Inför V75 Jackpot 24 maj 2014: Peter Untersteiner

293

image-5

Han tackade nej till att köra Elitloppet.
Istället ska Peter Untersteiner bli V75-kung på lördagen.
– Jag tog mitt förnuft till fånga, säger kusken bakom lördagens megafavorit B.B.S.Sugarlight.

Först ville man vara med i Elitloppet.
Sedan kom inbjudan.
Då tackade man nej.
Så gick turerna kring norsktränade förvandlingsnumret B.B.S.Sugarlight som nu istället får förgylla lördagen och bli ryggrad i många V75-system som krigar om de 55 miljonerna i sjurättspotten.
– Vi hade eller mindre bestämt oss för att vara med. Men så tänkte jag till en extra gång och kom fram till att det här var bättre för hästen, berättar Peter Untersteiner som i samråd med hästens tränare Fredrik Solberg valde lördagens bronsdivisionsfinal med 200 000 kronor i förstapris istället för Elitloppet med tre miljoner och evig ära i potten.
– Det var ju jag som drog igång hela den här elitloppsdiskussionen när vi vann klass I-finalen på Solvalla. Då märkte jag att det inte är någon vanlig häst. Men sedan tog jag mitt förnuft till fånga och det påverkade nog beslutet att backa ur. Ägaren är väldigt klok.
Vad fick dig att ändra åsikt?
– Det var väl mest att jag tänkte till. Hästen stod i bronsdivisionen och kunde göra en start till där. Då kändes det smartast att utnyttja att han var kvar i den låga klassen. Det är fina pengar att köra om där också, sedan är det mycket snällare mot hästen. Står han på benen så finns Elitloppet även nästa år, även om jag fortfarande tror att han skulle hävda sig bra där redan nu.

Ensam i personalmatsalen
För Peter Untersteiner innebär det att han ännu en gång kommer att få se Sveriges största travlopp från sidan.
Ett lopp han upptäckte för första gången 1973.
– Den elitloppsdagen minns jag mycket väl. Jag var 13 år och bodde på Sperlingholms Slott, granne med travbanan här i Halmstad. Jag var riktigt travbiten redan då. Det var i personalmatsalen som det stod en tv. Jag tittade hela eftermiddagen. När Ego Boy vann så kommer jag ihåg hur jag jublade i min ensamhet. Det var ingen annan där.
I dag är den jublande 13-åringen Sveriges störste travtränare med 147 hästar i stallet.
Sedan början av 1980-talet har han sett alla elitlopp på plats och i regel haft egna hästar med under helgen.
Den största upplevelsen från sulkyn kom i en V75-final på lördagen 1996.
– Jag hade en häst som hette Somolli Silvio, som senare blev min bästa häst. Vi hade spår längst ut bakom bilen och hamnade långt bak, men kom aldrig ner i position. Då körde jag till och svepte hela fältet på första bortre långsidan. Det är sällan man hör publiken mitt i loppen, men då gick det ett sus genom hela E-läktaren. Det var otroligt häftigt.

”Inte hitta något som talar emot”
Känslor hos åskådarna är även något som B.B.S.Sugarlight väcker.
Inte minst i senaste starten då hästen trots en inledning i blixtrande 1.06-fart första halvvarvet stack undan i lika överlägsen stil som vanligt.
– Det var en ”ohästlig” prestation. Jag kan inte säga omänsklig eftersom han inte är en människa. Stallbacken på Örebro är lång och man kommer väldigt nära banan, när jag körde förbi där efter loppet så stod det människor längs hela staketet och applåderade. Det är sådana gånger man får rysningar i kroppen.
Hur stora applåder som väntar från den mångfalt större elitloppspubliken kan vi bara gissa.
Att Peter Untersteiner räknar med att få segerdefilera efter V75-1 råder i alla fall föga tvivel om.
– Man ska aldrig ta ut något i förskott, men är hästen som han varit tidigare så är han bara bäst i det här loppet. Jag kan inte hitta något som talar emot oss. Att han skulle bli nervös av publiken tror jag inte, han är så trygg av sig, säger kusken som för bara en månad sedan såg ut att bli en av Elitloppets huvudfigurer då även Harry Haythrow var högaktuell för inbjudan.
Men halsproblem stoppade den senare vilket gör att landets störste travtränare får fortsätta att undra över känslan att köra upp till startbilen bakom en av 16 utvalda hästar inför 30 000 vrålande åskådare sista söndagen i maj.
– Jag har aldrig varit så nära att få köra Elitloppet som i år. Men jag ångrar inte vårt beslut. Jag har haft så många andra drömmar som gått i uppfyllelse att jag kan vänta på den här ett tag till, säger Peter Untersteiner.


Det här berättar Peter Untersteiner om sina egentränade V75-hästar på lördag:

12 Asterix Hornline (V75-2) hade ett väldigt opassande startspår senast och blev fastlåst, men kändes heller inte lika bra som tidigare. Vi fick fixa till ett par smågrejer och efter det har han känts fin igen. Det är ingen häst man kan toppa upp extra till en final, han håller så bra nivå ändå och förhoppningen är att han ska vara tillbaka i samma slag som vid vinsterna. I sådana fall är han långt framme även om det givetvis är svårt att vinna från dessa lägen denna helg. Nu plockar vi fram jänkarvagnen som han gick bra med förra året, men inte fått prova i år. Eventuellt blir det min nyköpta Ghost, om leveransen hinner komma fram innan helgen.
4 M.T.Harmony (V75-3) gjorde sin kanske bästa prestation i karriären på Åby, därför var det surt att få stryk med läppen. Vi hade inte gjort något speciellt inför det loppet och hon har blixtrat till på samma sätt tidigare, då hon gick 1.11 på Jägersro i vintras och i consolation till Stochampionatet, utan att jag kan hitta någon gemensam nämnare till varför. På Lunden senast var det inte samma tryck i hästen och den enda förklaring jag har är att hon var lite brunstig den dagen. I träningen ser allt bra ut och utrustningen är maximal sedan tidigare så det finns att ändra på. Hoppet är förstås att hon ska ha en lika bra dag som på Åby. Johan lär ladda från start och det vore intressant att se henne i spets då hon aldrig varit sämre än tvåa därifrån. Men över 1 609 meter när bilen släpper senare misstänker jag att det blir svårt för henne att ta en längd 1 Drillbit Ås.
9 Mermaid Ås (V75-3) var fin i årsdebuten och jag hade bra feeling för henne senast. Hon levererade också även om hon låg på lite onödigt hårt första varvet. Jag vill tro att hon utvecklats lite ytterligare i vinter, femåringssäsongen brukar vara tuff för årgångsston med mycket pengar och hon har redan vunnit fler lopp i år. Från bakspår kan det bli svårt att runda till seger, annars är hon den av mina två som visat mest och kanske den lite tuffare. Inga ändringar.
7 Honeydew (V75-5) klaffade det perfekt för i starten näst senast och hon kunde hålla undan trots att hon var lite knackig den dagen. Vi fixade till det och jag var riktigt nöjd med hur hon kändes när hon spurtade bra i skymundan senast. Även om det blev springspår igen misstänker jag att det blir tuffare att nå ledningen nu. Spår sju är betydligt sämre än spår sex, speciellt när man har en skicklig kollega innanför som lär vara på rätt plats när starten går. Skulle det ändå lyckas kör jag gärna i spets igen. Formmässigt ska hon gå framåt och vara i bättre slag nu än vid segern. Vi ändrar inget där heller.
– Jag kan inte säga att tror mer eller mindre på någon häst, Sugarlight borträknad, och tycker inte att någon är avsågad på förhand. Alla fyra tränar för att kunna prestera riktigt fint på lördag så det ska bli roligt att åka till Solvalla.

Robin Johansson

 

SPELA V75 & V86 MED OSS!
250.000 i nettovinst för TIPSAREN 2020!
Inbjudan till andelslaget hittar du HÄR:
https://www.atg.se/cigarrmagasinet
Föregående artikelSweden Cup är underskattat
Nästa artikelElitloppet 2014: Nordamerikas hetaste kusk!

Kommentera artikeln

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.