Elitloppskandidat på Solvalla

201

sanity

Publikfavoriten Sanity är på gång igen.
På torsdagen gick han säsongens första banjobb inne på Solvalla.
– Han känns hur fin som helst. Jag skulle vilja köra åtta varv till, var tränaren Malin Löfgrens spontana kommentar från sulkyn direkt efter jobbet.

Sanity hade ett formidabelt fjolår. 2009 års vinnare av Rixallsvenskan radade upp segrarna och när säsongen rundades av hade han tagit klivet upp i den översta eliten. I sin sista start för året buntade han ihop självaste Maharajah samt elitloppsvinnarna Iceland och Torvald Palema.
Efter en gedigen träningsperiod hemma på Julmyra Gård i Heby nordväst om Uppsala ska han snart inleda en ny tävlingssäsong, som av onsdagens träningsjobb på Solvalla att döma kommer bli framgångsrik. ”Svante”, som han kallas i stallet, såg dunderfin ut och avverkade 1 600 meter på kilometertiden 1.15.
– Jag är super-, supernöjd med jobbet och fick precis det besked jag ville ha. Han känns betydligt mer laddad och spänstigare inför årsdebuten nu jämfört med vad han gjorde i fjol. Förut har han behövt ett par lopp för att han ska få den där rätta spänsten men nu känns han hur pigg som helst.
När gör han årsdebut?
– Det är inte helt säker men det lutar åt ett lopp 26 mars på Mantorp.
Tror du att han kan utvecklas ytterligare ett snäpp i år?
– Jag hoppas att det finns utveckling kvar i honom med tanke på hur han gick i slutet av fjolåret och hur han kändes och tog de loppen. Trots de prestationer han gjorde gick han konstigt nog i mål med krafter kvar. Det gör att det känns som att det finns lite mer att ta av.
Hur ser planen för säsongen ut?
– Vi tar ett lopp i taget och han får bestämma själv precis som han har gjort tidigare år. Jag har aldrig lagt upp några långtgående planer utan han har alltid fått lägga ribban själv efter varje lopp. Men han ska ut på V75 så småningom och eventuellt någon delfinal i Olympiatravet.
Elitloppet?
– Jag sticker inte under stolen med att vi lägger all matchning på att han ska vara som allra, allra bäst den helgen. Sedan är det klart att från de loppen han gjorde i höstas, när det började pratas om Elitloppet, till att verkligen vara med i Elitloppet är steget väldigt långt. Jag tycker att han har en hel del till att bevisa, men samtidigt känner jag att jag har en häst som fortfarande utvecklas och det känns inte som en omöjlighet att han kan vara med sista helgen i maj.
Nog om Sanity. 21 februari fick du en ny favoritkille. Hur går mammarollen ihop med tränarrollen?
– Det är tack vare syrran (Moa) som det fungerar så bra. Utan henne finns det inte en chans i världen att jag skulle fixa det. Nu kan vi turas om lite så att hon passar Charlie när jag är ute och kör och när jag är med honom är hon i stallet.
Vad tycker Charlie om de fyrbenta krabaterna som gör anspråk på morsans tid?
– Han lägger sig mest och sover när vi kommer till stallet och är ganska ointresserad än så länge. Men han har hunnit med en hel del stallbesök. Han var på ”Valla” första gången när han var fyra dagar och kollade in V75-finalerna. Det ska börjas i tid, avslutar Löfgren med ett skratt.

Ola Johansson

SPELA V75 & V86 MED OSS!
250.000 i nettovinst för TIPSAREN 2020!
Inbjudan till andelslaget hittar du HÄR:
https://www.atg.se/cigarrmagasinet

Kommentera artikeln

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.