Svanstedt: ”Det är väldigt svårbedömt”

67

På söndag jagar Åke Svanstedt tillsammans med Resolve sin tredje fullträff i Elitloppet.

Det är inte heller den enda topphäst han har tagit med sig från USA.

Den utvandrade travtränaren selar ut flera spännande hästar under helgens travfest på Solvalla.

– Han avslutade otroligt bra, säger Svanstedt om Jatos senast start som finns på startlinjen i lördagens Sweden Cup.

Vid sidan av USA:s bästa äldre travare, fjolårets elitloppstvåa Resolve, är det egenägda stoet Non Stick (V75-6) som sticker ut i den kvartett som Åke Svanstedt lastade på det specialchartrade flygplanet från New York till Göteborg. Hon gick obesegrad genom tvååringssäsongen och vann i fjol, som treåring, 6 av 12 lopp. På meritlistan finns finalssegrar i New York Sire Stakes och Empire Breeders Classic. Vinstkontot uppgår till saftiga 5,1 miljoner kronor.

– Hon har gjort det jättebra, men hon har inte gått så snabba tider eftersom hon mest har tävlar på 800-metersbanor, berättar Åke Svanstedt.

Non Sticks rekord 1.10,6 är ändå det näst bästa bland deltagarna i söndagens Fyraåringselit för ston. Vad man snarare ställer sig undrande till är varför hästen gick i mål som oplacerad på långsamma 1.14,0 i årsdebuten för ett par veckor sedan.

– Det är lite missvisande. Det var en catchdriver som körde och han satt sist hela loppet utan att göra en ansats att köra. Jag vet inte varför. Hästen var inte dålig på något sätt, det var en ointresserad kusk bara.

Spårtombolan tilldelade Non Stick ett närmast perfekt tredjespår bakom startbilens vingar så förutsättningar för att sätta sina kullsystrar på plats har hon. Att hon kommer att slippa skor på hovarna är ytterligare en plusfaktor.

– Hon brukar vara rätt kvick från början så vi har ett bra läge. Hon har jättebra löphuvud och bra styrka. Det är svårt att veta hur hon står sig mot dem hon möter nu men jag tycker att hon är en rätt så bra häst.

Distansen ett plus

Fyraårige Tech Titan (V4-1) har gjort långresan till Sverige för att gå ut i ett fyraåringslopp under elitloppssöndagen. Att han lottades till bakspår kan passa bra med tanke på att han efter seger i debuten för Åke Svanstedt har snubblat sig i galopp bakom startbilen.

– Han är stark och rejäl så min känsla är att 2 100 meter kommer att passa honom bra.

Nyförvärv med bra fart

En av lördagens höjdare på Solvalla är Sweden Cup, även kallat Lilla Elitloppet eftersom det likt söndagens huvudnummer avgörs i försök och final samma dag. I det andra försöket startar femåringen Jato från innerspår och han gav ett mycket bra intryck när han för tre veckor sedan debuterade för Åke Svanstedt. Från jumboposition flög han fram till tredjeplatsen.

– Han avslutade otroligt bra! berömmer Svanstedt.

– Han har också tävlat mest på korta banor och inte gått så snabba tider, men han är en jättefin löphäst som har visat bra fart och verkar ha bra löpskalle. Han har känts fin i träningen efter senast så jag hoppas att han har bra form.

Innerspåret?

– Jag vet inte hur snabb han är. Senaste loppet är enda gången jag har kört honom och då provade jag inte att köra något från start. Men vi borde i alla fall få en bra position från innerspår.

Hur tror du att han hävdar sig i Sweden Cup-konkurrensen?

– Det är väldigt svårbedömt men han visade i alla fall bra fart senast när han gick 1.06 sista 400…

Läs mer om trav hos Trav 365 på Aftonbladet