En favorit i repris för Jimmy Takter?

59

Jimmy Takter kommer från USA med en häst till årets elitloppshelg.

Jimmy William ska göra det Pinkman gjorde i fjol – vinna Fyraåringseliten på söndagen.

Vad kan egentligen gå fel när mamma Solveig, pappa Bo William, fru Christina och brodern Johnny alla är med på ett hörn?

Nordamerikas ledande travtränare Jimmy Takter tror på bra segerchans i Fyraåringseliten (V75-7) på söndagen.

Catchdrivern Yannick Gingras satt bakom Jimmy Takters Pinkman i fjol i Fyraåringseliten med känt resultat.

Tanken var att man skulle återvända till Sverige i år med hästen för att vara med i Elitloppet.

Men så blev det inte. Pinkman har inte kommit igång i år och årsdebuten sker någon gång i sommar.

– Jag hade hoppats på Pinkman till Elitloppet men tyvärr fick jag inte ordning på hans hals till det här loppet. Vi får sikta in oss på nästa år på Solvalla. Jag tror att jag kan ha en häst som når finalen i alla fall, säger Jimmy Takter från sin gård i New Jersey på måndagen.

Under tisdagen flög han över till Sverige för att fira sin pappa Bo William Takter som fyllde 80 år på söndagen.

– Jag ska besöka Malmö för ett birthday party på onsdag. Jag hade inte möjlighet att vara med då han fyllde på grund av tävlingsschemat här men nu ska vi umgås i några dagar innan tävlingarna på Solvalla,

Pappan räknas som en av travsportens riktigt stora namn i Sverige. Jimmy blev det i Nordamerika där han tagit hem titeln årets tränare i sulkysporten ett flertal gånger.

En mix av namnen

Slår man ihop namnen blir det alltså Jimmy William – en fyraårig hingst efter Cantab Hall och superstoet Solveig som bara lämnar mångmiljonärer och världsrekordtravare.

Solveig har i sin tur fått namn av Jimmy Takters mamma som nu ska ställa i ordning för kalas i Malmö.

Solveig – stoet – är mamma till stjärnor som Uncle Lasse, Solvato, Dontyouforgetit, Shake It Cerry och denne Jimmy William som blir en av de mera betrodda hästarna i en mycket stark upplaga av Fyraåringseliten på söndagen.

Ett lopp som körs som avslutande avdelning på V75.

Johnny Takter sitter upp bakom Jimmy William som fick ett fjärdespår bakom bilen.

– Han är rätt så allround. Du kan göra vad vill med honom som kusk, löpningar har nästan ingen betydelse. Hästen är rätt så okomplicerad och jag tror att han är rätt så gångbar i det här loppet, säger Jimmy Takter.

”En helt annan häst”

Travaren Jimmy William ägs av svenskarna Göran Anderberg, Göran Falk och Christina Takter. Hästen lovade en hel del som treåring men det är först den här säsongen han kommit igång på allvar.

Enligt tränaren har hingsten höjt sig rejält i årets starter som slutat med fyra segrar på fem försök.

– Han hade inte kroppen med sig som yngre. Det är en mycket stor häst som var väldigt omogen men som höjt sig väldigt mycket på slutet. De sista sex-sju månaderna har han blivit en helt annan häst. Jag känner igen de amerikanska hästarna i loppet på söndag. Love Matters tränade jag ju själv förra året och den Stefan Melander har (Milligan’s School) har jag sett under säsongen. Bra hästar allihopa men det ser ut som en rätt bra chans för oss faktiskt.

Kan slå löpningsrekordet

I fjol satte Pinkman löpningsrekord i Fyraåringseliten, 1.09,9. Som det låter är det en tid Takters nya häst ska kunna underskrida.

– Solvalla har en väldigt snabb bana, framför allt den helgen. Jag tror säkert att Jimmy William kan gå en 09,5-tid på söndag om allt är okej.

Den fyraårige hingsten var en av sju hästar som flögs över från New York till Göteborg. Planet landade på Landvetter i Göteborg på tisdagsmorgonen och enligt skötaren Mattias Melander tog hästen resan mycket bra.

Läs mer om trav hos Trav 365 på Aftonbladet

SPELA V75 & V86 MED OSS!
SPELGUIDEN AB som har levererat grymma tips till Spelbutiker i över 30 år
samt innehavaren av VINSTREKORDET på V86 (22,6 miljoner):
https://www.atg.se/cigarrmagasinet
Föregående artikel”Han har tränat otroligt starkt”
Nästa artikelSvanstedt: ”Det är väldigt svårbedömt”