Eftersnack V86 Eskilstuna 20 juli

37
eftersnack v86 eskilstuna
Readly Express bjöd på stor uppvisning i Fyraåringstestet och vann i överlägsen stil tillsammans med kusken Jorma Kontio. Foto av Foto-Mike, Micke Gustafsson

Som treåring vann han Kriteriet. Nu har han vunnit Fyraåringstestet.
– Han är en av de bästa hästarna jag någonsin tränat. Och det finns dessutom mera i honom. I dag var han i kanske 90-95-procentig form, sa tränaren Timo Nurmos efter segern med Readly Express.

Loppet var helt odramatiskt. Ändå är det på euforiska fingrar som undertecknad skriver om fenomenet Readly Express.
Vilken uppvisning. Vilken stil. Vilken häst.
När Jorma Kontio och Readly Express övertog ledningen från Ulf Ohlsson och Calle Laday i Fyraåringstestet, V86-8, var loppet över. Ingen kunde hota fjolårets Kriterievinnare.
In i sista sväng fick hästen själv bestämma tempo och det gjorde han genom att växla upp. In på upploppet drygade han ut avståndet och i mål var han fem-sex längder före tvåan Pacific Broline med Björn Goop i sulkyn.
Tiden? 1.12,1 över 2 640 meter bilstart. Nytt svenskt rekord för fyraåriga varmblod. Ett rekord som Poochai tidigare hade på 1.12,3.
– Hästen är så otroligt bra. Han gick dessutom i mål med krafter sparade. Det är klart att jag är väldigt stolt, sa en tagen Timo Nurmos efteråt.
– Det finns mera i honom. I dag var han kanske i 90-95-procentig form. Dessutom gick han med bakskor, vilket inte är optimal balans för hans del.
Segern i Fyraåringstestet var värd 300 000 kronor. Absolut inte fy skam men Timo Nurmos har ändå siktet inställt på större uppgifter.
– Derbyt är höstens stora mål. Och Europaderbyt också. Det här var ”ett litet mellanmål”, kan man säga.

En dubbel för ägarna
Brave AB & Bro Byggnads AB äger tre hästar, varav den ena har gått till avel. Den andra är just Readly Express och den tredje är Mattias Djuse-tränade Faloria Boko. Faloria Boko fanns också på plats i Eskilstuna och gjorde precis som Readly Express – vann från ledningen.
Mattias Djuse tog över taktpinnen i ett tidigt skede och även om det hårdnade till sista biten vann Faloria Boko V86-7 säkert.
– Det här var väldigt skönt. Visst var jag lite orolig sista biten, men hon redde ut det bra. Faloria Boko är utan tvekan en de bästa i mitt stall, sa Mattias Djuse.

Tredje raka för Backorder
Femåriga Backorder fortsätter imponera och under onsdagen kom tredje raka segern, vilket innebär att hästen nu har vunnit tio av 21 lopp.
Från positionen som andra utvändigt körde kusken Jorma Kontio till på sista långsidan och gick direkt ifrån övriga. In på upploppet i V86-5 hade Backorder 50 meter ner till närmsta ekipage och i mål var hästen knappt trött.
– Jag tror mycket på den här hästen och vi har egentligen bara väntat på att hon ska lägga i ytterligare en växel. Det är en häst för stoeliten, helt klart, sa tränaren Timo Nurmos.

Volstead aktuell för Jubileumspokalen
V86-4 blev en ensidig historia. Elitloppsmeriterade Volstead var överlägsen från början till slut och vann mycket enkelt på fina 1.11,0 över 2 140 meter, trots att kusken Örjan Kihlström slog av på takten sista biten.
– Det är helt otroligt vilka hästar ”Tarzan” (läs: Stefan ”Tarzan” Melander) har. Vilken styrka det är i dom, sa Örjan Kihlström i vinnarcirkeln.
Och från stallbacken avslöjade skötaren Magdalena Eriksson att Volstead – troligtvis – dyker upp i startlistan för Jubileumspokalen i augusti.
– Ja, det är vad vi siktar på i alla fall. Sen får vi ju se hur det blir, sa hon.
Örjan Kihlström vann ytterligare ett lopp som kusk och det tillsammans med Roger Walmann-tränade Hochthereitis Sox i V86-3.

I övrigt noterade vi…
…att Olle Alsén hade helt rätt när han pratade om ”spännande ändringar” på M.T.Insider i V86-2. Hästen spetsade från spår sju bakom bilen och höll sedan ledningen hela vägen. Enda ekipage som kunde utmana var Torbjörn Jansson och Victor A.U.
– Det var mäktigt. Hästen blir mycket rappare barfota och det är ingen hemlighet att han trivs i ledningen. Samtidigt måste jag ge en eloge till utvändig häst och Torbjörn Jansson, som strider ända in på linjen. Jag trodde faktiskt inte att det skulle bli så hårt till slut, sa tränaren och kusken Olle Alsén.
…att Blocket-hästen Food Money var tillbaka i vinnarcirkeln igen efter sju raka lopp utan seger. Jennifer Tillman körde och vann säkert med Thomas Jezeks ögonsten i V86-1.
…att Björn Goop, så klart, också fick vinna lopp. Det i V86-6 tillsammas med Catwalk In, som gick fortast till slut.
…att åtta rätt betalade 7 411 kronor medan sju rätt gav 54 kronor. Ingen utdelning på sex rätt innebär att jackpot väntar nästa vecka då V86 avgörs i Östersund.

SPELA V75 & V86 MED OSS!
250.000 i nettovinst för TIPSAREN 2020!
Inbjudan till andelslaget hittar du HÄR:
https://www.atg.se/cigarrmagasinet
Föregående artikelKanonutdelning på Karlshamnstravet
Nästa artikelSolvato närmar sig toppformen inför V75

Kommentera artikeln

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.