Eftersnack V75 Dannero 8 augusti 2015

45

eftersnack dannero 2015

Öystein Tjomsland var ute efter en dubbelseger, men fick slutligen ge sig efter stenhård duell in på linjen.
– Jag har aldrig vunnit kriteriet förut. Det här är stort. Helt fantastiskt, säger kusken och tränaren Geir Flåten efter segern med Galileo.

Det var kallblodens dag när V75 under lördagen avgjordes på Dannerotravet. Först fick publiken njuta av det treåriga stoet Aase när hon tillsammans med tränaren och kusken Öystein Tjomsland enkelt tog hem Kriteriestoet och 350 000 kronor i förstapris.
Sedan bjöd svenske Månprinsen A.M. och norska Lannem Silje på en oförglömlig duell där den förstnämnde, efter stor dramatik, segrade kort före den andra.
Och i tävlingsdagens mest penningstinna lopp, Svenskt Kallblodskriterium för treåriga svenska och norska kallblod, bjöds det på ytterligare underhållning.

Stenhårt in på linjen
In på upploppet handlade det enbart om Norge och i ledningen satt Galileo med tränaren Geir Flåten. Utvändigt jagade Öystein Tjomsland en kriteriedubbel tillsammans med den knappa favoriten Tangen Piril och bakom dessa fanns också Sigmunn och Jan Martin Bjerring.
Nästan helt sida vid sida närmade sig de två täthästarna mållinjen. Geir Flåten drev på och Öystein Tjomsland försökte gunga sig förbi.
Slutligen var det den invändige som vann och Geir Flåten hade efteråt svårt att hålla tillbaka tårarna.
– Jag har aldrig vunnit kriteriet förut. Det här är stort. Helt fantastiskt, säger han på minst sagt ostadig röst.
– Galileo går bättre i ”dödens” än i spets, men jag såg ingen annan utväg än att gå först i dag. Jag dämpade farten så länge jag kunde innan Öystein försökte sig på en fräckis.
Med 700 meter till mål tryckte Öystein Tjomsland och Tangen Piril gasen i botten och in i sista sväng var det ett plötsligt ett ursinnigt tempo i loppet.
– Jag såg på klockan. Den stod på 1.18 sista biten. Det gick ruskigt fort, säger Geir Flåten och berömmer sin häst:
– Han är enastående. Verkligen.
Segern var värd 600 000 kronor. Tvåan Tangen Piril fick 300 000 och trean Sigmunn belönades med 150 000.

Sex tränarsegrar för Bergh
I Gulddivisionen fick Nahar, lite överraskande, överta spets från streckfavoriten Knows Nothing med kusken Ulf Ohlsson bakom sig. Därifrån behövde tränaren och kusken Robert Bergh bara bevaka ledningen in i mål.
– Nahar klarade inte av balansen senast och att han svek då var helt och hållet mitt fel. Sedan dess har han sett mycket fin ut i träningen, säger Robert Bergh direkt efter loppet.
– Jag såg att ”Uffes” (red.anm. Ulf Ohlsson) häst var lite het så jag provade framåt och annonserade tidigt att jag var ute efter att överta. Det fick jag och jag tror att det gynnade oss båda i slutändan.
Förstapriset var 150 000 kronor och bakom Nahar blev Knows Nothing tvåa och Luckycharm Hanover trea.
Noteras bör att Robert Bergh under tävlingsdagen på Dannero sammanlagt tog sex tränarsegrar varav två inom V75-spelet – Bandit Hornline och nämnde Nahar.

Första tränarsegern på V75
Mattias Djuse utsågs till årets komet 2013. I december 2014 blev han proffstränare på Solvalla och sedan dess har han fått ordentlig snurr på sin verksamhet.
Men en tränarseger på V75 hade han inför lördagen inte på meritlistan. Det har han nu.
Tillsammans med Antti Sisu tog 26-åringen enkelt hand om ledningen och över upploppet fanns det bara en häst på banan.
Tiden i mål blev fina 1.12,6 över 1 640 meter autostart.
– En bra tid för klassen och den här segern betyder mycket för mig. Roligt att få ta sin första tränarseger på V75, säger Mattias Djuse.
Taktiken var redan på förhand stenklar.
– Ja, jag hade bestämt mig för att köra så fort som möjligt från början och sedan försöka hålla hela vägen. Det blev ju enkelt och min häst behövde inte förta sig, även om aktionen inte var riktigt klockren.

Liljendahl och Ohlssons dubbel
Dagens dubbel blev Reijo Liljendahl och Ulf Ohlssons dubbel. Först styrde Ulf Ohlsson in Liljendahl-tränade Danne Edel först över mållinjen i V75-6 och sedan hade storfavoriten Nadal Broline show i V75-7.
– Vilken häst. Han är fantastiskt bra och vilket lopp han gjorde alltså. Det är ingen vanlig häst detta, säger kusken Ulf Ohlsson.
Nadal Broline gick största delen av loppet i den bakre träffen innan Ulf Ohlsson satte in stöten via tredjespår. Där tuggade segermaskinen på och in på upploppsrakan hade favoritekipaget tagit över kommandot.
– Det känns som att Nadal Broline gillar när han får pressa på i jämnt tempo. Han bara höjde sig hela vägen och jag tror att han går en ljus framtid till mötes. En riktigt bra guldhäst blir han i alla fall.
Segern var den tionde i hästens karriär om 14 starter.

Jackpot väntar på Åby
Titan Tabac och Ulf Eriksson passerade Tangen Haap och Björn Karlsson den sista biten vann därmed tävlingsdagens avslutande kallblodslopp, V75-5.
Det resulterar i att sju rätt betalar 2 938 kronor medan sex rätt ger 54 kronor. Ingen utdelning på fem rätt innebär att det blir jackpot på V75-spelet från Åby inkommande lördag där en ensam vinnare kan bli 40 miljoner kronor rikare.

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.