En annan Djuse presenterar sig

60

image-12

Ung, framåt och på jakt efter första V75-segern som tränare.
Ska Martin P Djuse bli mannen som fixar miljonutdelning på lördag?
– Det är i alla fall på tiden att vara med där framme och hugga på V75, säger hemmatränaren inför Bergsåkers jackpotförstärkta omgång.

Två hästar till start inom V75 på hemmaplan.
Att 23-årige Martin P Djuse ser fram emot lördagen är inte konstigt.
– Det är en stor dag för oss. De här V75-dagarna på hemmaplan är alltid något extra och jag är glad att vi fått med ett par hästar den här gången.
Och förhoppningsvis blir utdelningen bättre än förra gången stallet hade två hästar med på V75-spelet, i december i fjol, bara en dryg vecka efter att Martin P Djuse blivit professionell tränare.
– Det hade vi laddat för, men tyvärr gick det inte bra alls. Eldfaksen galopperade bort en fin slant och Västerbo Collect hade inte sin bästa dag, minns Djuse som snart kan se tillbaka på sin första hela säsong som egen tränare.
En säsong som ännu så länge inbringat 15 segrar och 928 150 kronor på 199 starter.
Något han inte låter speciellt tillfreds med.
– Det har väl gått hyggligt, på sin höjd. Det har blivit alldeles för lite segrar, det kan man se på statistiken. Vi har betydligt fler andra- och tredjepris, den ”lutningen” är jag inte glad över.
Vad beror det på?
– Jag vet inte. Kanske är man för dålig? Jag har höga krav på mig själv hela tiden och är väldigt sällan nöjd. Segerprocenten är för låg, om det beror på att jag gör något fel eller inte har tillräckligt bra hästar just nu är svårt att säga. Men jag försöker utveckla mig själv hela tiden, säger Martin vars efternamn i travkretsar i dag för många är mer förknippat med hans tre år äldre bror Mattias.
Framröstad till ”Årets komet” i hela landet 2013 tog denne ut A-tränarlicens bara fyra dagar efter sin lillebror och har onekligen haft den starkare debutsäsongen med 2,6 miljoner kronor och V75-seger på kontot.
– Det har gått mycket bättre för honom och det är väl inget att säga om det. Han har haft ett större stall som snurrat på bättre.
Känns det som att du hamnat i skuggan av storebror?
– Nej, det tycker jag inte. Det är i alla fall inget jag tänker på. Jag fokuserar på mitt och tycker att det är roligt när det går bra för Mattias. Att man är lillebror får man ju leva med, det är inget jag går och är butter över.
Ni bor långt ifrån varandra, hur ofta har ni kontakt?
– Vi pratas vid ett par-tre gånger i veckan och bollar lite idéer. Det är skönt att ha någon att prata med som är i ungefär samma sits, det ger en trygghet.

”Mycket spänstigare och piggare”
Något som Martin P Djuse däremot slog sin bror på fingrarna med var att bli först att vinna på V75 då han 3 november 2012 lotsade in Robert Bergh-tränade Udo´s Oiler i Stig H Akademiens lopp för lärlingar.
En seger han fortfarande räknar som karriärens största, men som kanske kan toppas på lördagen om han lyckas sätta dit någon av sina två potentiella storskrällar.
– Hur långt det räcker är svårt att säga, men båda hästarna är i alla fall preparerade för att göra förbättrade insatser, så mycket kan jag säga.
Först ut är veteranen Wariner (V75-1) som vann V75 i januari 2013, men sedan var borta från tävlingsbanan i över två år innan han återkom i sin nya regi i somras.
– Hästen har alltid stått på gården i Kovland där jag tränar mina hästar och haft alla möjliga problem. Det var i våras någon gång som han var redo att börja tränas ordentligt som jag fick hand om honom. Efter de två loppen i somras fick han känning i ett ben, men som tur var upptäckte vi det i tid.
För en dryg vecka sedan var det dags för ny comeback vilket slutade i en sjätteplats i ett ”vanligt” lopp.
– Han var seg i benen då, precis som förväntat. Men efteråt har han varit mycket spänstigare och piggare så jag är säker på att han kommer att vara betydligt bättre på lördag.
Lika bra som då han var som bäst?
– Nej, det är svårt att tro att han ska komma tillbaka till den nivån, dessutom behöver han nog något lopp till för att vara på topp. Men jag kommer i alla fall att byta från öppet till halvstängt huvudlag vilket gav stor effekt i andra starten i somras.
Kan du köra om ledningen från springspår?
– Senast hamnade vi utvändigt om ledaren från samma läge. Jag tror att han ska öppna bättre nu, men han är stor och lite klumpig att vända med så det är ändå långsökt. Hur som helst är jag nöjd om vi kan hitta rygg på någon bra konkurrent, det känns som att han behöver få en smygresa i den här omgivningen.

Kör på chans
En smygresa var precis vad Titan Arrow (V75-5) bjöds i sin V75-debut på Skellefteåtravet för en knapp månad sedan. En debut som slutade i ett femtepris.
– Tyvärr kom luckan väldigt sent. Han sköt till rejält och hade gott om krafter kvar. Även om det inte var det tuffaste V75-lopp som körts så var det ett bra kvitto på att han kan hävda sig även på lördagar. Efter det loppet har vi haft den här uppgiften i sikte.
Ska formen vara lika bra nu?
– Ja, eller snarare lite bättre. Jag körde ett tuffare jobb med honom för en timme sedan och tycker faktiskt att han kändes bättre än inför Skellefteå. Men det är heller ingen häst som lär runda konkurrenterna i spåren så jag måste nog köra lite på chans.
Finns det några utrustningsändringar att göra som kan förbättra honom ytterligare?
– Nej. Vi kör barfota bak nu, så gick han inte i senaste starten då han mest skulle få en preparering inför det här, men i starterna innan. Sedan fortsätter vi med öppet huvudlag. Han är lite för stressad på väg upp till bilen för att jag ska våga prova något annat. Hästen måste coola ner sig lite innan vi dra i den växeln.
Båda hästarna ser ut att tillhöra de minst betrodda i sina lopp, vem tror du själv har störst möjlighet att överraska?
– Även om de är fint i ordning så inser jag att det ska väldigt mycket till för att någon ska räcka till seger. Men vi har inte haft något vidare flyt på V75 tidigare så förhoppningsvis vänder det så att vi åtminstone kan kriga om en plats på pallen. Wariner är uppe i en tuff klass så jag får svara Titan Arrow, säger Martin P Djuse.

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.