Elitloppsaktuell trots hjärtproblem!

29

image-4

Mosaique Face kan greja en elitloppsbiljett i lördagens gulddivision på Gävletravet.Foto av LARS JAKOBSSON

Utöver 400 000 kronor till vinnaren står en elitloppsbiljett på spel i H.K.H. Prins Daniels lopp på lördag.
En av aspiranterna på segern är Mosaique Face.
Topphästen är tillbaka på banan efter att ha drabbats av hjärtflimmer.
– Man blir helt chockad när man hör det men det är inte alls så allvarligt som det låter, säger hästens tränare Lutfi Kolgjini.

Det är kunglig glans över Gävletravets tävlingar på lördag. Dessutom är det jackpot på V75-spelet och en eventuell ensam vinnare med alla rätt kan håva in 42 miljoner kronor. Men framför allt väntar travsport i världsklass. I H.K.H. Prins Daniels lopp ska ett högklassigt startfält göra upp över elitloppsdistansen 1 609 meter. Från innerspår startar Mosaique Face. Den sjufaldige miljonären, som vann Svenskt Travderby samt Europaderbyt 2013 och Sweden Cup under fjolårets elitloppshelg, är tillbaka på banan efter att ha drabbats av hjärtflimmer i sin senaste start.
– Han la ner verksamheten redan efter 400 meter och dagen därpå konstaterade veterinären hjärtflimmer. När man hör det hajar man till men det är inte så allvarligt. Det kan komma av att hästen har haft något annat problem, till exempel magproblem, och sedan försvinner det lika fort som det slog till.
– Jag har haft hästar som fått hjärtflimmer två gånger tidigare, däribland Raja Mirchi (elitloppsfinalist förra året reds.anm.). Han kom tillbaka på nolltid och bara levererade efter det, säger Lutfi Kolgjini.

Idealiska förutsättningar
Mosaique Face var kvitt sina bekymmer och friskförklarades av veterinären bara några dagar efter loppet. Sedan dess har han tränat på och Lutfi Kolgjini är nöjd med sin springare.
– Han känns jäkligt fin! Han har gått mycket intervaller och jag har kört 1.17,5 full distans med honom här hemma. Det motsvarar 1.13,5 full väg med jänkarvagn på Jägersro. Han ska vara i bra ordning alltså!
Från innerspår ligger vägen mot ledningen öppen och väl där kan Mosaique Face bli en hård nöt att knäcka för konkurrenterna.
– Utgångsläget är en klar fördel. Startsnabb är han och som jag bedömer det har han mycket goda möjligheter i det här loppet.

Klarar täta starter
Men även om Lutfi Kolgjini lyckas lotsa sin klasshäst först över mållinjen är det inte säkert att han väljer att starta i Elitloppet. Att gå ut i ett så tufft lopp endast åtta dagar senare kan kosta mer än det smakar.
– Grundplanen den senaste tiden har varit att få honom i ordning till Oslo Grand Prix men det är lördagsloppet som helt avgör framtida matchning.
Att Mosaique Face klarar tuffa upplägg har han visat tidigare. I höstas gjorde han en mycket stark insats som tvåa i Mastersfinalen i Köpenhamn blott åtta dagar efter en V75-start.
– Han var grym i Köpenhamn! Han gick i dödens i två varv, krossade Commander Crowe och fick bara stryk med huvud och hals av en smygkörd Ed You, så att han klarar att starta tätt vet vi. Men det viktigaste är att jag får se en jäkligt bra prestation av honom på lördag och som han känns i jobben förväntar jag mig det också.

SPELA V75 & V86 MED OSS!
250.000 i nettovinst för TIPSAREN 2020!
Inbjudan till andelslaget hittar du HÄR:
https://www.atg.se/cigarrmagasinet

1 KOMMENTAR

Kommentera artikeln

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.