En riktig flygmaskin på V75

27

flygmaskin på v75

En av de speedigaste hästarna i V75-cirkusen just nu.
Sjuåriga stoet Jetset har blivit en liten ”snackis” på grund av sina tunga avslut.
– Vi har våra rutiner för att hålla henne lugn och blir det bara lite kört åt henne brukar hon flyga över upploppet, säger tränaren Peter Untersteiner inför lördagens V75-giv i Bollnäs.

Sex kuskar har vunnit lopp med speedkulan Jetset som kom till Halmstad och Peter Untersteiner i maj i fjol. På lördag får en sjunde chansen: Jörgen Sjunnesson.
Untersteiner själv är upptagen med nattrav i Halmstad och skickar två hästar till Bollnäs.
Bakom Jetset är upplägget bestämt och inrutat sedan länge. Jörgen Sjunnesson har 40 meter att hämta in på täthästarna i V75-1 – men den här gången är inte ”taktiken upp till kusken” som det brukar heta.
– Sjunnesson kommer att få order om att följa vår plan. Det är en gammal märr så det gäller att hålla moralen intakt på henne så att hon fortsätter tycka att det är roligt att tävla, säger Halmstadtränaren.
Jetset har visat att hon utan vidare kan flytta på sig i 1.08-fart sista 300 meterna om det skulle behövas.
Fyra V75-segrar har det blivit sedan i vintras. Under elitloppslördagen på Solvalla i maj spurtade Jetset in till en andraplats bakom Basic i Diamantstoets final.
– Hon är verkligen kvick – det är härligt när de avslutar så i loppen, säger Peter Untersteiner.

Låg på i loppen
Det var Joakim Sandkvist som tränade fram och inledde ett framgångsrikt tävlande med stoet. Sandkvist, proffstränare i Halmstad, gick bort för två år sedan, endast 28 år gammal.
Därefter flyttades hästen till Danmark och Flemming Jensen, innan Peter Untersteiner slutligen fick chansen.
– Ägarna ville prova henne en sväng till och jag märkte att det gällde att få henne ordentligt lugn i loppen för att hon skulle kunna göra sitt bästa. Om hon bara låg på lite grand så skrek det i halsen på henne. Jag vet inte varför hon är så här. Vissa hästar tål att ligga på lite och de andas bra ändå, säger Peter Untersteiner.

”Då exploderar hon”
Det sjuåriga stoet har blivit lugnet själv och pullar aldrig i loppen numera. Men för det krävs rutiner a´la Jetset.
-Hon får extremt lugna värmningar och provstarter. Sedan gäller det att inte stressa henne från start. För börjar hon ligga på får hon inte luft i loppen. Hon har blivit så fin med det här. Vi har haft samma upplägg hela tiden – bara lugnt, lugnt. Hon löper med och när man vrider på så exploderar hon!
Hur länge vågar du sitta still med henne för att det ska vara optimalt?
– Det är ju bäst om man kan vänta till 300 kvar. Men det är inte alltid det går, man är ju beroende av de andra. Men jag resonerar som så att det är bättre att sätta in spurten för sent än att spurta för tidigt och få en trött häst.
Hon möter bara ston i V75-1 på lördag och har bland annat 20 meter att hämta in på Timo Nurmos förhandsfavorit Backorder. Chansen?
– Får hon ligga på rulle sveper hon ju de flesta till slut. Kanske alla. Vi ändrar inget och hon känns som vanligt i träningen. Distansen är ett litet plus för henne tycker jag. Det har inte funnits några stolopp som passat den senaste tiden, bara kortlopp. Jag vill inte ta ut henne i sprinterlopp, för då spricker ju hela mitt upplägg med henne.
Jörgen Sjunnesson får också chansen på 2 Max Bob i V75-7.
. Det är en gammal kämpe som fått ett bra läge. Det är en platskandidat som säkert gör ett bra dagsverke på nytt. Barfota runt om och helstängt igen. Han kan vinna men Jetset är den bättre chansen.

SPELA V75 & V86 MED OSS!
250.000 i nettovinst för TIPSAREN 2020!
Inbjudan till andelslaget hittar du HÄR:
https://www.atg.se/cigarrmagasinet

Kommentera artikeln

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.