Eftersnack V75 Jägersro 28 nov

45

gareth

En medelmåtta trodde tränaren.
Ingen större stjärna.
– Jag har sällan misstagit mig på en häst som jag gjorde med Gareth Boko. Han ville själv och i dag var det också helt hästens förtjänst att vi vann, sa Per Lennartsson på lördagen efter segern i årets sista travklassiker Svensk Uppfödningslöpning på Jägersro.

Det var tätt, tätt över mållinjen när landets bästa tvååriga travare gjorde upp i Svensk Uppfödningslöpning på Jägersro i Malmö vid sextiden på lördagskvällen.
Ett målfoto måste till för att skilja de två första hästarna åt. En bild som visade att tappre Racing Mange och Joakim Lövgren förpassats till andraplatsen av loppets store favorit Gareth Boko.
Det var första segern som tränare i klassikern för Eskilstunatränaren Per Lennartsson.1985 vann han loppet som kusk med amatörtränade Bon Joss.
– Det var ju generation sedan nästan så det är klart att det var dags! jublade Per Lennartsson i vinnarcirkeln där han firade tillsammans med hästens ägare Darko Stankovic, sambon Linda Nyman, personal, vänner och sist men inte minst hästens uppfödare John Bootsman.

Pengar till föräldralösa
Gareth Bokos ägare hade anmält sin häst till den så kallade Premiechansningen och kunde nu inkassera dubbla prispengar för segern – 1,4 miljoner kronor.
Darko Stankovic, restaurangägare i Stockholm, var en lycklig man.
– Mycket pengar för en kille som kom i gympaskor och gamla byxor från kriget i Jugoslavien tillsammans med sin mamma. Det här är min dröm! Vilken häst. Jag kommer att skänka tio procent till föräldralösa barn i Jugoslavien.

Spännande upplopp
Per Lennartsson menar att Gareth Boko genomgick en förvandling (”något hände”) efter ett par starter då det visade sig att hästen inte alls var den medelmåtta han trott.
Hingsten var jättefavorit på V75 (48 procent) men travade inte som bäst på det grova underlaget och gick på fel större delen av loppet. 600 meter från mål gav sig Per Lennartsson av i tredjespår och via en dryg sista kurva kunde Gareth Boko ordna segern med huvud och hals.
Men det stod och vägde upploppet ner mot Racing Mange som hade gått i dödspositionen och sprang och bröt den sista biten för Joakim Lövgren och troligen förlorade loppet på det.
Trea och inte långt efter slutade ledande Chocolate Gold efter en bra insats och där bakom letade Undine lucka med krafter kvar som fyra. Rhyme Broline spurtade bra som femma.

Löpskallen avgjorde
Per Lennartsson imponerades än en gång av hästen:
– Det var tre hästar på linje som ville vinna men vi hade bästa hästen. Gareth Boko hade jätteproblem med aktionen bitvis i dag. Jag vet inte om det var för underlaget som var lite stumt av regnet. Att han kunde vinna var helt fantastiskt, jag fick sitta och ”hjälpa” honom hela tiden och det var bara på huvudet han vann.
Om allt är bra efter den här starten avslutar stjärnan året med Vinterfavoriten på Solvalla onsdagen 9 december.

Segerrikast i Sverige
Robert Berghs Timbal har goda chanser att bli den segerrikaste hästen i Sverige i år.
Örjan Kihlström hade hand om tömmarna bakom det treåriga stoet i V75-1 och lät Timbal fick kliva upp utvändigt ledande storfavoriten Breidabliks Nubbe efter 500 meter. Tempot var mycket lågt men utvändiga Timbal hade inga problem med att hänga på när Conrad Lugauer drog upp tempot på den sista bortre långsidan och bärga årets 14:e seger.
– En riktigt rejäl märr. Hon kändes stark hela vägen och avgjorde ju direkt när jag begärde lite av henne, sa Örjan Kihlström.
Kallblodet Talls Odin i träning hos Anders Wallin, ståtar med tolv segrar och utmanar Timbal med en dryg månad kvar av året.

I övrigt noterade vi att…
…upploppet i V75-2 blev dramatiskt värre. Johan Untersteiners Dizzy River hade gjort hela jobbet utvändigt ledaren men galopperade snöpligt dryga 100 meter från mål med segern klar. I stället kom pappa Untersteiner (Peter) farande med Da Vinci Boko som avslutade nästan dubbelt så snabbt som de övriga. Och minsann tog Peter Untersteiner till den vanliga segergesten i mål.
– Ja, jag är så egotrippad så jag var nöjd när Johans häst hoppade. Vi hade aldrig hunnit fram till seger annars, kommenterade Untersteiner senior.
…att guldloppet, Meadow Prophets Minne, mycket rättvist gick till Arazi Boko med Christoffer Eriksson i sulkyn. Det blev positionsbyten och växling i ledningen då
Flemming Jensen var bestämd med O’Grady (1.08,2 första 500). Christoffer Eriksson återtog kommandot och skaffade sig några värdefulla längder i den sista kurvan där Arazi Boko återigen fick gå för fullt. En taktisk triumf med en som vanligt gedigen Arazi Boko. Henrik Södervall tränar.
…Lars I Nilssons fine treåring Pajas Face lekte hem klass II-loppet efter att ha tagit över ledningen i den första kurvan.
Rapide du Pommeau agerade stenkross för Flemming Jensen och var otroligt bra vid seger i bronsdivisionen efter ett både tungt och ryckigt lopp.
…Årets komet i travet under fjolåret Eric Martinsson fick sig en V75-seger tillsammans med hedershästen Bar Plombier i silverdivisionen. Erik Adielsson körde sig till ledningen efter 400 meter.
…2450 system prickade av alla vinnarna och sju rätt belönades med 9 050 kronor, sex rätt 138 kronor och fem rätt 21 kronor.

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.