”Elitloppet är sommarens Prix d’Amerique”

25

image-2

Univers de Pan och Philippe Daugeard vann Oslo GP i fjol. På söndagens kan de vinna Elitloppet.Foto av LARS JAKOBSSON

I fjol tackade han nej till Elitloppet.
I år tvekade aldrig Philippe Daugeard när frågan kom.
Univers de Pan är ett starkt fransk kort på Solvalla.
– För mig är Elitloppet sommarens Prix d’Amerique, säger fransmannen.

Philippe Daugeard har ett förflutet som elitcyklist och har bland annat meriter från VM i velodromcykling, men han tävlar också på landsväg för sin klubb UV Neubourg. Nu för tiden är det veteranklassen som gäller och det är en kille som älskar att träna.
När han inte tränar själv så är det hästar som gäller och stjärnan i stallet är sjuårige hingsten Univers de Pan (V75-2).
– Jag är en liten tränare med ett 40-tal hästar. Jag kör i regel mina hästar själv, gör mitt bästa och gläds åt att vinna med de hästar som jag tränar. Som travtränare är jag rätt lugn. Jag vill ha hästar som räcker länge. Jag tränar inte så hårt utan spar dem lite och det bevarar löphuvudet. Man måste vänta tills hästarna är mogna, säger Philippe Daugeard.
I fjol tackade fransmannen nej till en plats i Elitloppet efter segern med Univers de Pan i Finlandia-Ajo. Istället gick ekipaget ut och vann även Oslo Grand Prix.
Men i år var det ingen tvekan när inbjudan kom.
– För mig är Elitloppet sommarens Prix d’Amerique, men också ett lopp som är mycket tufft med två heat samma dag. Förra året tyckte jag att min häst var mer skör och tyckte att det var bättre att vänta.

Visar uppåt-form
Univers de Pan har inte haft samma lycka den här våren som i fjol, men visade senast som trea i Finlandia-Ajo att formen är kraftigt på väg uppåt. Även i starten före var han positiv trea på 1.10,1 över elitloppsdistansen 1 609 meter på banan i Argentan.
– Jag tror han kommer till Solvalla med superform.
Univers de Pan har vunnit 20 lopp på 63 starter och tjänat 13,5 miljoner kronor.
– Vi köpte honom på en liten auktion i Normadie. Redan efter att vi tränat honom en månad märkte jag att det var något speciellt med honom och jag har varit väldigt försiktig med honom. Han var väldigt talangfull och behövde inte lära sig trava, det kunde han från början, berättar Philippe Daugeard.
Hur skulle du beskriva Univers de Pan i dag?
– Det är en häst med mycket hetta i blodet, men ändå en enkel häst att träna och mycket lätt att köra. Han är snabb och lättplacerad.
– Jag känner inte till de skandinaviska hästarna så bra, men av de franska så tror jag att Timoko kommer att höja sig och vara bra. Voltigeur de Myrt var tvåa i Prix d’Amerique och har tävlat bra i Skandinavien. Även min häst har riktigt bra form och han ska definitivt räknas. Man vill alltid vinna…men kommer vi till final så hoppas jag på en plats bland de tre.

SPELA V75 & V86 MED OSS!
250.000 i nettovinst för TIPSAREN 2020!
Inbjudan till andelslaget hittar du HÄR:
https://www.atg.se/cigarrmagasinet

Kommentera artikeln

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.