En kvinnlig Joker i Elitloppet 2015!

105

image-2

Jennifer Tillman, 31, är van att ta plats i den mansdominerade travsporten.
På söndag är hon med i Elitloppet bakom Royal Fighter – som den blott tredje kvinnliga kusken i loppets 64-åriga historia.

I förra veckan blev Jennifer Tillman Sveriges genom tiderna snabbaste kvinnliga travkusk när hon dundrade runt Solvallas oval tillsamman med sjuårige Royal Fighter på hypersnabba 1.09,8 över 1 640 meter.
En av de snabbaste tiderna i världen i år på tusenmetersbana.
Per K Eriksson på Mantorptravet tränar den sjuårige hingsten som seglat upp som en liten joker i Elitloppet på söndag.
I spårlottningen drog Jennifer Tillman och Royal Fighter en nitlott – spår sex i det första försöksloppet, tillika V75-2 på söndag.
– Det är klart att det sett mycket bättre ut med något av de innersta spåren. Nu får jag klura på taktiken en extra vända. Jag vet ju att han kan öppna väldigt bra där utifrån, men ledningen är inget måste, säger Jennifer Tillman.

Kör in miljoner
Både häst och kusk är gröna i de riktigt stora sammanhangen. Någon förskräckt nybörjare är Jennifer Tillman emellertid inte. Visserligen utsågs hon till Årets komet i travsporten i Sverige så sent som 2009 – men därefter har det klättrats i ligorna.
En titt i statistiken visar att hon kört in mellan fyra och fem miljoner kronor varje år de senaste åren. 31-åringen från Bollnäs är ofta med i V75.
Men Elitloppet är något helt annat.
– Det är ett av de största loppen i världen och det är klart att jag drömt om att vara med där. Att bara vara med på söndag är utan tvekan det största jag upplevt i karriären. Hemma i Bollnäs pratas det. Både mamma och pappa grät när de fick veta att jag skulle vara med i Elitloppet. De är sjukt glada över det här – de är lika glada som jag är!

Tredje kvinnan i historien
Jennifer Tillman är något så ovanligt som en kvinnlig kusk på toppnivå. Nu har hon tagit sig så högt som det bara går i Sverige med sin medverkan i Elitloppet.
1966 blev ryskan Maria Burdova första kvinnliga kusk i Elitloppet bakom Apex Hanover. Helen A Johansson körde Ina Scot i Elitloppet 1994 och1995.
– Jag hade i bakhuvudet att Helen A nog varit med i Elitloppet. Ryskan däremot visste jag ingenting om. Nu har jag bättre koll och vet att jag är tredje tjej som är med. Jag kan tycka att det är jättetråkigt att det inte är fler tjejer som provat eller fått chansen. Samtidigt får jag lov att vara stolt och glad över att just jag har lyckats.
Jennifer Tillman skulle fylla elva år 1995 när Helen A Johansson vann Prix d’Amerique med Ina Scot. En stor svensk seger på fler än ett sätt enligt Tillman.
– Helen A visade att det gick att vinna över gubbarna och killarna. Egentligen ska det inte vara någon skillnad om du är tjej eller kille eftersom vi i grunden tävlar på samma villkor.
Men tyvärr är det ju inte på samma villkor – och det är där Helen A sporrat mig. Man har hela tiden liksom vetat att det går.
På söndag kan det vara dags för en ny chock i travvärlden. Hur resonerar du?
– Royal Fighter är väldigt grön i sammanhanget men jag har absolut inte gett upp. Så bra och duktig som han var senast – det ska bara inte gå! Målet är först och främst att ta oss till final och vara bland de fyra första i vårt lopp. Det känns som att han är under kraftig utveckling fortfarande. Jag har stort förtroende för Pelle och Tina som jag vet lägger ner jättemycket tid nu för att få hästen i bästa skick till Elitloppet.
Sedan är det upp till dig och hästen. Om dig som kusk brukar sägas att du är en hårding som inte ger konkurrenterna onödiga fördelar.
– Jo, men så är det. Är det tävling så är det tävling. Den här sporten kan vara ganska tuff och det har gett mig skinn på näsan.

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.