Elitloppet 2014: Hultman om Panne de Moteur!

252

elitloppet panne de moteur

Stefan Hultman är ute efter en unik dubbel.
Seger i Prix d’Amerique och Elitloppet samma år – med olika hästar.
– Jag har samma känsla med Panne de Moteur som jag hade med Jaded inför Elitloppet 2009. Jag längtar till söndag, säger Solvallatränaren.

Panne de Moteur blev tvåa i Sprintermästaren 2012. Den startsnabbe hingsten visade att han både kan springa fort och att han klarar två heat.
Fyraåringen travade 1.10,0 i finalen bakom Brad de Veluwe och där och då i Halmstad tändes drömmen om Elitloppet.
I dag är Panne de Moteur sex år och han har inlett året med tre segrar på tre starter och har tidigt pekats ut som en av favoriterna i söndags storlopp på Solvalla.
Stefan Hultman är mycket nöjd med sin stjärna.
– Hästen känns starkare i år. Han har varit jättefin hela tiden, klockren.

Lekte med en fotboll
Men för en månad sedan blev det ett par nervösa dygn.
– Det var ett par dagar efter den senaste starten för en månad sedan. Han ”brallade” i hagen, lekte med sin fotboll som han brukar. Han slog sig på ett ben som svullnade upp, men när vi kunde undersöka honom med ultraljud så visade sig att det inte var någon fara. Han fick stå över två jobb men sedan har allt gått som planerat.
– Jag hade en tanke att starta honom på Solvalla 14 maj. Det var 50/50 att vi skulle starta, men jag valde sedan att stå över eftersom det blev lite tajt med tiden, han hade inte kunnat gå barfota då och även i Elitloppet. Jag hoppas istället han ska kunna gå barfota två gånger på söndag, säger Stefan Hultman.

”Jag sotade ur honom”
Stefan Hultman har vässat sin stjärna ordentligt och hoppas kunna pricka toppformen.
– Han har fått träna tufft, ibland dubbla pass med körning på förmiddagen och sedan vattenbad på eftermiddagen. Jag var inne och körde ett jobb på Solvalla i tisdags och jag sotade ur honom ordentligt sista 500. Jag fick ett mycket bra besked.
– Sedan gick han fyra intervaller på torsdagen och jag kan inte vara mer nöjd. Hästen har aldrig känts så laddad. Nu ska han bara vila och ladda inför söndagen. Jag har samma känsla med Panne de Moteur som jag hade med Jaded inför Elitloppet 2009. Jag längtar till söndag, säger Stefan Hultman.
Jaded som slutade tvåa 2009 bakom Torvald Palema.
För att optimera chansen i Elitloppet anlände även stallets nya supersulky på torsdagen, en jänkarvagn av modellen Ghost.
Panne de Moteur fick spår två i det andra försöket till Elitloppet.
– Vi hade tur i spårlottningen. Final är målet och sedan i en eventuell final tror jag att min häst gynnas om det är fler bra hästar med, säger Stefan Hultman.

Jagar unik dubbel
Panne de Moteur, som vunnit 18 lopp på 37 segrar och tjänat nästan exakt sju miljoner kronor, kom till världen 19 februari 2008. Fotografen Claes Kärrstrand fanns på plats på Menhammar Stuteri på Ekerö och förevigade ögonblicket.
Mamman Jalopy var förresten travtränaren Jonas Czernyson genombrottshäst när hon vann Hambletonian Oaks 2005. Jonas Czernyson som är på Solvalla med en av huvudkonkurrenterna till Panne de Moteur, USA:s stora hopp Maven.
Om Panne de Moteur skulle lyckas vinna Elitloppet är det första gången en travtränare lyckas med dubbeln Prix d’Amerique och Elitloppet samma år med olika hästar.
– Det skulle vara overkligt, men det känns som vi har chansen, säger Stefan Hultman som i januari vann Prix d’Amerique med Maharajah.

Lars-Ove Pettersson

 

SPELA V75 & V86 MED OSS!
250.000 i nettovinst för TIPSAREN 2020!
Inbjudan till andelslaget hittar du HÄR:
https://www.atg.se/cigarrmagasinet
Föregående artikelV75-tipset Solvalla 24 maj 2014: Dan före dan!
Nästa artikelElitloppet 2014: Många bud om vem som vinner!

Kommentera artikeln

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.