En av landets formstarkaste hästar

139

en av landets formstarkaste hästar

En nygammal proffstränare med en av landets formstarkaste hästar.
På lördag kan Lars Brindeborg och Västerboonthenews nå sin största framgång tillsammans.
– Vi har hittat harmoni, både jag och hästarna, berättar 52-åringen som går mot en ny vår i karriären.

Det är snart två månader sedan Lars Brindeborg blev professionell travtränare.
Igen.
Förra gången var 1998 och bara ett år senare kvalade han in Space Time till Svenskt Travderby.
I finalen blev ekipaget utan pengar i upplagan som vanns av Victory Tilly före Gidde Palema – vilka kom att utvecklas till två av Sveriges bästa travare genom tiderna med bland annat varsin elitloppsseger.
Space Time fick istället avsluta karriären som femåring och för hans tränare blev derbyfinalen den största framgången innan proffslicensen lämnades in 2007.
Men Brindeborg lämnade aldrig travsporten. Istället har han verkat i skymundan på Halmstadtravet och dess framgångsrika tränararmada.
– Jag har varit runt och hjälpt till hos flera av tränarna här nere, bland annat Peter Untersteiner och Dan Widegren. Kört jobb och skott hästar.
Sedan 1 september tillhör Brindeborg själv åter denna skara.
Efter att ha ansvarat för en handfull hästar under Patrik Södervalls flagg i två år står han nu som tränare även på pappret.
– Det är ju jag som har tränat hästarna och gjort allt jobb så när jag fick möjligheten att flytta till en ny gård kändes det naturligt att ta ut tränarlicensen igen. Och här trivs vi väldigt bra, säger Brindeborg som har sju hästar i sin vård.
– Det passar mig för tillfället. Jag har faktiskt haft förfrågningar om att ta in nya, men tackat nej. Men det är eftersom jag sköter allting själv, på sikt är jag inte främmande för att utöka lite grann.

Springer på morötter
Kronhults Gård i Getinge beskriver sig själva som ”HästHotell” och har nu fått sin första permanenta tränare.
– Det är en rehab-gård som är fantastiskt välskött och väldigt populär. De flesta tränarna i södra Sverige skickar sina hästar hit när de fått gaffelbandsskador, men det finns också friska hästar som bara behöver ett break i vardagen. Man kan kalla det för ett häst-spa. Det gör att det finns utmärkta möjligheter till alternativträning.
Det är något som stallets fanbärare Västerboonthenews verkar gilla.
Nioåringen har startat tre gånger sedan flytten och tycks ha funnit sitt livs form.
I SM på Åby utmanade han självaste Readly Express till mållinjen på en av de snabbaste tider som travats över lång distans i Sverige överhuvudtaget.
– Han trivs väldigt fint och det gör jag också. Det är torra fina hagar, dessutom har han fått börja träna i vattenmaskinen och tycker det är jättekul.
Hur fungerar vattenmaskinen?
– Det är ett rullband med väggar runt om, så fyller man på med vatten. Han brukar ha runt 40 centimeter. Så får hästen kliva på där, det blir ett annat sätt att arbeta jämfört med att trava. Han går minst två gånger i veckan.
Är det därför han är så bra just nu?
– Det har säkert gjort sitt till, men jag tycker att hästen haft stigande form en längre tid. Han är fortfarande ung i sinnet och i kroppen så jag tror faktiskt att han kan bli ännu bättre nästa år.
Vad får dig att tro att han kan utvecklas som tioåring?
– Därför att han är den typen av häst. Hittills har han alltid höjt sig i takt med att motståndet blivit tuffare. Han är väldigt genomtränad så det viktigaste är att han har kvar glädjen, och det har han. Tar man hand om honom på rätt sätt så är han alltid glad. Kommer jag till hagen med morötter så kommer han som ett skott. Överhuvudtaget får han väldigt mycket morötter, jag skulle vilja säga att han springer på det.

Ratad av tre kuskar
Andraplatsen i SM var värd en kvarts miljon kronor och kan numera sorteras in som den största framgång i karriären, både för häst och tränare.
Seger i C.L.Müllers Memorial på Jägersro på lördag belönas med 400 000 kronor och den här gången ser Västerboonthenews ut att bli betydligt mer betrodd.
– Det borde han väl bli. Men själv är jag glad när han blir bortglömd, som han brukar vara. Vi tycker om att slå ur underläge.
Hur ser du på lördagens uppgift?
– Jag tycker inte att han ska vara favorit och hoppas att han slipper det. Han möter kanonhästar som varit med i de allra största loppen, som Prix d’Amerique. Men det är klart att jag hoppas att han ska kunna hävda sig. Det finns i alla fall inget i träningen som tyder på att han skulle vara på väg ner i form.
Senast tog ni ledningen och släppte, är det samma taktik som gäller här?
– Det kan jag inte svara på. Det enda jag önskar är att kusken försöker utnyttja hans startsnabbhet, så att han slipper hamna i tredjespår eller utvändigt om ledaren. Får han springa på innerspår så tål han hårt tempo även över den här distansen.
Kusken ja, det är Stefan Söderkvist som kör för första gången, hur kommer det sig?
– Därför att kuskarna alltid väljer bort honom. Jag hade satt upp Johnny Takter, Örjan Kihlström och Christoffer Eriksson i den ordningen. Men de valde andra hästar i loppet. Stefan var fjärdevalet, men han har kört åt mig förut och gör alltid ett bra jobb.
Då får han visa kuskarna som valde bort honom att de gjorde fel…?
– Jag hoppas det. Men jag tänker inte så, att han ska vinna. Jag tänker alltid långsiktigt. Skulle han vinna så kommer inte vara beredd på det, säger Lars Brindeborg.

Föregående artikelWangle: ”Vad var det för prestationer?”
Nästa artikelBerg: ”Han har bra chans på en ny seger”

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.