Elitloppsoptimism i det stängda Finland

28

Elitloppsoptimism i det stängda Finland

Två finska hästar har bjudits in till Elitloppet vilket höjt travtemperaturen i landet där tävlingsstopp råder sedan i mars.
– Finland har ju aldrig vunnit Elitloppet och nu ser det ut som om vi kanske har den bästa chansen någonsin att ta hem segern, säger Miika Lähdeniemi, sportchef på Vermo-banan i Helsingfors.

Travsporten i Norge, Danmark och Italien har öppnat igen sedan stängningen på grund av corona-pandemin i mars.
I Finland är det fortfarande stopp för alla travtävlingar.
Där har regeringen infört betydligt hårdare restriktioner än i Sverige med anledning av coronaviruset.
I veckan väntas dock den finska regeringen komma med nya bud och travsporten har så smått börjat hoppas på lättnader från 15 maj.
Miika Lähdeniemi är sportchef på huvudstadsbanan Vermo.
– Kanske kommer det att gå att tävla utan publik som i Sverige från mitten av maj. Suomen Hippos – travets centralorganisation – har ansökt om att kunna börja tävla igen i travet. Vi hoppas att begränsningarna utökas till betydligt flera än tio personer som är gränsen för sammankomster nu i Finland, säger Miika Lähdeniemi.
Finlands motsvarighet till Elitloppet är Finlandia-Ajo. Ett lopp som skjutits upp i corona-tider och inte ska köras i maj på Vermo.
Miika Lähdeniemi gläds i stället åt att Elitloppet blir av och att två finska hästar bjudits in till loppet på Solvalla.
Elian Web, tränad av Katja Mellko, och Pia Huusaris Chief Orlando är finska representanter.
– Det är inte alltid vi har finska hästar med i Elitloppet och nu är två riktigt bra inbjudna. Så det är mycket roligt. Finland har ju aldrig vunnit Elitloppet som nation – men nu kanske det är dags. Åtminstone har vi kanske den bästa chansen någonsin att vinna, säger sportchefen i Helsingfors.

Tragikomiskt om Elitloppet
Miika Lähdeniemi är 38 år och har sett tio eller elva elitlopp på plats i Stockholm.
– Det brukar ju vara så mycket folk. Nu blir det ett lopp utan publik. Det är nästan tragikomiskt att vi inte kan vara där och heja på de finska hästarna när vi äntligen har hästar som har bra chans att vinna igen. Brad de Veluwe är en av dem som haft chans på senare år,  han var med i finalen Nahar vann för sju år sedan, säger Miika Lähdeniemi.
Den första upplagan av Elitloppet kördes 1952. Sverige och Frankrike har vunnit loppet 24 gånger var. Finland har aldrig vunnit världens största sprinterlopp som nation.

Föregående artikelInför V86: ”De som svarar kommer nog inte i mål”
Nästa artikelVi har 15 UNIKA andelar till V86 ikväll!

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.