Elitloppet 2014: Nordamerikas hetaste kusk!

265

image-6

Förra helgen vann han tolv lopp på mindre än ett dygn.
Den här helgen kommer han till Solvalla för första gången.
Möt den kanadensiske superkusken Yannick Gingras som ska vinna Elitloppet med Maven.

Året var 2001 då Quebec-bördige Gingras tog resväskan och korsade gränsen söderut för att försöka slå sig in som kusk i den stora hästcirkusen i USA.
Nyligen 22 år fyllda med inte ens 50 segrar på meritlistan och några tusen dollar på fickan.
– De första sex månaderna var tuffa, men jag hade tur. Daniel Dube (toppkusk med fransk-kanadensiska rötter) tog mig under sina vingar och gav mig ett ställe att bo. Utan honom hade jag nog inte klarat det, jag hade inte ens pengar att betala hyran det första halvåret. Men efter det började det lossna och sedan gick allting mycket snabbt, berättar Gingras när vi träffar honom i trädgården utanför bostaden i Allentown, New Jersey.
Och när den hungrige nykomlingen väl började få uppsittningar tog han tillvara på dessa med besked.
Redan under sin tredje säsong i USA slog sig Gingras in på topp-15-listan med 426 segrar, för övrigt fler än någon svensk kusk klarat av på en säsong genom tiderna.
Samma år tilldelades han den nationella utmärkelsen ”Rising Star of the Year”.
Inte illa för någon som några år tidigare utbildat sig till revisor och arbetat som bartender för att få ekonomin att gå ihop.

Följt Elitloppet i många år
Numera är Yannick Gingras etablerad i Nordamerikas elitskikt av kuskar, för dagen kanske den hetaste av alla.
Samtidigt som svenska ögon var riktade mot Åke Svanstedt och Sebastian K. i finalen av Cutler Memorial under lördagens storloppskväll på Meadowlands var det Gingras som stal den verkliga uppmärksamheten genom att sopa hem hela sju lopp.
Lägg därtill en femling på Chester nästa dag så behöver man inte tvivla på att det är en kusk fylld av självförtroende som fått uppdraget att ge Nordamerika sin första seger i Elitloppet på 16 år.
Ett lopp han är välbekant med.
– Jag har sett det varje år de senast tio-tolv åren. Från vad människor sagt till mig är det en fantastisk dag, eller hel helg. Man blir behandlad som kunglighet när man kommer. Tim Tetrick berättade för mig att det var allt det stod om i tidningen. Jag ser fram emot att få uppleva det själv.
Vad skulle en seger i Elitloppet betyda för dig?
– Det skulle betyda mycket. Att åka ut på banan för något av de stora loppen, det är det jag lever för. Det är anledningen att jag kör på Meadowlands och i Grand Circuit, att få köra de bästa hästarna och vinna de stora loppen. Elitloppet är definitivt med i toppen tillsammans med Hambletonian så det blir ett speciellt ögonblick för mig att få köra, säger Gingras som har stor tro på sin häst – femåriga Maven som tränad av svenskbördige Jonas Czernyson klev fram som Nordamerikas nya travdrottning under fjolåret.
Kan Maven vinna?
– Jag tror att vi har stor chans, annars hade jag inte åkt. Maven är felfri, en häst som både tål att gå utvändigt och kan jaga. Dessutom fungerar hon allra bäst på 1000-metersbanor som Solvalla, säger Yannick Gingras.
Redan i elitloppshelgens allra första lopp, klockan 12.45 på fredagen, får den svenska travpubliken stifta bekantskap med 35-åringen som hemmavid går under smeknamnet ”The Green Hornet”, när han svingar sig upp bakom hästen Seducedbyaface.

Robin Johansson & Tony Ryttar

 

SPELA V75 & V86 MED OSS!
250.000 i nettovinst för TIPSAREN 2020!
Inbjudan till andelslaget hittar du HÄR:
https://www.atg.se/cigarrmagasinet
Föregående artikelInför V75 Jackpot 24 maj 2014: Peter Untersteiner
Nästa artikelNästagångare 21-25 maj 2014 med hela Elitloppshelgen!

Kommentera artikeln

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.