En ny Travkung i Elitloppet!

42

nuncio elitloppet 2016

Hemmafavoriten Nuncio sluggade hem Elitloppet inför ett kokande Solvalla.
– Hela hästen är en saga som jag inte kan förstå, sade tränaren Stefan Melander som överlät tömmarna till Örjan Kihlström och fick se sin guldklimp ta hem snabbaste elitloppsfinalen genom tiderna.

Sällan har en elitloppsvinnare varit så populär.
När Nuncio kopplade grepp på ledande Un Mec d’Heripre höjdes sorlet i den stora publiken på Solvalla till ett avgrundsvrål.
Plötsligt var alla förväntningar uppfyllda och hästen som spåtts bli världens nya sprinterkung framme vid sitt mål.
– Det var väldigt stort bara att få chansen att köra en sådan häst. Väldigt många hoppades att han skulle vinna, kul att vi inte gjorde folk besvikna, sade Örjan Kihlström som i förra veckan fick den oväntade frågan av tränaren, ägaren och kusken Stefan Melander.
Frågan om han ville köra förhandsfavoriten i Elitloppet, hästen som i fjol svarade för elitloppshistoriens kanske största hjälteinsats då han trots konstant tredjespår slutade trea.
Kihlström valde att köra ett spår närmare sargen, men såg till att Nuncio inte skulle få någon draghjälp.
– Det var plan A att ligga utvändigt om ledaren. Mitt intryck var att hästen fungerar bäst då han får springa själv. Jag fick den känslan bekräftad i försöket. Han gjorde ett otroligt lopp i finalen i fjol och jag hoppades att han skulle göra det igen. Det gjorde han, förklarade Örjan Kihlström som två timmar tidigare fått se sig besegrad av franske Un Mec d’Heripre efter att ha ryggat denne och aldrig kommit förbi.

Vågade inte ta fram kameran
För när de två fick gå i närkamp visade Nuncio tydligt vem som var bäst.
– Det kändes bra i utgången av sista sväng, även om ingenting var givet. Men sista biten visade han att han en av världens bästa hästar. Han har allt, framförallt en sådan motor och sådan inställning. Många hästar kan springa fort en liten bit, Nuncio kan både springa fort och länge, berättade Kihlström vars till synes inbyggda klocka nu gav honom tredje elitloppssegern och den andra i rad.
1.09,6 på kilometern var precis tillräckligt fort för att knäcka ledaren och samtidigt spara krafter att avfärda ursinnigt spurtande Resolve som tassat med i tredje par utvändigt.
Och tillräckligt för en segertid på 1.09,2, den snabbaste i en elitloppsfinal.
– Jag visste att han skulle vara betydligt vassare i andra heatet, men jag trodde aldrig att han skulle vinna från dödens. Varje år som jag inte kört själv så har jag fotat det här loppet, men i år var jag för feg för att ställa mig på mållinjen, förklarade Stefan Melander, en gång fotograf till yrket, som istället smög iväg till bortre långsidan för att se finalen i sin ensamhet.

Sov hela dagen
Finalen som gjorde att hästen han ropade in för en spottstyver på auktion som ettåring i USA nu definitivt kan titulera sig världens sprinterkung.
– Hela hästen är en saga som jag inte kan förstå, och det kan ingen annan heller. Jag vill tacka Jim Oscarsson och Jimmy Takter som tränade honom i USA. Cattis och alla som jobbar hos oss.
Cattis är sambon och Nuncios skötare Catarina Lundström som hoppade och tjöt av glädje när hon insåg vad som hänt.
– Det är helt fantastiskt, jag har inga ord för hästen. Han är så intelligent och så cool, har stått och sovit i boxen hela dagen. Det enda som fattas honom är att han inte kan prata. Men han vet att han är bäst.
Efter Elitloppet 2016 vet hela travvärlden vem som är bäst.
Han är fem år och bor i Enköping. Han heter Nuncio.

SPELA V75 & V86 MED OSS!
250.000 i nettovinst för TIPSAREN 2020!
Inbjudan till andelslaget hittar du HÄR:
https://www.atg.se/cigarrmagasinet

Kommentera artikeln

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.