anställda som drar det tyngsta lasset. Segern hon ordnade på lördagen var därför mycket välförtjänt.
Det kördes frisk framme i täten i lärlingsloppet där rutinerade Karin hittade ut i femte utvändigt i det 14 hästar stora fältet. Femåriga stoet Magic Number (med bricka 13!) fick smyga med till mitten av den sista kurvan där kusken fann det för gott att ge sig av.
Stärkt av utgångstempot kom Magic Number flygande en bit ut i banan och Karin Nilsson kastade körspöet efter mållinjen.
– Hon var bra på bettet hela tiden och jag behövde inte dra tussarna förrän på upploppet. Bara känslan att få köra på V75 är jättekul. När det ”sitter” med en sådan här fin häst på hemmaplan går känslan inte att beskriva, pustade den rusige segerkusken.

”Lätt med kanonkusk”
Markus Pihlström byter snart amatörlicens mot en proffsdito och drar igång 16 november efter avslutade kurser.
– Har man kanonkusk och en så här bra häst är det lätt, sa Pihlström som var mycket optimistisk i tipssnacket inför loppet.
Magic Number ägs av en hoper idrottsprofiler. Ägare med lokalanknyning är ett par hockeyspelare från Timrå IK och två fotbollsspelare från Giffarma Sundsvall.
– En av ägarna spelar i Solna AIK –  och så har vi Challe Berglund då som jag känner, som kan räknas som djurgårdare, förklarade Markus Pihlström.

Ohlsson glad efter pressen
Sju rätt på V75 delade ut 32 094 kronor, sex rätt 157 och fem rätt 16 kronor. Detta sedan omgångens största favorit Tekno Odin gjort rätt för sig tillsammans med Ulf Ohlsson.
Norrmannen Öystein Tjomsland var avstängd och på väg till Kanarieöarna. Ett av världens bästa kallblod kördes därför av en annan kusk för första gången i hästens åttionde start i karriären.
Tekno Odin stod med 40 meters tillägg och fick smyga med i en fin rygg sista varvet och lämnade sällskapet med tio längder lite lagom småjoggande.
– Det var en upplevelse att få köra honom. Stor press på förhand också men det kan man inte tänka på utan bara njuta av stunden. Han var lite flegmatisk i rygg men när jag sa åt honom 500 kvar visste han att det var allvar och sprang undan på lätta ben, sa Ulf Ohlsson.
Segertiden var ett nytt svenskt rekord för utländska kallblod, 1.21,5 över 2180 meter.

Något fel med favoriten
V75-3 var gulddivisionen, Norrländskt Varmblodsmästerskap, där Erik Adielsson föll tungt som storfavorit tillsammans med Svante Båths Quid Pro Quo.
Quid Pro Quo fick inleda första rundan i ett stillsamt tempo men hade inte sin bästa dag och slog helt plötsligt till bromsen sista 50 meterna och blev upphunnen i de sista stegen av Rocky Winner.
Jörgen Westholm tränar hedershästen Rocky Winner som tycks gå bäst när han tävlar i Frankrike. Nu kom fullträffen i V75 trots ett lopp utvändigt ledaren tillsammans med Jorma Kontio.
– Hästen lyste av form i värmningen och Jorma var påställd han också. Han fick vinna från dödens och gjorde det på ett mycket bra sätt. Nu åker till Frankrike med den här och siktar på euro! sa Jörgen Westholm som mådde gott på stallbacken.

Salong omgångens häst
I klass II hade fyraårige Salong lite av lekstuga med konkurrenterna. Örjan Kihlström rundade till positionen utvändigt ledaren varvet från mål och satt bekvämt tillbakalutad hela tiden.
Den högreste fuxen tackade för sig i den sista kurvan och bara klev undan. Dagens prestation och en storfavorit som kändes ”kassaskåpssäker”.
– Han blev lite gåvillig och jag satt mest lugn och hästen avgjorde själv. Han är stark och rejäl nu, sa Örjan Kihlström.
Thule Jonsson, framgångsrik amatör och uppfödare från Umåker, har tränat fram många fina hästar under åren.
– Jag undrar om inte den här är den värsta. Det här var verkligen jätteroligt!

Kihlström tog tre
Kihlström tog tre segrar på V75 och vann även bronsdivisionen som blev en galoppfylld historia.
Överraskningen Ryan Kronos fick ett lopp i rygg på ledande Unique Julia och tog sig förbi till slut. Solvallas Peter G Norman tränar skrällen, spelad på fem procent på V75
Örjan Kihlström avslutade med en lätt seger bakom Venkatesh som rundade fältet i ett huj på den sista bortre långsidan efter att Blue Rocket varit hare i täten med 1.11,0 första varvet.
En seger för Stall Opitergium, sjukskrivne Stefan Hultman och Pasi Aikio som tränar hästarna under Hultmans rehabilitering.

Lät med V75?
I V75-avslutningen ledde Erik Adielsson varje meter med sjuårige valacken Källna Orlando. 19-årige Victor Lindenbaum från Östersund tränar hästen med ungdomslicens.
– Det var andra starten som tränare för mig. Hade jag vetat att det var så lätt att vinna V75 hade jag skaffat häst tidigare! skämtade Victor.

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.