En Elitloppskandidat till på V75?

9

image-3

Knows Nothing, med Ulf Ohlsson i sulkyn, har ett perfekt utgångsläge i superloppet i Gävle på lördag. Enligt tränaren Reijo Liljendahl har hästen kvaliteter för att vara med i Elitloppet.Foto av LARS JAKOBSSON

I den stjärnspäckade Gulddivisionen på lördag slåss flera av kanonerna om en plats i Elitloppet.
Knows Nothing gjorde ett topplopp senast och har fått ett perfekt startspår.
– Hästen är i klass med flera av dem som redan är inbjudna till Elitloppet. Han är med och kämpar om segern, säger tränaren Reijo Liljendahl.

Det är bäddat för fartfest i superloppet på Gävletravets snabba tävlingsoval. I ”Vägen till Elitloppet” får vinnaren en biljett till Elitloppet precis som tidigare år. Gävles sportchef Mathias Gustafsson håller årets upplaga av H.K.H. Prins Daniels lopp som den bästa. Maven är redan inbjuden och klar för Elitloppet och visade återigen toppform senast som tvåa i Copenhagen Cup. Hon drog dock en nitlott i spårlottningen med bricka sju bakom startbilen. Oflax i lottningen hade även Panne de Moteur som startar från spår åtta. Fjolårets elitloppstvåa var mycket bra i comebacken där han blev trea efter en tung resa.
Robert Bergh lär vara ute i angeläget ärende och vill visa att Creatines insats i Sverige-debuten var en tillfällighet. Sedan har vi Mosaique Face från innerspår och den norske kanonen Papagayo E. med Björn Goop i sulkyn från spår sex.

”Riktigt bra senast”
En tränare som inte hade svårt att dra på smilbanden när startlistan kom var Reijo Liljendahl. Hans stjärna Knows Nothing fick ett perfekt läge med spår två bakom bilen. Hästen övertygade stort senast då han blev tvåa i guldloppet i Umeå där han drog fram vinnande Nahar till slut.
– Knows Nothing (V75-6) gjorde ett jättebra lopp senast. Han fick inleda i tredjespår i första kurvan och sedan avsluta i tredjespår igen i sista sväng. Det klart att det hade kunnat bli annorlunda om han hade fått gå i ryggen på Nahar. Men det är ett gammalt race som är historia nu. Hästen visade i alla fall att han är riktigt bra, säger Reijo Liljendahl.
– Jag körde ett jobb med honom i torsdags och det kändes väldigt bra. Hästen är pigg och glad. Med två lopp i kroppen nu efter sin vinterträning ska formen vara ytterligare bättre nu. Det är vad jag hoppas och tror.

”Har kvaliteter för att vara med i Elitloppet”
Knows Nothing har gjort fem starter på svensk mark. Efter segern i debuten för Reijo Liljendahl i december förra året höjdes hästen till skyarna. Men sedan blev det lite grus maskineriet innan den femfaldige miljonären på slutet har visat att han hör hemma i eliten.
– Jag har haft höga tankar om den här hästen sedan jag körde honom för första gången. Sedan har vägen inte varit spikrak. Först var han tung att få igång eftersom han hade vilat länge och var i aveln i fjol. Vi startade litegrann i provsyfte och han gick bra i första starten mot klenare motstånd när han vann.
– Men därefter låg han på för mycket i Göteborg och i Malmö var han inte riktigt i form. Så då lät vi honom få träna på under vintern och han var bättre förberedd när han kom ut i våras.
Vill du vara med i Elitloppet om han vinner på lördag?
– Skulle det gå så väl får vi ta en diskussion med ägaren om den saken. Jag tycker att hästen har kvaliteter att vara med i Elitloppet. Han är i klass med flera av de som redan är inbjudna. Men som sagt, blir det så lyckosamt att han vinner får vi ta ställning till hur vi ska göra.
– Elitloppet är väldigt tufft och det krävs både en bra häst och tur med spårlottningen om man ska vinna. Men visst är det kittlande att vara med, säger Reijo Liljendahl.

”Springer under 1.10”

Vad säger du om uppgiften på lördag?
– Det är ett väldigt fint lopp och det är bara att gratulera Gävle och hoppas att det kommer mycket publik. Min häst fick ett kanonspår och är både startsnabb och går bra till slut. Jag tror att man måste gå under 1.10 för att vinna, förutsatt att det är bra väder och banan är snabb. Sedan vet man aldrig hur det blir, titta bara på Finlandia-Ajo där det inte blev något tempo alls och de vann på 1.12,2.
Springer Knows Nothing under 1.10?
– Ja, är det den hästen som jag tror det är så gör han det. Jag tror att han är minst lika bra som senast, kanske ännu bättre. Han är med och kämpar om segern.
Hur blir det med balans och utrustning? Senast gick han barfota runt om för första gången hos dig. Blir det samma igen?
– Ja, som det ser ut med fötterna så blir det barfota runt om igen. Det fick positiv effekt i Umeå och är banan ännu fastare i Gävle så blir han ännu effektivare. Han har en långklivande aktion och trivs bäst på fast och fin bana.
– I övrigt blir det helstängt huvudlag och Spydervagn som vanligt. Sedan kan det bli så att vi tar bort huvudstången nu. Han har varit så bra och sprungit rakare så vi kanske plockar bort den, säger Reijo.

”Shadow Woodland – första barfota runt om”
Solvalla-tränaren har ytterligare tre hästar till start i V75 som kryddas av en jackpot. En ensam vinnare kan ta hem 42 miljoner kronor enbart på sju rätt. Samtliga hästar har fått bra startspår och Reijo avslöjar ett par spännande ändringar.
– Shadow Woodland (V75-1) gick bra senast när han vann lätt och var inte tom i mål. Han har gjort två starter efter vintervilan och har riktigt fin form. Det kan vara så att vi provar barfota runt om för första gången nu. Vi siktar på det om banan är bra. Han har gått barfota fram en gång hos mig men aldrig runt om. Läget är bra och han är en av de som kan vinna loppet.
– Danne Edel (V75-4) var struken i Umeå då han inte var fräsch i halsen. Han svarade fort på behandlingen och har sedan tränat på rätt så bra efteråt. Det är en häst under utveckling och han utvecklades fint under vårkanten. Nu får han gå ut på sin idealdistans men eftersom han är klar för finalen under elitloppshelgen sparar vi barfotabalansen till dess och det blir skor runt om.
– Aristocat Boko (V75-7) tappade lite form till senaste starten i Mantorp och han behövde en liten paus. Nu har han tränat på fint och jag tror att han kommer att göra en bra prestation direkt. Han kommer att tävla barfota runt om och det har han inte gjort på hela vinterhalvåret.

SPELA V75 & V86 MED OSS!
250.000 i nettovinst för TIPSAREN 2020!
Inbjudan till andelslaget hittar du HÄR:
https://www.atg.se/cigarrmagasinet

1 KOMMENTAR

Kommentera artikeln

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.