Eftersnack V75 Söndag Eskilstuna

21

image-23

I semifinalen hamnade kungakronan en aning på sne då han slutade tvåa.
I finalen rätade han tillbaka den.
Nuncio får anses vara Sveriges, om inte världens, bästa fyraåring.
– Det här är en grym häst, fantastisk häst helt enkelt, sade en rörd Stefan Melander.

Det var många som tvivlade på Nuncio inför söndagens start i Breeders Crown-finalen för fyraåriga hingstar/valacker. Hästen som aldrig slutat sämre än trea i någon av karriärens 39 starter, visade däremot återligen vad som gör honom så speciell. Trots en resa utvändigt om ledaren var greppet kopplat in mot upploppet och sedan gick Nuncio ifrån med en säker längd gentemot sina konkurrenter.
– Hästen är helt onikt. Det är nästan onormalt fantastiskt. Vi får se vad som händer i framtiden, han är ganska oförbrukad. Om inte det här skulle vara läckert kunde man ha hållit på med något annat, det är som en saga, sade tränare och kusk Melander efter segern.
I och med segern värd 800 000 kronor har hästen tjänat 17 732 726 kronor. Han kom till Sverige inför den här säsongen och många undrar givetvis om det kan tänkas bli en start i vad som kallas världens tuffaste lopp, Prix d’Amerique i januari månad.
– Vi får se. Med den här hästen tar vi en start i taget och närmast blir det start på lördag, bara om sex dagar. Jag har i alla fall en otrolig häst, den saken är klar, avslutade Melander och kunde konstatera att hästen vann på tiden 1.12,1/2 140 meter autostart.

Ny stostjärna hos Riordan
Jerry Riordan hade ett av världens absolut bästa ston i sin träning för ett par år sedan, Lisa America. Hästen tjänade dryga 13 miljoner kronor och var bland annat med i Elitloppet tre år i rad, 2009, 2010 och 2011. Dit är vägen långt för Treasure Kronos, men efter söndagens imponerande seger i Breeders Crown-finalen för treåriga ston, känns ingenting omöjligt.
– Det är en väldigt välstammad häst som jag är tacksam att ägarna från New York köpte. De är väldigt intresserade av europeisk hästsport och av kvalité, så det är skönt att det gick bra. Hästen har haft sina bekymmer och vi opererade henne tidigare i år, därför har hon inte heller gjort så många lopp. Hon är verkligen klok och klarade av det ändå, hjärnan och speeden på den här hästen är utöver det vanliga, sade tränare Riordan efter segern som var värd 800 000 kronor. Körde till seger gjorde Christoffer Eriksson, som upplevde en stor stund på tävlingsbanan.
– Det är min största seger så här långt i min karriär, sade kusken som i segerglädje kastade körspöet i luften över mållinjen.

Fungerade – då kom segrarna
Dominanten bland de treåringarna i år, Readly Express var stor favorit, men han fick sträcka vapen mot Björn Goop och Pacific Broline. Hästen, bland annat ägd av franske topptränaren Franck Leblanc, fick vilsam löpning och tackade för det den sista biten. Readly Express kämpade tappert efter tuff resa, men lyckades inte svara ut Björn Goops talang den sista biten.
– Han inledde karriären väldigt bra, men sedan strulade det en del i somras. Jag kände i försöket att hästen var på gång igen och barfota runt om som vi körde i dag gav en fin effekt. Min häst var fantastiskt, men jag måste också säga att Readly Express höll heroiskt, sade Goop hedersamt.
En annan som det strulat för, men som visat hög kapacitet är Daniel Redéns Trinity Zet. Under sommaren blev det en del galopper och vägen mot söndagens seger har varit allt annat än rak. Faktum är att Daniel Redén själv knappt kunde fatta att stoet segrat efter loppet.
– Det beror mest på att jag är jetlaggad efter att ha kommit hem från USA precis. Hästen kändes klart på gång i försöket och jag förstod att hon skulle göra ett bra lopp. Hon vann på väldigt bra sätt och jag vågade inte rycka tussarna. Det var inte värt att riskera galopp, framför allt inte med tanke på hur enkel segern nu ändå blev. Jag tycker verkligen att det är kul för ägare Bengt (Ågerup reds anm.) som satsar stort på travsporten. Nu på senaste tiden har också storloppsegrarna trillat in, vilket visar vilket fantastiskt team jag och han har bakom oss, sade Redén.

I övrigt…
…visade Stoms Mia verkligen stridsmoral då hon tog hem V75-2 tillsammans med Linus Svensson. Trots att stoet såg slagen ut in mot sista sväng så kämpade hon tappert och satte nosen först till slut. Tränar gör Linus Svenssons arbetsgivare, Pär Hedberg.
…var det Erik Lindegrens Ochongo Face som visade sig bäst i styrkeprovet som V75-4 utgjorde. Ulf Ohlsson ledde varje meter av det 3 140 meter långa loppet och segern var aldrig i någon som helst fara. Därmed tog han sin sjätte seger på de sju senaste starterna.
…lotsade Jorma Kontio in Risto Airaksinens Velvet Girl först över mållinjen i V75-6, trots att aktionen var allt annat än bra under vägen. Segern inbringade 100 000 kronor och det var hästens tredje raka seger.
…V75-utdelningen stannade vid 7 913 kronor för sju rätt för raden 9-5-6-3-5-10-5. Sex rätt gav 127 kronor och fem rätt delade ut 19 kronor.

 

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.