Eftersnack V75 och Stochampionatet

51

veijo 2015

Favoriten Some Summit var överlägsen i det 47:e Stochampionatet.
Veijo Heiskanens förvandlingsnummer var en mycket populär vinnare i Axevalla, precis om tränaren som haft ett turbulent år.
– Jag har inte mått speciellt bra men hästarna har räddat mig. Just nu mår jag mycket, mycket bra och vill tacka alla som hejat på mig, sa Veijo Heiskanen efter miljonsegern i det klassiska travloppet.

När 2015 inleddes var Veijo Heiskanen framgångsrik stortränare med mängder med stjärnor i stallet, men 12 januari sprack plötsligt samarbetet med Stall Denco och Åbytränaren tappade plötsligt ett 50-tal hästar med stjärnan Solvato i spetsen.
Det var en tårfylld och känslosam brytning.
Men Veijo Heiskanen är en man med sisu och han knöt näven och jobbade vidare med sina hästar precis som 55-åringen gjort sedan han var elva år.
En månad efter skilsmässan från stall Denco fick Veijo Heiskanen in Some Summit i träning, en häst som då gjort 13 starter utan att vinna lopp.
På söndagen gjorde det fyraåriga stoet sin fjärde start för Veijo Heiskanen och det blev fjärde raka segern. Vinsten i Stochampionatet var dessutom värd en miljon kronor och för evigt en plats i de svenska historieböckerna.
Some Summit var favorit efter segern i försöket och sedan stallkamraterna Evelina Palema och Jetta Palema gjort upp om ledningen körde Veijo Heiskanen problemfritt till spets efter drygt 500 meter. Väl i ledningen höll han ett jämnt hårt tempo och grillade konkurrenterna som var chanslösa. Some Summit vann på 1.13,6 över distansen 2 640 meter, autostart – den näst snabbaste segertiden i Stochampionatets historia.
– Det var en lättnad när vi passerade mållinjen. Hästen kändes kanonfin hela vägen och jag tänkte att någon måste vara mycket, mycket, bra för att slå henne, sa Veijo Heiskanen.

30 000 gästade Axevalla
2011 var Veijo Heiskanen nära att vinna Stochampionatet med Canaka B.F. som blev tvåa bakom Tambla Celeber. Nu fick Åbytränaren sin revansch med Some Summit.
– Redan efter första starten kände jag att det här är en av de bästa jag tränat någon gång. Hon har leverarat varje gång hon startat, en helt otroligt fin häst. Hon är väldigt, väldigt, snygg, Hon ser ut precis som travhästar ska göra. Hon har löphuvudet och tekniken, en riktig travhäst. Hon har allt.
Om sin egen betydelse för Some Summits förvandling till en stjärntravare sa Veijo:
– Det här har jag gjort bra, det tycker jag själv i alla fall.
9 648 på plats på Axevalla verkade alla hålla med. Totalt gästades Trippeltravet på Axevalla av 30 621 besökare fredag, lördag och söndag.

Linderoth tvåa och fyra
Bakom Some Summit kunde Per Linderoth räkna in både ett andra- och ett fjärdepris för duon Maya Gold och Olympia Gold.
– Bästa hästen vann och Maya var näst bäst. Hon var aldrig nära att vinna men bäst av de andra. Det retar mig lite att jag inte var trea med Olympia men i morgon kommer jag att vara nöjd med att vara tvåa och fyra, sa Bergsåkertränaren som vann Stochampionatet 2013 med Blended Scotch.
Trea blev hemmahästen Thorn Bird som tränas av Eric Martinsson, Årets Komet i svensk travsport i fjol.
– Det är en tredjeplats, men en stor tredjeplats. 250 000 kronor är det största penningmässigt vi kört in, sa Axevallatränaren.

Revanschloppet till Kajsa Frick
Stochampionatet Consolation (V75-2) blev ett rumphugget lopp där fem hästar galopperade direkt i starten och sedan ytterligare en under loppet. Evasion Boko var bäst av de felfria och ledde revanschloppet från start till mål tillsammans med Kajsa Frick som tog sin första seger på V75 sedan 2009.
– Det här var fantastiskt roligt. Hon hade oflyt i försöket och i dag ville jag testa henne i ledningen, sa Kajsa Frick.
Omgångens skräll kom i ”Slaget vid Axevalla hed” (V75-4) där 62-oddsaren Target Kronos fångade in tappre Nappa Scar sista biten över landets längsta upplopp.
Ulf Ohlsson fick sent fritt från tredje invändigt och den Lutfi Kolgjini-tränade treåringen avslutade sylvasst. 125 000 kronor var segern i treåringsloppet värd.

Tappra Untersteiner-vinnare
Falcon Håleryd
blev svaret i sprinterloppet som inledde V75-omgången och Johan Untersteiners sexåring fick verkligen göra rätt för havren.
Efter en snabb inledning hamnade Falcon Håleryd utvändigt ledaren och sedan krigade han till sig ledningen med varvet kvar och vägrade sedan att ge sig över Axevallas långa upplopp.
Segertiden blev nya rekordet 1.11,3 över 1 640 meter, autostart.
– Han gjorde det verkligen bra. Det var första gången han startade över sprinterdistans i min regi och han höll verkligen storartat. Upploppet är långt här, men det höll hela vägen, sa Johan Untersteiner.
Stoeliten (V75-3) bjöd även den på en fantastiskt tapper vinnare när Eketorps Tess höll undan efter en tung väg fram till ledningen och sedan rusade hon på i pigg stil över 1 640 meter. Första 500 gick på 1.09, första varvet på 1.10,7 och i mål kom åttaåringen på 1.11,4.
– När jag laddade från början blev hon lite vass, så när jag kom till ledningen bara fortsatte hon och det var bara att hålla i. Hon är tuff, konstaterade Peter Untersteiner med ett stort leende.

Enkelt för Adielssons talang
V75-5 var ett fyraåringslopp och det blev mycket enkelt för favoriten Scellino Luis. Trots 20 meters tillägg körde Erik Adielsson till ledningen efter 600 meter och sedan var det spel mot ett mål.
– Jag tror den hästen har potential att gå ganska högt upp, sa tränaren Stig H Johansson om talangen som dessutom delägs av kusken Erik Adielsson.
V75-omgången avslutades genom Comte du Pommeau som fick luckan in på upploppet och flög fram efter en resa i femte par invändigt tillsammans med Peter G Norman.
Sju rätt på V75 gav 103 710 kronor, sex rätt 337 kronor och fem rätt 27 kronor.

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.