Eftersnack V75 på Axevalla 23 januari

34

nahar axevalla v75

Nahar och Robert Bergh vann guldloppet på Axevalla efter lite stolpe in. Foto: Malin Albinsson

Löst och fruset om vartannat.
Robert Bergh stack invändigt med 2013 års elitloppsvinnare Nahar som avskyr lösa banor.
Chansningen i gulddivisionen på Axevalla gick hem och elvaåringen grejade segern de sista 50 meterna.
– Jag hade en överläggning med mig själv och kom fram till att jag måste ta en rå för att vinna loppet.

Ämnet för dagen på Axevalla var helt klart den halvvintriga banan. Skara bjöd på några minusgrader efter en kallperiod och banan blev svårbemästrad med ett löst ytlager och ett ojämnt och fruset material underst.
Förutsättningarna inför guldloppet var att elvaårige Nahar hade fällts av banan i V75 på Åby för två veckor sedan och spelarna och hästens tränare – ja, alla runt V75-cirkusen – var osäkra på hur den forne elitloppsvinnaren skulle reagera den här gången.
Robert Bergh inledde från ett niondespår med hockeytvillingarna Sedins häst och styrde oväntat ner på innerspår direkt från start.
Positionen fjärde inner brukar normalt vara iskall.
Men 700 kvar hittade Bergh ut i andraspår och Nahar fick spara speeden till in på upploppet.
Spring Erom stred ända hem trots ett lopp i dödspositionen. Ledande favoriten Food Money drog på sig mjölksyra och slutade trea efter att ha fått bestämma tempot helt i ledningen.

Ville köra på det lätta
Fiaskot hade lurat om hörnet. Nu blev Robert Bergh hyllad för taktiken i stället.
– Banan är ju väldigt besvärlig och det skiljer säkert två-tre sekunder mellan de två innersta spåren och från spår tre och utåt. Jag ville köra på det lätta jag också, vilket var vår enda chans att vinna loppet på sa den nyblivne Åbytränaren.
I vår hoppas Bergh kunna vara med och ta en plats i Olympiatravet med Nahar – en otroligt spänstig elvaåring enligt tränaren.
– Ja, han känns otroligt fin och har tokform för dagen. Det måste bara stämma för honom med banan. Jag tycker inte att åldern är något problem för honom utan han känns som då jag fick honom då han var sju. Hans högstanivå är enorm.

”Nära till tårar…”
Omgången inleddes med en populär hemmaseger. Diggers Elias spelades till stor favorit efter en rad fina insatser i V75 på slutet. Amatören David Persson har suktat länge efter en seger på V75 – och nu kom den.
Björn Goop lyckades behålla ledningen i den första kurvan efter lite kamp med Tomas Dahlborg bakom Careful Victory och ledde sedan hela vägen.
– Jag har så nära till tårar så det finns inte. Jag är så jävla stolt över hästen. Han har fått utvecklas i sin egen takt och har gjort det med den äran, sa David Persson som tränar hästar på fritiden tillsammans med sambon Kajsa Ljunghager.
Björn Goop hade egentränat i tömmarna i klass II-loppet och spårade varje meter med favoriten Say That Again. Underlaget var som sagt inte bra och ledaren fick bestämma första rundan till 1.20.

”Springer bara på halvfart”
Solvallatränaren Göran Jansson reste till Skara med en häst och vann trekilometersloppet V75-2, efter tidig ledning med starke Matchmaker As.
Planen var att hålla innerspåret från start men taktiken misslyckades. I stället kunde Göran Jansson köra till och ta över efter 550 meter.
Domarna tittade på filmen i några minuter för att se om vinnaren hade stört något ekipage. Solvallatränaren friades dock helt.
– Ulf Ohlssons häst (Packleader) tappade travet innan jag gick ut så det var inte mitt fel den här gången. Matchmaker As är hur stark som helst men springer bara på halvfart som det känns och den dagen han tar i för fullt kan det bli riktigt roligt, sa Göran Jansson, en av Solvallas minde tränare med 15 hästar i stallet.

Skåning i Luleå HF:s färger
V75-4 var SHL-loppet där kuskarna kör i ishockeytröjor. ATG:s samarbete med Svenska hockeyligan såg den här gången en skåning i Luleås färger som vinnare. Jägersrotränaren André Eklundh fick en dålig start med Montana Crown och syntes inte till förrän på upploppet.
Kort före mål kunde André Eklundh ta sig förbi Sirol Axe och Thomas Uhrberg som för dagen körde i Skellefteå AIK:s färger.
– Det var ”halvskönt” att slå av Thomas som vi hyr gården av! utbrast André Eklundh.
Hemmaseger blev det även i klass 1-loppet där Axevallaproffset Pär Hedbergs Helga Palema svarade för en strong insats som kunde stå till mål efter dagens näst snabbaste öppning för Johnny Takter, 1.11,8 första 500.
I V75-avslutningen (silver) kunde Bergshults Leffe slugga till sig en seger på målfoto före Pebbe Simoni efter en tung avslutning som förstahäst i tredjespår.
Stanley Ekberg från Halmstad tränar formkortet som nu tog sin andra V75-seger i silverdivisionen på kort tid. Stefan Persson körde.
Sju rätt på V75 delade ut 9 268 kronor, sex rätt 140 kronor och fem rätt 21 kronor.

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.