Lönn optimist inför V86 Östersund

37
thomas lönn
Firande även efter onsdagens drabbning? Thomas Lönn är het inför Derbystoet med B.W.Gullis. Foto av LARS JAKOBSSON

Thomas Lönn har blivit med kallblod igen.
B.W.Gullis heter hästen som kan ge Bollnästränaren hans första inteckning i ett klassiskt lopp för den kalla rasen.
Optimismen spirar inför Derbystoets final i Östersund på onsdagen.

Kallblod är inte vad man först kommer att tänka på när man hör Thomas Lönns namn.
Sedan han blev proffs har det så gott som uteslutande handlat om satsningar på varmblod.
Nu har det blivit lite ändring på det och i stallet finns sedan en tid tre stycken kallblod – ett resultat av ett samarbete med uppfödaren Birger Wallström i Älvsjö.
B.W.Gullis drogs med en skada hos sin förre tränare Robert Skoglund och flyttades till Thomas Lönn i slutet av fjolåret.
– Jag fick in henne i december då man hade hittat skadan hos Robert som tränat henne. Det blev mycket tryckvagn med henne – gåendes – över vintern och allt har fungerat. Det är en fin märr det här och vi har haft ett mål hela året med Gullis – och det är det här loppet, säger Lönn.

Norska kanoner i derbyloppen
Östersundstravet bjuder in till en stor kallblodskväll på onsdagen med finalerna av Svenskt Kallblodsderby (V86-7) och Derbystoets final (V86-2).
Det ser ut att kunna bli mycket norskt i loppen. I den öppna klassen kan svenskarna få det tufft att sticka upp. Även stonas uppgörelse ser en norsktränad häst i favoritposition: Öystein Tjomslands Aase.
Men lika klar andrahandare i loppet är B.W.Gullis.
Thomas Lönn har en av världens bästa kuskar i Örjan Kihlström i sulkyn och tror att hans häst ska sälja sig dyrt från ledningen.
B.W.Gullis. hade full koll på konkurrenterna i ledningen i det ena av två uttagningslopp till Derbystoet tillsammans med Ulf Eriksson. Aase var överlägsen i det andra.
– Aase gick ifrån sina konkurrenter med tio längder till slut och jag är medveten om att hon är för jävla bra. Men visst finns chansen att slå henne. Båda hästarna vann ju ”åkandes” i sina försök – och vår häst avslutade trots allt lite snabbare än Aase.

Kusin Kihlström fick frågan
Eftersom Ulf Eriksson gjorde jobbet i försöket hade Thomas Lönn och ägaren räknat in honom som kusk även i finalen. Eriksson drog dock på sig en avstängning och då fick Örjan Kihlström frågan.
– Uffe och Örjan är ju kusiner och han flaggade tidigt för Örjan att han skulle åka upp och köra finalen. Och Kihlström behöver ju inga presentationer. En makalös kusk som kommer från Bollnäs och liksom som jag aldrig vunnit vare sig kallblodskriteriet eller kallblodsderbyn tidigare.
Gullis är rask den första biten och taktiken är väl given från innerspåret när bilen släpper?
– Jag tror ingen tar sig förbi na´den första biten. Eftersom hon biter ifrån sig bra i ledningen är det nog också aktuellt att hon ska köras där. Ja, det ska vara en sund chans. Favoriten är inte att leka med men det som talar lite för vår häst är att båda varit skadade över vintern och att Aase bara har ett lopp i kroppen. Gullis har tre inombords inför finalen. Hästarna möttes också i kriteriefinalen i fjol och då var B.W.Gullis favorit och kom fyra efter galopp och gjorde ett jäkla bra lopp den gången.
Det var länge sedan du var aktuell med kallblod på den här nivån. Hur länge sedan?
– På 1990-talet var det mycket kallblod för mig, När jag jobbade hos Jan-Olov Persson fick jag äran att sköta Svinten i två och ett halvt år när han kom till stallet. När jag började som egen hade vi Almagutten som gick bra för oss. Kingbest var en riktig skjutare. Hjelset Gubben och Trönö Troll var andra som var i farten.
På onsdag är du med och fightas i Derbystoets final i Östersund tillsammans med en annan ”Bollnäsare”.
– Jag och Örjan har varit bekanta med varandra sedan någon gång på 1980-talet. Det vore skoj att få vinna det här med honom.

Fotnot: Örjan Kihlström kör även betrodde Ängsrappen i Svenskt Kallblodsderby på onsdagen. En häst tränad av Öystein Tjomsland.

Föregående artikelEftersnack V75 och Hugo Åbergs 2016
Nästa artikelEn riktig flygmaskin på V75

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.