Eftersnack V75 och Hugo Åbergs 2016

27

hugo åbergs 2016

Segertrio i Hugo Åbergs Memorial. Daniel Redén nöjd med både Propulsion och Örjan Kihlström. Foto: Malin Albinsson Foto av Kanal 75

Storloppens mästare Örjan Kihlström gjorde det igen i Hugo Åbergs Memorial på Jägersro.
Förhandsfavoriten Propulsion såg länge ut att bli fast i ledarens rygg.
Men luckan kom.
Bra kuskar ska ha tur och världskusken hade den här gången tur tillsammans med Daniel Redéns femårige jänkare som spurtade till seger på tangerade löpningsrekordet 1.08,9.

Hugo Åbergs Memorial körs av tradition alltid den sista tisdagen i juli och har artat sig till banans publikmässigt största tävlingsdag.
13 041 åskådare på Jägersro fick den här gången se omöjlige Örjan Kihlström ta hem ännu ett storlopp.
Segervapnet var femman från Elitloppet i maj – Propulsion – som Solvallakusken under våren även vunnit Finlandia-Ajo och Norrbottens Stora Pris tillsammans med.
Favoritspelade Propulsion hade innerspår och laddades för ledningen. Örjan Kihlström lyckades dock inte freda sig mot Adrian Kolgjini som snyggt tog sig till spets efter 300 meter med Mosaique Face.
Halvvarvet klockades till hiskeligt snabba 1.06,7 och upp till kilometern kom man på 1.09,2. Ett rivigt lopp.

”Hyfsat med huvan kvar”
Mosaique Face såg morsk ut i den sista kurvan. Adrian Kolgjini blev emellertid tvungen att köra undan i början av upploppet då italienske hästen Robert Bi kom farande en bit ut i banan.
Samtidigt tröttande On Track Piraten och ungefär hundra meter från mål fick Örjan Kihlström chansen med Propulsion.
– Han gör det jättefint när luckan kommer. 1.08,9? Ja, det är hyfsat med huvan kvar! skämtade segerkusken.
Kihlström hade haft siktet inställt på att leda loppet från start till mål – men planerna fick rivas upp.
– Hästen öppnade väldigt bra men vi lyckades inte riktigt hålla ledningen ändå, Sedan var vi utlämnade helt enkelt och det var stor risk att vi skulle bli kvar där vi satt. Men nu hade vi den turen man behöver ha – och luckan kom, sa Örjan Kihlström.

”Snurrar bara just nu”
Hugo Åbergs Memorial blev en känslosam triumf för tränaren Daniel Redén. Propulsion vann på 1.08,9 – en tangering av Commander Crowes rekord för loppet från 2012.
– Just nu snurrar det bara i huvudet. Men med all publik här och med den här inramningen har jag nog aldrig varit med om något bättre i travet. Det är störst nu i varje fall, sa Redén en stund efter loppet.
En snöplig förlust för hemmaekipaget Mosaique Face och Adrian Kolgjini.
– Jag valde att köra mot Robert Bi som kom fort ute i banan. Det är inte så mycket jag kan göra. Men jag är otroligt nöjd med hästen. Han gjorde ett fantastiskt lopp.
Fantastisk var även trean i mål, Robert Bi med Robin Bakker i sulkyn.

Jätteöverraskning i treåringarnas final
Ett lopp med dryga halvmiljonen i förstapris avgjordes också under kvällen.
Premio Going Kronos – tillika finalen i den nya serien Breeders Course för treåriga hästar – vanns av jätteöverraskningen Unica Gio.
Solvallas Reijo Liljendahl tränar stoet som var fältets minst rutinerade häst. En 72-oddsare spelad på en procent på V75 och knappt ens nämnd i förhandssnacket.
I loppet styrde Ulf Ohlsson direkt till ledningen och när Björn Goop sedan tog det lite för lugnt utvändigt med favoriten Unicorn S.L.M. – ja, då kunde Unica Gio hinna undan med segermarginalen huvud och hals.
– Jag är överraskad och glad. På förhand hoppades vi komma ner till plankan så fort som möjligt och få med oss en liten slant. Det är en bra häst men jag trodde att hon skulle vara för orutinerad för att kunna hävda sig, sa Reijo Liljendahl.
Unica Gios segertid skrevs till 1.12,6 över 1 609 meter, autostart.
550 000 kronor in till hårdsatsande hästägaren Anders Ström och hans Stall Courant.

I övrigt noterade vi att…
…trekilometersloppet Malmö Stads Pris i år gick till Reckless. Björn Goop tränar och kör sexåringen som hann fram strax före mål efter ett tungt avslut.
…Örjan Kihlström återigen svarade för en bejublad ”variant” sulkyn i V75-1.  Solvallakusken stack invändigt från elftespåret med King City – och minsann kom inte luckan in på upploppet. Femåringen, som tränas av Roger Walmann, avgjorde från tredjeparet invändigt i sprinterloppet över 1609 meter.
– Jag chansade på att det skulle lösa sig någonstans. Det här är en hedershäst som var värd den här segern, sa Kihlström.
…övriga vinnande hästar på V75 var Veijo Heiskanens Sundsvik Mayday, Conrad Lugauers Sahara One och Peter Untersteiners Thaiger Exckusive,
…sju rätt delade ut 79 271 kronor, sex rätt 259 och fem rätt 25 kronor.

Föregående artikelV75 resultat tisdag 26 juli 2016 från Jägersro
Nästa artikelLönn optimist inför V86 Östersund

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.