En stor applåd för Kusk-Siv från Vännäs!!

119

kusk-siv

– Jag hade motorcykelhjälm på mig och såg väl inte för vacker ut! säger Siv Larsson, 14 år på bilden från 1964 då hon körde Permin till seger på Umåker. Bilden är ett montage. Foto av MIKAEL WIKNER

En ung flicka slank igenom kontrollerna på travbanan i Umeå 1964 och fick köra lopp.
Siv Larsson var bara 14 år och tog en säker seger med familjens arbetshäst Permin.
Hon är den yngsta, kända vinnarkusken i Sverige genom tiderna i ett totolopp.
– Förr var det inte lika noga. Det var pappa som satte upp mig som kusk och ingen tänkte väl på att jag inte var 18, säger Siv.

51 år har snart gått sedan den där septemberdagen 1964 på Umåker då Siv Larsson körde sitt första travlopp och vann.
Det har varit år fyllda av hästar för Siv som fortsatte på den inslagna vägen som travamatör med licens knuten till veckans V75-bana Umåker.
I dag lever hon med sin sambo Tommy i Harrseleforsen i Vännäs i Västerbotten på en gård som domineras av hagar och hästar och ett stall inrymt i en ladugårdsbyggnad.
Själva boningshuset är rött med vita knutar och flera av väggarna invändigt pryds av tavlor på – just det – hästar.
– Det är som ett gift med hästarna, man får ständiga återfall. Nu när jag blivit pensionär finns det ännu mera tid över. Jag tycker att det är lika kul fortfarande och fullärd blir man ju aldrig på det här, säger Siv Larsson glatt.
Siv sköter det mesta med träningen av hästarna – sambon Tommy assisterar gärna. Det är också han som står för skötseln av gården och det tunga arbetet med hagar och annat som behöver göras.
Den här soliga dagen i slutet av april har det tinat så pass i markerna att det blivit dags för dikesförbättringar.
– Jag har lite värk och så. Och jag kan säga att utan Tommy skulle det då inte finnas några hästar här på gården, säger Siv och tittar ut genom köksfönstret på ”gårdskarlen” där ute och går sedan och ställer sig på förstubron och ropar in honom för lite fika.

Rodney Express stjärnan
Siv har tränat många hästar under åren som amatör. 1976 föddes hennes riktigt stora stjärna Rodney Express. En egen produkt av Siv som även ägde mamman till hästen som vann 44 lopp på 185 starter och tjänade 598 000 kronor.
Rodney Express segrade i både guld-, silver- och bronsdivisionen i rikstoton.
– 103 gånger var han bland de tre första också och pengarna han tjänade var i början av 1980-talet ska man tänka på. Nog var det ett ganska hyfsat resultat?

Klippböcker med minnen
Siv, som hette Landström under Rodney Express- tiden, tränade stjärnan själv. Mats Rånlund i Boden och Gunnar Nordin på Solvalla managerade i korta perioder.
Hon visar i några klippböcker där hon samlat minnen om sina hästar. De flesta av klippen och bilderna handlar förstås om denne Rodney Express .
Hästen är borta sedan många år men Siv talar om honom som i högsta grad levande, bortskämd och gnäggande efter äpplen i någon av hagarna utanför.
Travpubliken i norr minns en vacker mörkbrun hingst som ofta kördes av proffset Håkan Hellerstedt.
– Jag körde ju Rodney själv ett par gånger också och blev tvåa som bäst med honom. Visst var det kul att köra. Men det här med att vara kusk är ju ändå som med bilkörning. Kör du bara bil några gånger per år är du ju ingen chaufför att tala om.

Jäntan fick köra damlopp
Siv Larsson gav upp kuskkarriären med ett snyggt facit: tre segrar, fem andra- och ett tredjepris på 14 körda lopp.
I vintras blev hennes allra första seger uppmärksammad igen. Mer om det längre ner.
Föräldrarna hade jordbruk och det var hästarna som tidigt fångande hennes uppmärksamhet.
Som många andra bönder i grannskapet använde pappan arbetshästarna att tävla med.
Inför en tävlingsdag på Umåker – med ett så kallat damlopp på programmet – var det någon som tyckte att jäntan skulle få chansen.
Mamman och pappan var oroliga och tvekade men efter att Siv hade fått visa sina körkonster på en skogbilsväg tillsammans med Permin (”pappa körde efter med bil och kollade hur jag skötte mig”) anmäldes häst och kusk till loppet på Umåker.
Åldersgränsen för att köra lopp var 18 år på den här tiden. Och hur det nu var godkändes ekipaget – Permin, åtta år, och 14-åriga Siv Nilsson, som hon hette som flicka.
– En granne i byn hade en dotter som också skulle köra. Monica var uppsatt på Korre och han var väldigt bra. Permin var bra han också, lite hård men hade ett hjärta av guld. Minns att jag och Monica kom överens om att den av oss som passerade den andre under loppet skulle ropa hej. Och det blev jag det. När jag blåste förbi Monica ropade jag ”Hej då!”, säger Siv och ger oss ett av sina många skratt.
Permin vann till oddset 4,69 och kilometertiden skrevs till 1.43,1. Händelsen kom i tidningarna.
– Jag gick i sjuan och på måndag när jag kom på skolan var det matte den första lektionen med en lärare som var intresserad och alltid ville prata trav med mig. Det blev ju lite extra att prata om den här dagen när jag hade vunnit.

Skriverier efter Dantes seger
Numera får ungdomar köra totolopp (med spel) med stor häst från och med kalenderåret då de fyller 16. När Jägersrotränaren Lutfi Kolgjinis son Dante i vintras vann ett lopp var han bara 15 och blev uppmärksammad som den yngste kusken att ha vunnit travlopp i Sverige.
Ändring i statistiken blev det när det visade sig att Siv hade slagit till i september 1964 med Permin.
– Men det där är ju så länge sedan. Vi som körde damloppen behövde ju inte ens licens, så det känns lite fel ändå att jag ska ha uppmärksamheten. Jag kommer ihåg det som ett roligt minne ändå, säger Siv Larsson.
Förstapriset i loppet var 400 kronor. Siv fick 50 kronor för sin kuskinsats, ett bidrag till ett par finstövlar med hög klack hon länge hade suktat efter.

Fotnot: På lördag visar TV12 ett reportage om Siv Larsson i V75 Direkt, med start klockan 14.30. Inslaget kommer även att ligga på atgplay.se

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.