Elitloppet 2014: Goop är det stora franska hoppet

257

goop elitloppet frankrike

Blågult dominerade stort i Frankrike i vinter.
I Elitloppet är fransmännen ute efter revansch – och man sätter hoppet till Sveriges championkusk.
– I finalen kör jag den som placerat sig bäst i försöken, säger Björn Goop inför söndagens travfest.

Björn Goop är den travkusk som vunnit flest lopp i Sverige tio år i rad. Totalt har 37-åringen över 5 000 segrar.
2006 var Björn Goop trea i Elitloppet med Conny Nobell men tilldömdes segern i efterhand sedan dopningsprov visat att både ettan Jag de Bellouet och tvåan Let’s Go tävlat med otillåtna medel i kroppen.
– Jag hade mött de båda andra hästarna tidigare och jag tänkte redan då, för mig själv, att det här inte stämmer. Jag tyckte det var konstigt att de andra två kunde vara så mycket bättre om man jämför med tidigare prestationer, sen kom svaret en månad senare, säger Björn Goop.

Två som tål jobb
På söndagen har Björn Goop två chanser till ännu en triumf i Elitloppet. Den svenska stjärnkusken är anlitad att köra de båda fransktränade hästarna Timoko och Caballion.
– Det finns ingen häst som är överlägsen de andra i det här loppen. Det kommer att vara positionerna och tempot som avgör. Men jag kör i alla fall två hästar som inte är direkt jätteberoende av att få smörlopp utan kan göra lite själva, säger Björn Goop.
Timoko var trea i Elitloppet i fjol bakom Nahar och Arch Madness. Då kördes hingsten av Jos Verbeeck, men nu blir det alltså en svensk kusk.
Björn Goop fick testa Timoko i genrepet som slutade på bästa sätt på Vincennes 2 maj.
– Han var jättefin att köra, en lite speciell häst. En jäkla tuff häst. Han har tjänat 20 miljoner och gått utvändigt ledaren och fått tuffa lopp och vunnit allting. Rapporterna är jättepositiva.
Det ryktas att du ska köra honom i den nya jänkarvagn?
– Ja, han ska gå i min Ghost. Jag tror det kommer att passa bra. Han är en av flera som kan vinna loppet, så klart. Men det viktigaste är att försöka komma till final.
Någon taktik inför söndagens lopp får vi inte ur stjärnkusken.
– Nej, jag vill inte bjuda på det, faktiskt.

Enorm kapacitet
Caballion (V75-3) fick Björn Goop testa senast och det blev succé och vinst i Copenhagen Cup.
– De var väldigt nöjda med hästen inför loppet och Franc Leblanc känner, precis som hästens tidigare tränare känt, att det finns en enorm kapacitet. Rapporterna är att han ska kännas fortsatt jättebra. Jag tror absolut han är en av de som kan ta sig vidare.
Vilken häst kör du om båda kvalar in till finalen?
– Jag har kommit överens med båda ägarna att om vi är så lyckligt lottade att båda går till final så kör jag den som är bäst placerad i försöken, om bägge är lika placerade så kör jag den som gått snabbast tid. Det tyckte jag mest fair play.

Kör samma rutin
Det ska bli strålande sol i helgen och runt 30 000 besökare väntas till Solvalla på söndagen.
Vad händer med Björn Goop när det är storlopp?
– Ingenting.
– Förutom att det är väldigt mycket runt omkring och det tar mycket energi.
Du blir inte extra taggad, nervös eller spänd?
– Nej, jag kör samma rutin som vanlig. Jag kommer till banan, hänger upp mina grejer, kontrollerar så att mina grejer är i ordning. Sen går jag och fikar faktiskt, dricker en kopp kaffe, kollar programmet, skojar och skrattar lite med de andra kuskarna, tränarna eller skötarna, försöker ha kul, sedan byter jag om och sen kör vi. Det är inte krångligare än så.
Och det är likadant på till exempel Färjestad en måndag?
– Ja, det är samma, alltid samma på något sätt. Jag tycker om att ha skoj. Jag tycker om att skratta. Jag tycker om att må bra. Jag tror det är mycket därför jag tävlar så mycket, för att jag tycker att det är så jäkla kul, att komma till banan och träffa alla mina vänner.

Lars-Ove Pettersson

 

SPELA V75, V86 & V64 MED OSS!
Vår partner SPELGUIDEN AB har levererat tips till Spelbutiker i över 30 år
Alltid flera TRESTJÄRNIGA system som passar alla plånböcker!
https://www.atg.se/cigarrmagasinet

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.