Elitloppet 2018: Andra travaren sedan 1952 som tävlar under schweizisk flagg

106

andra travaren sedan 1952 som tävlar under schweizisk flagg

Uza Josselyn blir den blott andra travaren sedan 1952 som tävlar under schweizisk flagg i Elitloppet. (Fotot är ett montage) Foto av Kanal 75

Schweiz är känt för skidåkning, klockor, ost och choklad. 
Inte så mycket för trav och hästar. 
Sjuåriga stoet Uza Josselyn blir den blott andra travaren sedan 1952 som tävlar under schweizisk flagg i Elitloppet.

Elitloppet kördes för första gången 1952 på Solvalla och var ett internationellt lopp redan från start med utländska hästar, kuskar och tränare.
Efter Uza Josselyn övertygande seger på Vincennes i Paris i helgen är stoet nu klart för Elitloppet. Solvallas sportchef Anders Malmrot bjöd in hästen under lördagseftermiddagen och schweiziska tränarparet René och Barbara Aebischer svarade ja på stående fot.
Uza Josselyn blir en färgklick i årets upplaga av Elitloppet. Det sjuåriga stoet är fött i Danmark och tränas i Schweiz.
Hästens ägare kommer från Schweiz och därmed var saken klar för Solvalla – det blir en schweizisk flagga i en av flaggstängerna den sista söndagen i maj.
Sedan 1952 har många mindre travnationer haft hästar med i Elitloppet. Men hittills bara en häst från alplandet.
Claes Freidenvall är författare till boken Elitloppet – En Dag Om Året! som utkom för ett par år sedan. Den tidigare redaktören på Travronden och numera Sulkysport har koll på elitloppshistorien.
– Ogorek tävlade för Schweiz 1986 men var en fransk häst, berättar Claes Freidenvall.

”Riktigt, riktigt bra”
Franske Ogorek, körd av Michel Roussel och tränad av Jean Lou Peupion, tog sig inte till finalen av Elitloppet 1986 som vanns av norske hästen Rex Rodney. Jean Pachoud från Schweiz ägde.
Storloppspromotorn Klaus Koch var sportchef på Solvalla i många år. Han tror att årets schweiziska inslag inte kommer att skämma ut sig den sista söndagen i maj.
– Hon är riktigt, riktigt bra. Snabb som fan. Det är bara att kolla insatsen i Nationernas Pris förra året och loppet hon gör där som slutade med seger. Det är en riktigt bra inbjudan Solvalla gjort, säger Klaus Koch.
Australien, Nye Zeeland och Argentina är små travnationer som haft hästar med i Elitloppet.
– Chucaro Ahijuna var med 2005 och tävlade för Argentina som nog är det mest udda landet hittills i Elitloppet.Han var ägd i Argentina och var utleasad till USA. Chucaro Ahijuna tävlade under argentinsk flagga, med ägarens goda minne, minns Klaus Koch.
Med 84 dagar kvar till Elitloppet gjorde Solvallas sportchef Anders Malmrot på lördagen klart med fältets andra häst efter Readly Express. Uza Josselyn ägs i Schweiz och ägarpseudonymen är av det svängigare slaget – Ecurie Rythm & Blues.

SPELA V75 & V86 MED OSS!
250.000 i nettovinst för TIPSAREN 2020!
Inbjudan till andelslaget hittar du HÄR:
https://www.atg.se/cigarrmagasinet

Kommentera artikeln

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.