Elddop på V75 för Kallblodstalang

18

kallblodstalang v75

Fyra segrar på fem starter. På lördag startar talangen Åsakjappen i V75. Foto av Thore Larsson/ALN

Fyra segrar och en andraplats.
Det är Åsakjappens facit sedan han kom till Sverige.
På lördag gör den kallblodige talangen debut i V75.
– Nu får han sitt elddop, säger tränaren Roger Nilsson.

Det är ägaren till legendariske topptravaren Scandal Play, Per Lundqvist, som ligger bakom köpet av den norske derbyfinalisten Åsakjappen (V75-5).
– Via kontakter i Norge fick Per tips om att det fanns en intressant häst. Vi kikade på den i det norska lopparkivet och blev väldigt sugna. Sedan blev det snabb affär och vi åkte över och hämtade honom, berättar Roger Nilsson.
– Det är en väldigt bra travare som har varit hos en amatör (Magnar Nornes reds.anm.) hela tiden och gjort det bra. Hästen hade lite problem med växten under treåringssäsongen och är inte speciellt hårt tagen även om han har varit ute och mött de bästa i kullen. De toppar han visade som fyraåring var riktigt bra. Till exempel var han väldigt bra i kvalet till derbyt.

Befarade hovbensfraktur
I november kom Åsakjappen till Roger Nilsson i Boden och det blev seger direkt när han debuterade för sin nya tränare. Fyra starter senare har det blivit ytterligare tre triumfer och en andraplats.
– Jag visste att det var en bra häst men han har ändå överträffat förväntningarna. Han har enormt bra teknik, bommar inte ett steg utan har ett lätt, effektivt trav som flyter väldigt bra. Och han är väldigt fin att köra. Han är startsnabb och lättplacerad, en sådan häst som man tycker väldigt mycket om.
Enda lilla plumpen i resultatraden, om man nu kan kalla en andraplats för plump, kom på Umåker i slutet av januari när Åsakjappen fick se sig slagen av Björli Odin.
– Han stötte på en väldigt bra häst och dessutom hade han problem med en hov, tappade rytmen och blev trött. Hoven var så pass dålig att vi fick uppsöka veterinär ett par dagar efter loppet. Jag var rätt så orolig där ett tag och misstänkte att det kunde vara en hovbensfraktur, men det var en strålfårs-spricka.
I fredags var Åsakjappen tillbaka på banan hemma i Boden och med ett avlastande beslag på hoven blev det överlägsen seger.
– På förhand hade han en straffspark men det var spännande att se om det skulle hålla. Jag hade bara kört långsamt med honom inför det loppet och var lite orolig, men han kändes bra.

Seger skulle inte förvåna
På lördag ska Åsakjappen presentera sig för den breda publiken. Bergsåker utanför Sundsvall står värd för tävlingarna och det är jackpot på V75-spelet. 34 miljoner kronor väntar i sjurättspotten. Åsakjappen startar från innerspår med 20 meters tillägg i dubbelcupens final.
– Nu får han sitt elddop. I ärlighetens namn har han inte mött så väldigt bra motstånd vid segrarna men nu blir det skarpt läge. Jag har stor respekt för flera av motståndarna. Björli Odin imponerade när vi mötte honom på Umåker, Lesja Kongen är bra och Tomtegubben är säkert också en tuff motståndare. Dessutom kan utgångsläget bli lite tjorvigt samtidigt som det är ett bra smygläge. Därifrån kan vi köra rakt fram och hoppas på turen. Min känsla är att det kommer bli körning och får vi ett bra lopp i högt tempo ökar chanserna.
Åsakjappen har tävlat på vinterbana i samtliga starter efter Sverigeflytten. På lördag väntar ”sommarbana” och de långa broddarna kommer att skruvas ur skorna.
– Vi har som en enda stor skridskobana att träna på här och jag är lite spänd på hur han ska ta steget till grusbana. Bra hästar brukar inte ha några större problem med det men man vet aldrig.
– Vi tar det här lite som ett prov för att se var han står men han är bra och jag blir inte förvånad om han vinner. Samtidigt är det mycket nya grejer – långresa, banunderlag, bättre motstånd – och vi får se hur det faller ut.

”Har visat supertoppform”
Åsakjappen får sällskap till Sundsvall av Nano Broline (V75-4), som ståtar med två raka segrar.
– Han har visat supertoppform i de två senaste starterna och gjort det riktigt bra från tuffa lägen. Han är rätt så snabb ut och jag hoppas att vi kan få en bra position. Jag vet inte hur långt han räcker nu när det är V75 men han känns fortsatt riktigt bra och ska nog ha platschans i alla fall. Hur han klarar omställningen från vinter- till grusbana vet jag inte riktigt men det är inget jag ligger sömnlös över.

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.