Elitloppet 2014: Fyra nya hästar presenterades idag!

273

image-2

Caballion, Raja Mirchi, Sanity och Prussia är klara för Elitloppet.
På tisdagen presenterade Solvallas sportchef Tore Fyrand en kvartett elitloppshästar och därmed har tolv av 16 hästar fått en officiell inbjudan och tackar ja till årets travfest på Solvalla.

Tore Fyrand avslöjade även att danske Orali fått en inbjudan och att man väntar svar senare i veckan. Däremot har ägarna till Oasis Bi och Magic Tonight tackat nej.

Caballion har alltid varit en häst som lovat mycket men hittills kanske inte alltid fått visa sitt max. Fredrik B Larsson lämnade i vintras över tränaransvaret till Franck Leblanc och det har länge cirkulerat rykte om hur nöjd den franske topptränaren är med den svenske fuxen. I söndags vann den åttaårige hingsten Copenhagen Cup på imponerande styrka och inbjudan till Elitloppet kom som ett brev på posten.
– Han gick utvändigt hela vägen och även Björn Goops körkonst var av högsta klass. Om det blir Björn Goop som kör i Elitloppet vet jag inte, säger Tore Fyrand.
Caballion har vunnit 21 lopp på 69 starter och tjänat 5 640 029 kronor. Hästen har visat att han kan springa riktigt fort och rekordet 1.09,2 satte han som trea bakom Commander Crowe och Sebastian K. i Hugo Åbergs Memorial 2012.

Hög grundkapacitet
Raja Mirchi satte onekligen färg på Elitloppet i fjol och får en ny chans i år. Lutfi Kolgjinis häst har alltid varit en snackhäst efter att man testat USA tidigt som tvååring gjorde han rent hus bland sina kullkamrater på hemmaplan med bland annat seger i Svensk Uppfödningslöpning. Han följde upp med att även vinna Svenskt Travkriterium som treåring medan det blev galopp i derbyt som fyraåring. 2012 vann Raja Mirchi Svenskt Mästerskap och i fjol fanns han på startlinjen i de flesta storlopp för eliten utan att få till det fullt ut. I sin senast start svarade Raja Mirchi för en makalös insats i Olympiatravet men hamnade ändå utanför prispengarna.
Raja Mirchi är en sjuårig hingst och han har vunnit 24 lopp på 56 starter. Han har tjänat 8 158 824 kronor och tagit rekordet 1.10,5, som femma i elitloppets final i fjol.
– Det är en häst vi tar ut på sin höga grundkapacitet. Raja Mirchi är en häst som kan vinna i Elitloppet, säger Tore Fyrand.

Andra Elitloppet för Sanity
Malin Löfgrens Sanity var med I Elitloppet även 2012 men blev då utslagen i försöket. Hästen radade upp starka prestationer i Frankrike i vinter och har även sett vass ut på hemmaplan efteråt med bland annat en andraplats i Olympiatravet näst senast. I sin senaste start slutade Sanity fyra i Finlandia-Ajo.
– Sanity kommer helt säkert att göra ett flott elitlopp. Han gick med skor senast och jag känner mig trygg med honom, säger Tore Fyrand.
Sanity startade sin karriär som Rixhäst. Den åttaåriga valacken har 30 segrar på 70 starter och har tjänat 9 813 442 kronor. Sanity har rekordet 1.09,2 som fyra i Hugo Åbergs Memorial 2012.

”Enorm maxfart”
Italienskan Prussia gav ett fint formbesked när hon spurtade in som trea i Finlandia-Ajo senast tillsammans med sin tränare Pietro Gubbellini. I starten före det vann det femåriga stoet Prix Etain Royal i Seinäjoki.
Prussia travade 1.10,8 senast på Vermo och det är också hästens rekord. Stoet har vunnit 14 av 27 lopp och tjänat 2 228 424 kronor.
– En häst med enorm maxfart. Hon fick det tyngsta loppet i Finlandia-Ajo och gjorde ett mycket fint lopp. Därmed har vi två ston klara, Prussia och Maven, säger Tore Fyrand.
Följande tolv hästar är klara för Elitloppet: Caballion, Maven, Nahar, Pascia’ Lestm, Panne de Moteur, Prussia, Raja Mirchi, Reven d’Amour, Sanitiy, Shaq Is Back, Timoko och Uncle Peter.

Lars-Ove Pettersson

 

SPELA V75 & V86 MED OSS!
SPELGUIDEN AB som har levererat grymma tips till Spelbutiker i över 30 år
samt innehavaren av VINSTREKORDET på V86 (22,6 miljoner):
https://www.atg.se/cigarrmagasinet
Föregående artikelDagens Dubbel Jägersro/Solvalla 14/5-2104
Nästa artikelNästagångare 14-17 maj 2014 med V86 och V75

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.